Zomertuin

Wat een genot is het om een stuk grond te hebben waar je lekker buiten kunt zitten. Toch zit ik niet veel in de tuin. Ik ben er meer in bezig. Er is nooit niets te doen. En ik ben toch al niet zo’n goede stilzitter, behalve als ik lees. Klusjes: de heggen snoeien voor de langste dag, wekelijks gras maaien, onkruid wieden, sproeien, dode bloemen uitknippen, planten opbinden, oogsten uit de moestuin. En natuurlijk van tijd tot tijd wat kalk en mest, het gras verticuteren, de terrassen afspuiten, ongedierte bestrijden, planten verzetten naar een betere plaats, planten vervangen en bijhouden wat je gedaan hebt anders dan weet je niet meer waarmee je bezig bent op een gegeven moment. Het allerleukste en makkelijkste om te doen is het maken van tuinfoto’s. Dat kan iedereen en dat doet ook iedereen. Ik ook.

Maar besef dat ik vooraf hard gewerkt heb om het zover te krijgen. Te hard gewerkt eigenlijk. Woensdag een week geleden kostte het me mijn linkerknie die toch al een beetje gammel was. Vandaag veel last van mijn rechterarm, die sinds de maandag een week geleden overbelast is geraakt door het uitgebreid soppen van de keuken. Er zat al wat spierpijn in van het onkruid steken van afgelopen tijd. Ik zal anders moeten gaan werken, want mijn eens zo fitte lijf laat me weten dat het zo niet langer gaat. Ik was bij masseur en fysiotherapeut en wil nog langs de huisarts voor een foto. Dan zal ik er meer over berichten. Tot die tijd doe ik alles met mate. Het is lastig maar in mijn kennissenkring zijn zoveel mensen met echte gezondheidsproblemen dat ik besef dat ik bevoorrecht ben met alles wat wel functioneert in mijn lijf. Ik moet mijn ‘lijftuin’ beter leren kennen en verzorgen om er nog lang plezier van te hebben.

Zo genoeg daarover. Nu een beeldverslag van onze tuinwederwaardigheden in de julimaand. Daarin zijn we meestal wat weken weg maar deze keer dus niet. Ik heb deze foto’s vanaf half juni gemaakt maar nog niet hier gepubliceerd.

Het boerenwormkruid is nog rommelig maar wel een leuk accent tussen al het roze/wit/blauw.

De blauwe distel valt om, stinkt behoorlijk, maar is zo mooi om te zien en de nieuw brodiae doen het goed.

Naast al dat blauw schittert de montbretia ‘lucifer’.

De floxen doen het dit jaar uitzonderlijk goed zowel in de voortuin als in de achtertuin. We hebben roze en witte.

De hortensia is onze meest dankbare struik. Vorig jaar bijna dood door de hitte. Nu herrezen in volle pracht.

Deze hortensia is er eentje die uit een of andere pot kwam die ik heb ingegraven in de hoop dat het wat zou worden. Heel langzaam wordt het iets.

Dit was net zo’n geval maar dan blauw. Ze staan naast elkaar en beïnvloeden elkaars kleur.

Onder de hortensia groeit de geluksklaver. Daar kun je maar beter wat van in voorraad hebben.

Van mijn vriendin kreeg ik een tijdje geleden deze margrieten. Wel steeds de dode bloemen eruit knippen dan blijft hij mooi.

Deze anjertjes kreeg manlief ooit bij een ‘kijk in de kas’ -dag als eenjarigen. Ze doen het nog steeds.

Na de paarse campanula’s heb ik nu ook een paar witte exemplaren. Ze doen het niet zo goed in de zon. Ik weet niet goed wat ik eraan kan doen.

Dit plantje nam ik als stekje mee bij een vriendin en was op sterven na dood door de hitte. ik ben er ondertussen dat jij prachtkaars heet.

De hosta aan de zonnige kant van de tuin doet het niet goed meer. De ander planten moeten stokrozen worden maar dat is nog nooit gelukt in onze tuin. Ik ben benieuwd of het wat wordt.

De trommelstokjes op de voorgrond vallen een beetje om. Ze zijn te ver doorgegroeid. De zonnehoed heb ik nieuw geplant maar ze heeft moeite om aan te slaan. Nee de armeluisorchidee daarachter die doet het altijd trouw.

Ik hoop dat ze het gaat redden. Het ‘gele hoekje’ kan sowieso wel een herinrichting gebruiken, maar als de zonnehoed het redt dan onttrekt ze de rommel net mooi aan het zicht.

Er is nog veel lege tussenruimte die ik probeer te vullen met wat bodembedekkers: klimop, campanula, kaukasische vergeetmeniet etc. Maar er zijn ook veel plekken waar bollen onder zitten. Ik moet nodig een foto maken en opschrijven waar wat geplant is en ook bordjes zetten.

De dahlia’s zijn de trots van de tuin dit jaar. Hier de bloemen in verschillende stadia van de bloei.

Deze stenen was een apart verhaal. Ze lagen op een andere plaats dicht opeen gestapeld als reserve maar er zat een heuse vliegenplaag tussen met ontzettend veel eitjes. Zo’n smerige klus om dat op te ruimen. Nu met meer lucht tussen de stenen hoop ik herhaling te voorkomen. Dat gesjouw daarmee vorige week was ook niet goed voor mijn tennisarm.

Portulak is zo’n dankbaar plantje als de zon schijnt tenminste anders houden de bloemen hun kelkjes mooi dicht.

Hier stond een cotoneaster (voortuin klik), daarna zette ik er paprika’s in de kas, maar niets overleefde. Nu staat er nog wat krulsla, maar dat zal ook wel niks worden. De gevlekte aronskelk is weer terug aan het groeien.

Hoopvolle druiventrossen laten zich bewonderen. Vorig jaar zat er een ziekte in en hadden we niets.

.

En onze doornloze braam doet zijn best op lekkere vruchten. Alleen de mussen zijn er ook dol op helaas. Arjen bezorgde de mussen in de heg vandaag de schrik van hun leven door met de elektrische heggenschaar de uitlopers te verwijderen. Het ziet er weer een stuk strakker uit. Wij hadden vrij vroeg de haagbeuk gesnoeid.

Manlief strooit nog wat op het gras om het wat te verbeteren. Op de voorgrond zien jullie hoe de bloembak van het voormalige cd-rek is geworden.

Ik boorde wel wat afwateringsgaatjes net boven de bodem bij ieder vakje aan beide kanten. Zo kan het water weg. Voordat ik de bak vulde met aarde spoot ik wat lak in de gaatjes tegen het rotten.

En zo maakte ik een foto van de tuin net vlak voor het eten. Het is een beetje een gekke blog geworden met en opsomming van dingetjes maar schrijven lukt me niet zo goed vandaag. Iedereen heeft daar wel eens last van. Het hoeft ook niet allemaal perfect toch? De natuur is ook niet zo. Nou ik ga lekker nog even op de vlonder zitten en vraag of manlief een kopje cappuccino voor me maakt.

17 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Petra Teunissen schreef:

  Ik had nog nooit van een armeluisorchidee gehoord en heb m gelijk op
  Internet opgezocht. Wat een bijzondere plant! En wat zijn die dahlia’s schitterend! Haal je de knollen ieder jaar uit de grond? Of is dat niet perse nodig?

  1. djaktief schreef:

   Gekregen van een buurvrouw die armeluisorchidee. Je kent haar ook. Deze dahlia’s zijn een zak van de Lidl. Ze moeten bij de eerste nachtvorst de grond uit. Veel informatie staat op mijntuin.org

 2. Affodil schreef:

  Wat zie ik veel moois passeren! Ook veel bekenden, want er staan er behoorlijk wat in onze tuin ook.
  Verzorg jezelf ook en niet alleen je bloemen. Ik ga hetzelfde doen, want de hitte die verwacht wordt eind volgende week, is niet echt mijn ding.

  1. djaktief schreef:

   Wees voorzichtig jij. Ik kan ondertussen wel tegen de warmte met die eeuwige opvliegers 😂

 3. Matroos Beek schreef:

  Ik heb geen groene vingers, dus ik zit hier vol verwondering te kijken naar al je werk en zoveel moois. Tuinieren is mijn ding niet, ik ervaar het als een steeds terugkomend vervelend karwei.

 4. djaktief schreef:

  Tuinieren heeft inderdaad 2 kanten.

 5. Je vele werk heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Zo’n prachtige tuin, onze tuin krijgt rode wangen bij het zicht van al die schoonheid.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel, gelukkig doet mijn man ook veel.

 6. saturnein schreef:

  Wat een bloemenpracht 🙂

 7. Sandra schreef:

  Oh, wat mooi, en wat een prachtige bloemen. Bij mij alleen onkruid en gras, maar als ik dit allemaal zie dan denk ik toch dat ik er ook eens werk van moet maken.

  1. djaktief schreef:

   Het is een goede training voor de armspieren. Wij hebben een flink stuk gras verwijderd voor planten.

 8. Mrs. T. schreef:

  Wat een fleurige tuin!

  1. djaktief schreef:

   Ja ik ben er ook blij mee

 9. rietepietz schreef:

  Wat een heerlijke tuin, ook best wel een leuke afmeting, wat té groot is gewoon te veel werk. Mijn tuin is wat kleiner en is meer een half oerwoud, waar ik alleen snoei wat in de weg staat of hangt, lekker makkelijk. Die druiven zien er goed uit, ik vrees dat de vogels je wel voor zullen zijn zodra te rijp zijn. Niets mis met dit logje hoor.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel, er gaat een net om de druiven en de fruitstruiken over een tijdje

   1. rietepietz schreef:

    Dat zie ik bij de buren ook ja, maar de vogels zijn ze soms toch te slim af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s