Veel foto’s over MH4

Een tijdje geleden was ik met manlief naar Rotterdam naar het havengebied MH4 oftwel voluit het Merwe-Vierhavensgebied. Daar zou iets met beelden in de buitenlucht zijn. We zijn daar geweest en hebben het reuze naar ons zin gehad. Onlangs ben ik er met buurvrouw Ellen nog een keer naar toe geweest en nog steeds was ik niet uitgekeken. Ik wilde er al een hele tijd over schrijven maar het kwam er niet van. Er gebeurt zoveel en mensen gaan bij mij voor dingen en het echte leven gaat voor het virtuele. Afijn nu eerst dat verhaal over die beelden. Vroeger heb ik daar nog een tijdje gewerkt bij een handelsveem maar geen van die kantoren zit daar nog. Alles is veranderd maar ik vind het geweldig.

Wij hadden een kaartje van internet gedownload hier en fietsen eerst naar het Dakpark waar een aantal beelden zou staan. Dat Dakpark is sowieso ook al aardig om eens overheen te lopen. Je hebt er een mooi uitzicht over de omgeving en er ligt een mooi waterwerk op. Er is een tuincomplex en je kunt er ook in het gras chillen. Daaronder zitten allemaal van die winkels en er is ook nog een restautrant. Maar wij konden niet alle beelden vinden op het dak. Bij de Leen-Bakker-winkel zouden we een route kunnen krijgen, maar daar keken ze me vreemd aan. Ik had het verkeerd begrepen. We moesten in de straat naast de Leen Bakker zijn, want daar was het atelier/studio van Joep van Lieshout die een dertigtal beelden had geplaatst op verschillende plekken in het gebied om mensen uit te dagen om het gebied te leren kennen. Nu was er ook een tintje post-corona aan gegeven om mensen in de buitenlucht met elkaar te laten afspreken en weer van kunst te laten genieten en na te denken en uit te dagen.

Het werk van Van Lieshout stelt vragen over zaken die we normaal vinden maar die dat niet altijd zijn. Het gaat over onze omgang met dieren in de bio-industrie en destructieve landbouwmethoden, over de manier waarop de samenleving is ingericht om zo efficiënt mogelijk te produceren en steeds meer te consumeren, over seks, intimiteit en de lijven van anderen. Telkens is daarbij de spanning voelbaar tussen de maatschappij of het systeem enerzijds en het individu anderzijds. Het werk van AVL ademt gelijktijdig blijmoedig cynisme en zwartgallig utopisme.

Tja ik kan het niet zo mooi opschrijven maar het dekt de lading wel. Je ziet er beelden van mensen die de destructor in gaan of die aangesloten zijn om hun mest op te vangen. Hij maakte een beeld van een nieuw gezin enz. De beelden staan gedeeltelijk bij de studio maar ook elders. Er staan steeds blokken bij waar wat uitleg wordt gegeven, maar ik wilde die er niet bijzetten om jullie te prikkelen er juist te gaan kijken.

Als je wat verder naar achter loopt bij die studio AVL dan kom je in de voedseltuin. Een groot complex met allemaal cirkels met planten in allerlei stadia van totale overwoekering tot keurige en kleurige plekken. Ik neem een beetje over van hun website: de voedseltuin is opgericht in augustus 2010 om de Voedselbank Rotterdam te voorzien van verse en gezonde groenten en fruit. Dit doel is bereikt en de Voedseltuin produceert al jaren grote hoeveelheden groenten die in de voedselpakketten van de Voedselbank worden gestopt.  Ze steunen een duurzame stedelijke samenleving, met gezonde voeding voor iedereen zonder armoede en sociale uitsluiting. Verder vangen ze natuurlijk ook flink wat water op in het stedelijk gebied.  Alles wordt verbouwd door zo’n 45 vrijwilligers, Niet alleen de groenten groeien maar ook de vrijwilligers.  Ze zeggen dat ze zich gezonder voelen door in de tuin te werken en dat het betekenis aan hun bestaan geeft. Dat kan ik me heel goed voortellen. Ik werd verliefd op de regenboogsnijbiet. Dat wil ik volgend jaar in de moestuin, maar zo’n wormenhotel hoef ik echt niet, maar een composthoop misschien wel. Er wordt gewerkt volgens de principes van permacultuur, zowel voor planten als voor mensen. Klik even hier waar ze dat mooi uitleggen. Of als je daar geen zin in hebt dan moet je gewoon even naar de foto’s kijken.

Die planten zien er heel wat beter uit dan bij mij in de tuin. Mijn handen gingen ook direct jeuken beide keren dat ik er was. Ja want ik ging dus ook een keer met de buurvrouw. De laatste beelden staan helemaal bij de laatste haven en daar heb je ook de floating farm klik. Ja die foto’s daar zijn mooier dan die ik heb gemaakt, maar jullie missen de lucht en de bewegende beelden en ook de enorme regenbui die daar toen viel. We mochten schuilen in de container van waaruit ze de melk, yoghurt en karnemelk verkopen.

Beide keren gingen we door de Maastunnel met de fiets heen en weer maar je kunt in dat gebied ook goed parkeren. De fietserstunnel is lang dicht geweest maar nu weer helemaal opgeknapt. Die enge rail in de midden is verwijderd. Onze oudste is daar ooit flink gevallen en heeft toen een zwevend stuk bot in zijn knie gekregen. Meestal pak ik de lift want ik vind het doodeng met de fiets op de roltrap. Het is wel leuk om om je heen te kijken maar ik kan niet zo nonchalant stil staan als anderen . Mijn fiets gaat altijd glijden.

Beide keren gingen we ook nog even kijken naar het levensgrote beeld van de vos die was geplaatst in de Bospolder. Klik hier voor achtergrondinformatie. Natuurlijk maakten we wat foto’s. Met Ellen ging ik naar het restaurant op het Dakpark en daar kun je tot 14:00 uur een ‘ontbijtje’ bestellen. Nou dat was me toch lekker. Het was niet helemaal conform het voedselbos maar wel weer heel erg multiculti Rotterdam klik .

Het is niet helemaal het blog geworden dat ik voor ogen had maar ik denk dat het toch een heel aardig beeld geeft van hoe je een dag in Rotterdam kunt besteden zonder in de drukte te zijn, waarbij je educatief een hoop op steekt over over voedsel verbouwen, kunst en veeteelt en leuke instafoto’s kunt maken terwijl je gezellig bijkletst op ruime afstand met je familie of je vrienden en dat helemaal voor niks. Als je het ontbijt kunt weerstaan tenminste.

19 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Een gevarieerde uitstap, van kunst tot groen. Vooral de floating farm heeft mijn aandacht. Die zou ik graag bezoeken als we ooit nog eens in Rotterdam geraken.

  1. djaktief schreef:

   De koeien worden gemolken wanneer zij dat willen. Ze kunnen zelf op stal gaan. Bij ons ging het regenen en alle koeien stonden op en gingen naar binnen. Maar je kunt er niet heel veel aan zien.

 2. Petra Teunissen schreef:

  Dit uitstapje komt zeker op mijn Leuke Dingen om te Doen lijstje.

  1. djaktief schreef:

   Ik heb ook zo’n lijstje. Ik denk dat ik nog wel eens naar die voedseltuin terug ga. Ik vond dat heel leuk.

 3. Soms begrijp ik kunst niet echt, maar hier zitten echt pareltjes tussen die een (behalve de uitzonderingen) overigens eerder saaie omgeving opfleuren.

  1. djaktief schreef:

   Het is echt ook jouw thema met die mest 😉
   Met de uitleg erbij vond ik het heel interessant. De beelden waren lokaas om naar dit gebied af te reizen dat als onbekend en kaal te boek staat. Prima geslaagd.

 4. Menck schreef:

  Genoten van je foto’s en uitleg. Rotterdam is een serieus eindje weg van hier, maar virtueel stapte ik met je mee.
  Een drijvende boerderij: focus op de toekomst!

  1. djaktief schreef:

   Rotterdam is groener dan je denkt.

 5. Johanna schreef:

  Leuk verslag. En veel dat ik niet ken. Overigens die angst met de fiets op de roltrap, en vooral naar beneden, die herken ik heel goed. Mijn fiets was eigenlijk net te zwaar voor mij, om hem goed onder controle te houden. Maar die lift, herken ik niet. Is die nieuw? Nu ja, ik was er maar 1x. Op naar de volgende tour!

  1. djaktief schreef:

   De lift is er al heel lang en zit aan de zijkant in een ander gebouw. De toezichthouders willen je wel helpen met je fiets maar nu is dat met afstand houden lastig.

   1. Johanna schreef:

    Goed te weten. Nu, de aankomende jaren kom ik er waarschijnlijk niet. Weet überhaupt niet wanneer ik weer in NL kom. Maar daarom lees ik je blog zeker zo graag.

    1. djaktief schreef:

     Waar woon je als ik vragen mag?

     1. Johanna schreef:

      Mijn email adres heeft .ch Dat zou je op weg kunnen helpen. In Zürich. Zwitserland, en dat al ruim 20 jaar. Dus mijn beeld van N L is een beetje verouderd.

  2. djaktief schreef:

   Deze reactie zat in mijn spam, maar dat is het niet, dus ik heb hem gauw goedgekeurd

 6. Johanna schreef:

  Als je meer wil weten, dan svp direkt per mail. Ik vind dat prima, maar niet alles hoeft hier te staan.

  1. djaktief schreef:

   Leuk om in Zwitserland gelezen te worden. Dat is voldoende informatie.

 7. Affodil schreef:

  Dat van die floating farm heb ik eens op tv gezien, was het nu in Binnenste Buiten of zo? Ik zou ook nog wel eens naar Rotterdam willen, eigenlijk. Ben er één keer geweest, maar toen zijn we enkel van de éne boekwinkel naar de andere gerend.

  1. djaktief schreef:

   Mijn tip is ga op een doordeweekse dag en niet op dinsdag marktdag.

 8. Affodil schreef:

  Een goeie!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s