Groen genot

on

Gisteren leerde ik via een blogswap een nieuwe blogster kennen met de naam Groengenot en dat inspireerde me gelijk om nog eens een update te geven van de stand van zaken in onze tuin met dezelfde naam want als we dit jaar ergens plezier aan mochten hebben, dan is het toch wel aan de tuin. Ik vind het prettig om het jaar een beetje vast te leggen maar ook dit jaar ben ik daar weer flink in tekort geschoten. Er is wel een heleboel vastgelegd, want al onze planten zijn nu ingevoerd op een tuinsite (waar ik zelfs 2 profielen heb om om de sier- en de moestuin te kunnen scheiden)- en overal in de tuin staan kleine stekers met de plantnamen erop. Ik wil voorkomen dat ik zoals andere jaren ineens ergens de schop in zet en dan constateer dat daar als iets in de grond zat. Aangezien we zo’n 150 plantvariëteiten hebben was het toch wel een hele klus om die labels te maken en op de juiste plek te steken. Ik hoop dat dit zich goed houd in de regen en de zon. Alleen was ik te laat om vast te stellen welke hosta’s waar stonden, maar dat komt volgend jaar wel goed.

Dan eerst nog maar eventjes over de oogst die we nog hadden. De tomaten in de voortuin rijpten niet meer dus ik heb ze geplukt en er net als andere jaren groene tomatenchutney van gemaakt (recept onderaan eerder blog klik). Verder hadden we een paar rode aardappels met uitlopers gehad en die had manlief voor de gein in de grond gestopt. Er was niet veel oogst van maar wel iets.

Dit jaar hadden we voor het eerst knolselder gezet. Ze is niet zo groot geworden als in de winkel maar we hebben toch al twee keer snert gekookt met eigen knolselder. Ook de stengel erbij en laurierblad van eigen kweek. Het is er weer weer voor.

Maar de grootste verassing van dit jaar is toch wel de vijgenoogst. Nu nog rapen wij eetbare vijgen. Ik doe ze in de yoghurt samen met de muesli, want bewaren kun je ze niet en ik weet niet een twee drie wat ik er van zou kunnen maken. Ook van de boom als zodanig geniet ik erg, zowel van het verkleurende blad als van het silhouet. Het maakt me rustiger op de een of andere manier.

Behalve vruchten heb ik ook bloemen en bladeren geoogst. Ik heb wel een keer of zes dahlia’s uit eigen tuin binnen in een vaas gezet en ook een paar keer cadeau gedaan. Verder heb ik de bladeren van de geluksklaver gedroogd en op kaartjes geplakt om deze of gene een hart onder de riem te steken.

De dahliaknollen zijn allemaal netjes opgegraven, gedroogd en in kranten gerold weggeborgen in de garage net zoals de begoniaknollen, maar die hebben nog een plakkertje met hun kleur erop gekregen.

Omdat de tuin nu steeds grauwer en leger wordt heb ik nog wat bloeiers gekocht om de boel een beetje op te fleuren. Ook kocht ik een nog 2 vaste planten om de border aan te vullen. Het is wel de laatste poging die ik doe om zonnehoed te kweken in de tuin. De asters zijn een aanvulling voor de herfstbloeiers. Ook hebben we de kruisbessenstruik die geen vrucht meer gaf in een pot gezet. De vossebessen en de blauwe bes moesten van mijn man blijven staan, maar ik had ze liever ook opgepot met de juiste aarde. We zullen zien wie er gelijk krijgt.

Verder hebben we nog hulp gehad van onze buurman. Arjen en hij hebben samen het halve tuinpad opnieuw gelegd. Ik had het zelf begin november – nog voor de diagnose knieartrose – de stenen losgehaald en gestapeld en het onkruid onder het pad verwijderd. Tuinieren zal ook anders moeten in de toekomst omdat ik niet meer op mijn knieën of gehurkt mag zitten. Voor tips om het anders te doen hou ik me aanbevolen, maar we gaan niet de boel vol stenen plempen.

En zien jullie aan het eind van dat paadje die mooie bolchrysant? Die heb ik vorig jaar gezet en die is dit jaar helemaal vanzelf teruggekomen. Ik weet dat die dingen niet duur zijn maar ik vind het leuk als planten zich thuisvoelen in onze tuin. Hieronder nog een foto van toen hij in de knop stond. Dat vond ik eigenlijk nog mooier dan in de bloei. Zo vind ik eigenlijk de hortensia die kleur verlies haast nog mooier als in de zomer.

Ik sluit af met ons nieuwe boompje in de voortuin die de cotoneaster die we jarenlang hadden moet vervangen. Ik zie nu af en toe al vogels daar rond zoeken naar waar de oude is gebleven, maar die is helaas dood gegaan na twee hete zomers. Ik kocht hem bij de kweker in Nieuwerkerk a/d IJssel. Het is nog al een eindje uit de buurt van ons maar het is zeker de moeite van het omrijden waard klik. Ik voel me daar meer thuis dan in die tuincentra die in september al de kerstbomen optuigen, Alhoewel ik de hang naar licht en fleur dit jaar wel meer kan begrijpen. Wat is jullie tuinfavoriet? Heb je nog tips voor meer kleur in de winter? En verder ben ik dus ook geïnteresseerd in bodembedekkers zodat ik niet meer op de knietjes hoef te wieden. Ik heb al maagdenpalm, hedera, hoornkruid, campanula en een paar soorten dovenetel en tijm. Het is zware kleigrond dus heide doet het hier niet.

23 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Ik vind het allemaal prachtig om te zien en ik geniet ervan, helaas ben ik een slechte tuinier, dus tips kan ik je niet geven. Van Groengenot ben ik fan, en ook van jouw stukje over jouw groen genot heb ik genoten.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Ik was geen tuinier maar ik vind het steeds leuker. Je ontwikkelt al doende.

 2. MyriamC schreef:

  Opgeruimd staat netjes. Wij (lees: mijn man, ik heb geen groene vingers) hebben nog wat werk aan de winkel.
  Vijgenjam. Heerlijk!

  1. djaktief schreef:

   Ja daar zeg je zo wat met die jam.

 3. Blij dat je nog een zielsgenoot hebt leren kennen in Blogland!
  Prachtig, al dat leven in je tuin. Vroeger wou ik dit ook wel, maar had geen tijd. Nu heb ik tijd zat, maar kan ik het niet meer…

  1. djaktief schreef:

   Tegenwoordig heb ik ook meer aandacht voor de kamerplanten. Groen helpt tegen zwart zal ik mi zeggen.

   1. In de winter zorgen kamerplanten inderdaad voor een ‘gezondere’ stemming in huis.

 4. Menck schreef:

  Het tuingebeuren te onzent staat vanaf nu zowat op non-actief. De flora gaat in winterrust en zo ook mijn tuiniershart. Al blijft het wel genieten van de winterbloeiers alhier.
  Qua bodembedekker vind ik Waldsteinia ternata ook een goeie keuze, tenzij je niet van geelbloeiende plantjes houdt. Doet het op zowat elke grond, is erg sterk en breidt zich goed uit.
  Aanraders voor de winter: Helleborus (er zijn tig soorten), Viburnum bodnantense en Chimonanthus praecox (winterbloeiende, geurende heestertjes), Erysimum “Bowles Mauve” (bloeit ’s zomers en ’s winters indien de winter zacht is; ook ideaal voor in pot) en tal van groenblijvende, fraaie heesters (zoals bijvoorbeeld Viburnum tinus). Nog een klassieker? Hamamelis mollis! Daarvan bestaan ook fraaie rode varianten in plaats van de eeuwige gele soorten.

  Geniet ze, Dorothé!

  1. djaktief schreef:

   Dank voor je uitgebreide advies. Ik heb ze allemaal opgezocht, maar de sneeuwballen, de toverhazelaar, de steenraket en de winterzoet worden allemaal te groot. Onze 100 m2 is aardig gevuld, maar de bodem nog niet. Maar de goudaardbei ga ik zoeken en ik kijk ook nog eens voor nog een kerstroos al vind ik die nogal onopvallend bij ons in de tuin. Als ik plaats had zou ik graag een callicarpa zetten of een sneeuwbes al bloeien die vroeger. Alles in onze tuin is laat ivm de ligging op het noorden. Dus dat zou opschuiven.

   1. Menck schreef:

    Steenraket wordt niet zo ontzettend groot, hoor. Onderstaand zie je die van mij, ondertussen toch al vier jaar oud:

    1. djaktief schreef:

     Ze zijn heel fraai

 5. Kakel schreef:

  Leuk blog van Groengenot. Boeddha zegt: niets is toeval (-:
  Helleborus is mijn absolute winterfavoriet. Morgen hoop ik er een in pot te kopen voor op de tuintafel. Daarna gaat-ie de tuin in. De tip van Menck – de Steenraket – is apart!
  We hebben veel plezier van onze klimroos. Dik in de bottels en dankbare rustplaats voor klein vliegend grut. Jouw vingers zijn groener dan de mijne: nog geen bolchrysant is uit zichzelf teruggekomen.
  Ik zal m’n vriendin appen hoe zij het werken in de tuin doet, ze heeft zwaar artrose in haar knie.
  Net zo’n geef-nooit-op-type als jij: Zij heeft een fotoblog:
  https://klaproosweblog.blogspot.com
  Lieve groet ♥

  1. djaktief schreef:

   De helleborus/kerstroos doet het niet zo goed bij mij. Heel erg platte plant bijna onzichtbaar. Ik ga je blogtip bekijken en het evt.aan haar vragen. Ik geef wel eens op hoor maar niet iets wat ik nog kan en wil.

 6. groengenot schreef:

  Dankjewel voor de verwijzing Dorothé! Heet jullie tuin ook Groen Genot? Hoe tof is dat!

  1. djaktief schreef:

   Nee onze tuin heet gewoon tuin, maar het is wel een groen genot, dus vandaar dat ik voor deze blogtitel gebruikte. En op jouw blog #groengenot heb ik al gekeken naar tips voor nog groener en ecologischer tuinieren. Ik blijf je volgen want het is nu geen tuinseizoen.

 7. Affodil schreef:

  Van vijgen kan je jam maken. Ik zou er wel een “zuurtje” bij doen, want anders is het redelijk flauw. Wel lekker bij bv. een stukje oude kaas of koude vleesschotel.

  Al aan “raised beds” gedacht? Tuinieren op hoogte hoeft niet noodzakelijk in fantasieloze, maar functionele moestuinbedjes op kniehoogte. Je kan in de siertuin ook je fantasie de vrije loop laten. Wél aan denken dat je rondom rond overal bij kan, want erin klimmen om te tuinieren is dan ook weer niet handig.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je tips Affodil. Ik zal eens kijken of ik nog genoeg vijgen heb voor een potje jam. Wat de tuin betreft begint het net weer wat te worden na de laatste herinrichting. Zou zonde zijn om dat nu weer om te gooien. Ik kreeg van iemand een suggestie voor een zogenaamde tuinkruk. Daar ga ik eens naar kijken als de kerstdrukte uit de tuincentra verdwenen is.

   1. Affodil schreef:

    Ben eens gaan kijken naar tuinkrukjes op internet en dat lijkt me ook wel wat. Er zijn er ook met een opbergvak. Handig, hoef je niet elke keer achter een snoeimes of -schaar aan die je eerst elders gebruikte.

 8. rietepietz schreef:

  O geweldig die bolchrysant ik deel je mening. Er is wel een heel drastische oplossing voor tuinieren met slechte knieën, de border ophogen. Zal geen optie zijn denk ik want dan moeten er hogere muurtjes komen en héél veel aarde bij. Oftewel, de héle tuin zou op de schop moeten. O , zie nu pas dat de reactie boven hetzelfde aangeeft.
  Maar ik snap het dus dat je dat niet gaat doen. Als bodembedekker zie je tegenwoordig ook van die sedem matten die ook op het dak wel eens gebruikt worden. Praktisch geen onderhoud nodig en kunnen goed tegen de zon en warmte .

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor de sedum tip Riet, Daar had ik nog niet aan gedacht.

   1. rietepietz schreef:

    Ik overweeg het voor de voortuin, ik wil ook niet dicht tegelen maar ik wil geen buxus heggetjes meer wegens het knippen en ook geen gras. Ook kan er voor de enkele keer dat m’n bezoek op de fiets komt desnoods wel een fiets op staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s