Recycle van jas naar tas en T-shirts pimpen

Nu de rode draad in mijn sportieve leven geknapt is heb ik vaak andere draden in mijn naaimachine geregen om te werken aan diverse projecten. Een tijdje geleden heb ik samen met een vriendin mijn kledingkast eens doorgenomen. Echt een aanrader want een ander ziet feilloos of een kledingstuk ‘iets voor je doet’ ongeacht of jullie dezelfde smaak delen. Afijn daar kwamen wat spullen uit die direct weg konden maar ook die een tweede kans verdienden. Met verven bereikte ik in het verleden leuke resultaten dus dat probeerde ik ook nu. Een appelgroen jurkje en 2 shirts gooide ik in de wasmachine met Dylon textielverf maar iedere stof pakt de verf anders op. De groene stof bleef precies even groen. Het ene T-shirt werd grijs maar het nylon kantje werd oranje.

Het andere T-shirt had een vage bedrukking waar de verf wel voor vervaging zorgde maar niet genoeg, maar daarom koos ik voor een experiment dat ik ooit had gepind op een van mijn digitale prikborden op Pinterest. De weblink die erbij hoorde bestond niet meer maar omdat je kunt zoeken op afbeelding schoot Google mij te hulp en kwam ik bij deze Amerikaanse blog Wobisobi uit en bij deze Duitse blogster Emithe. Ik vermeld bewust de namen omdat ik vind dat er veel teveel ondankbaar gepikt wordt van internet zonder te laten weten van wie het het komt. Het gebeurt ook bij mijn eigen creaties, ideeën en werkbeschrijvingen. Copyright is er niet voor niets en een beetje ‘digitale dankbaarheid’ met een linkje is een kleine moeite. Dus super bedankt voor de inspiratie dames.

Afijn ik ging zelf ook aan de slag en zie hier de beschrijving en daarna de foto’s:

 • Eerst maakte ik een papieren vorm die over mijn voorpand paste waarbij de hele oude tekst werd bedekt. Het werd een vlinder. Ik vond ergens een plaatje bij kleurplaten op internet en tekende dat grof na op papier en knipte er een patroon van.
 • Ik nam de vorm over op het T-shirt met kleermakerskrijt. De lijntjes zette ik erin om een idee te krijgen over het op de goede plek zat. Ik nam later kortere afstanden tussen de stiklijnen.
 • Ik knipte van een T-shirt in een contrasterende kleur de vlinder na met een naadwaarde van 3 cm en reeg die vast aan de onderkant.
 • Vervolgens stikte ik met een bijpassende kleur garen bij de ondergrond de contouren van de vorm volgens de krijtlijnen. Ik knipte het teveel aan stof aan de onderkant weg.
 • Daarna stikte ik evenwijdig lopende lijnen op 1 cm van elkaar over de gehele breedte van het figuur. Ik gebruikte een elastische steek maar dat is niet noodzakelijk. Ik wilde mijn steken laten opvallen, maar je kunt er ook voor kiezen om ze in de hoofdkleur te laten wegvallen met een gewone steek in dezelfde kleur garen. Met mijn naaimachine kan ik ik 1 steek 3x laten doen als aanhechting/afhechting. Dat was heel makkelijk. Anderen die dat niet hebben adviseer ik een klein stukje voor- en achteruit te stikken aan om de draad goed af te hechten.
 • Toen ik een tijdje bezig was kon ik me niet bedwingen en ben al een aantal strepen gaan doorknippen. Ik gebruikte een klein scherp schaartje daarvoor. Daarna heb ik de rest van de lijnen gestikt en de andere strepen open geknipt.
 • Na het knippen veeg je een beetje heen en weer zodat de stof wat meer opkrult. Na een wasbeurt vond ik het resultaat nog mooier.

Even voor de duidelijkheid, met dit shirt ga ik niet over straat maar het is een shirt geworden bij een katoenen broek. Het is hetzelfde model als ik maakte voor mijn rode pak , maar de bewuste vriendin klasseerde het direct als een pyjamabroek. Nu heb ik dus een setje😂

Verder had ik van mijn mannen een tegoedbon gekregen voor mijn verjaardag en die heb ik ingewisseld voor een tassenworkshop bij collega Hester van Modelessen in Rotterdam. Manlief bracht me en sjouwde mijn naaimachine. Ik maakte daar deze leuke tas. Ik ga niets over de werkwijze vertellen want anders krijgt Hester geen klanten voor haar workshops. Wel kan ik je laten weten dat het heel leuk is om te doen. We waren met een 6 tal dames, allemaal met een grote tafel ter beschikking om Coronaproof te kunnen werken, mondkapjes op en de deur wijd open voor de ventilatie. Er waren verschillende modellen om uit te kiezen en verschillende skaileder oftewel imitatieleer. Hester legde uit wat de bedoeling was, beantwoordde onze vragen als we vastliepen en zorgde voor een hapje en een drankje tussendoor. Na een middag was dit het resultaat:

Thuis gekomen ging ik direct op zoek naar mijn kapotte nepleren jasje dat ik had bewaard om te recyclen, zocht een oude maar toch nog scherpe schaar en ging aan de slag met knippen – pas laster kwam ik op het idee er foto’s van te maken- en de volgende dag naaide ik deze tas ervan. Hij is niet heel erg sterk maar ik kan er zeker een tijdje plezier van hebben.

Mijn werkwijze:

 • Oud jasje opzoeken, ritssluiting dichtdoen, knip de mouwen eraf.
 • Jasje doorknippen op de zijnaden door de voering erachter, die blijft behouden.
 • Rits als rechte lijn op tafel leggen en dan zo groot mogelijke rechthoekige lap knippen. Gebruik een grote liniaal of een plankje en krijt of pen als hulpmiddel om recht te knippen.
 • Achterpand in lengte dubbelvouwen (net als bij de rits) en weer een zo groot mogelijke rechthoekige lap knippen.
 • Zijnaden mouw openknippen en de voering eruit halen. De mouwen worden later gebruikt voor lusjes en de draagriem.
 • Blokkeer met een paar steken met de hand het uiteinde van de rits zodat de runner er niet af kan schieten.
 • Naaien van dit soort gladde materialen als skaileer of tafelzeil gaat het beste met een teflonvoetje. Je kunt ook een stukje schilderstape op je voetje plakken of papier meestikken.
 • Werk de voering af met een zigzagsteek of met de lockmachine.
 • Zet een leernaald in je naaimachine en zet de twee stukken tas aan elkaar op een zo recht mogelijke manier. Ik kon spelden in de naadwaarde zetten om de boel recht te houden. Je moet heel langzaam stikken dan
 • Zet de gewone naald weer in je naaimachine en naai de stukken voering aan elkaar. Voering kun je gewoon spelden natuurlijk.
 • Doe de leernaald weer terug en stik de ondernaad van de tas aan elkaar. Ik gebruikte kleine papierklemmetjes en lijmklemmetjes (dat soort spul koop in bij So Low ) om de boel aan elkaar te houden.
 • Knip een strook van 7 cm en 7 cm breed voor de lusjes voor het tassenhengsel. Vouw de lusjes door 7 cm in 3 te verdelen en stik kort op de kant aan beide zijden door. Doe een ringetje door ieder lusje
 • Bepaal hoever je de tas om wilt slaan. De lusjes komen 1 cm onder die hoogte.
 • Leg de lusje naar de binnenkant en speld ze vast. De oogjes aan de binnenkant, dat komt goed bij het keren van de tas.
 • Leg de tassen met skaileren kant op elkaar en stik heel voorzichtig de zijnaden door. Je kunt het beste aan de bodemkant beginnen. Je kunt niet door alle lagen heen stikken bij de rits maar je doet een klein stukje met de hand met een dikke naald. Zorg ervoor dat de rits een beetje uitsteekt.
 • Keer de tas en kijk hoe het valt bij de zijnaden. Een beetje bijknippen in de hoekjes doet wonderen voor de pasvorm.
 • Knip lange stroken skaileer van 5 cm breed uit de mouwen en zet ze aan elkaar tot je een riem hebt. Omdat het niet zo heel sterk ik maak ik gebruik van een dubbele riem. Je kunt ook iets van een ketting gebruiken om aan de oogjes te doen. Vouw de lange zijkanten van naar binnen zodat er een dun riempje ontstaat. Zet vast met klemmetjes. Met wasknijper zou ook wel lukken.
 • Stik het bandje kort op de kant aan elkaar. Stik daarna de andere kant.
 • Doe het riempje door de ogen en zet met een knoop aan elkaar.
 • Doe je spullen in de tas en vouw hem dubbel. De zakjes zijn prima bruikbaar voor speciale en/of kleine dingen

Dit was een tussendoorproject waardoor andere dingen weer zijn blijven liggen, maar soms is het goed om zo’n creatieve opwelling te volgen. Het voedt de creativiteit en geeft veel voldoening. Ik denk dat ik nog wel een 50-tal dingen heb die in enige staat van ‘Work In Progress’ zijn (patroon erbij, geknipt, rits gevonden, verstevigd, doorgeslagen, geregen, afpassen etc.) maar er zijn minstens evenveel ‘Wimmies’ oftewel ‘Works In Mind’ van dingen die ik ooit nog eens graag zou maken. Creatieve mensen hebben immers geen rommel maar alleen veel rondslingerende ideeën. Zaterdag ruimde ik mijn werkkamer eens op om een beetje meer zicht te krijgen op waar ik allemaal mee bezig ben. Inventariseren zou een oplossing zijn maar dat vreet kostbare tijd die ik ook aan het naaien zelf zou kunnen besteden. Wel maak ik van alles een foto en berg het patroon of de verwijzing ernaar op in een map. Vaak maak ik ook een werkbeschrijving voor het geval ik het nog eens wil maken of voor mensen die naailes in Atelier DJ volgen. En mensen die mijn blog volgen kunnen er natuurlijk ook gebruik van maken, want ik laat het hier ook zien.

Nou lang genoeg geblog, ik ga weer aan de slag. Eerst het huis schoonmaken en dan aan de kerstkaarten die ik op de naaimachine wil maken. Nu met Corona vind ik het leuk om weer eens echte kerstkaarten te sturen omdat je veel mensen nu niet kunt bezoeken. Oh en wie nog meer werkbeschrijvingen zoekt moet maar eens op deze verzamelpagina van mij kijken.

32 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Zelf heb ik hier geen kaas van gegeten, maar ik blijf het onvoorstelbaar vinden hoe handig je bent!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je compliment.

 2. MyriamC schreef:

  Wat T.P. schrijft, dat geldt ook voor mij. Handig, creatief, sportief, … alles verenigd in één persoon. Petje af!

  1. djaktief schreef:

   Dankje, ik had er ook zo’n lol in. Vooral die tas. Dat kapotte jasje lag wel al 2 jaar te wachten en ineens bracht die workshop me ‘in the mood’.

 3. Menck schreef:

  Was het je verjaardag? Nou, van harte gefeliciteerd, Dorothé!
  Wat ben jij toch een creatief iemand. Je lijkt wel te kunnen toveren met je naaigerei. Echt fraai!

  1. djaktief schreef:

   Mijn verjaardag was in oktober, maar ik had een bon gekregen van mijn mannen om te besteden aan iets wat ik graag wilde of doe.
   Bedankt voor je compliment.

   1. Menck schreef:

    Dan zijn het verlate gelukwensen, en die zijn even gemeend! 😉

    1. djaktief schreef:

     Ze worden gewaardeerd

  2. Neeltje schreef:

   Goed bezig zeg! Erg leuk!🎅

 4. Petra schreef:

  Dat je iets twee jaar laat liggen en er dan ineens iets zo iets leuks mee kunt maken… wat gaaf is dat.

  1. djaktief schreef:

   Zo heb ik nog een hele stapel. Hiervoor kwam de impuls doordat ik leerde in een workshop om met dit soort materiaal te werken.

 5. Matroos Beek schreef:

  Het is echt kunstig wat je allemaal creëert en/of een nieuw leven inblaast. Petje af!

  1. djaktief schreef:

   Leuk dat je dat zo ziet. Het is een beetje rondrommelenven ontdekkenvan de mogelijkheden.

 6. Kakel schreef:

  Dat eerste T-shirt is goed gelukt. Het shirt met de vlinder ook. Heel belangrijk dat je goed gekleed naar bed gaat. Je weet nooit wie je in je droom tegenkomt.
  Mijn mond valt almaar verder open bij wat jij allemaal maakt. Die gerecyclede jas wordt “gewoon” een tas. Ik zie het zo: wat ik mis, heb jij (drie)dubbel 😀
  Lieve groet.

  1. djaktief schreef:

   Ben benieuwd wie ik in mijn droom zal ontmoeten 😉 Bedankt voor je complimenten. Jij bent weer een woordkunstenaar met je verhalen. Dat kan ik weer niet. Zo maken we de wereld ieder op onze manier mooier.

 7. groengenot schreef:

  Wauw! Hoe creatief ben jij! Zo gezellig!

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel, met textiel probeer ik ook een beetje groen te zijn.

   1. groengenot schreef:

    Héél groen zeg maar!

  1. djaktief schreef:

   Merci, zo leuk om doen.

 8. Sandra schreef:

  Ik zit erbij en kijk ernaar. Knap werk, ik vind het altijd super als mensen dat allemaal kunnen. Mij gaat het compleet mijn petje te boven. 🙂

  1. djaktief schreef:

   Ik geef ook naailes aan mensen die denken dat ze dat niet kunnen maar in de praktijk kunnen ze veel meer dan ze denken.

 9. Neeltje schreef:

  Er gaat steeds iets mis met het plaatsen van mijn reactie, maar ik vind het super wat je maakt! Leuke tas zeg!🎅

  1. djaktief schreef:

   Geeft niks, je compliment is prima aangekomen. Bedankt.

 10. rietepietz schreef:

  Erg creatief bezig geweest met leuk resultaat. Misschien is het een idee om de riem van de tas te versterken door er een strook linnen of soort tailleband in te stikken, dan zal hij meteen minder rekken (waardoor de je stiknaden van de riem weer breken) In mijn “stoffertijd”veel met nepleer gewerkt om bootkussens e.d te maken, zou het nu niet meer kunnen is echt zwaar werken met dat spul,zelfs met een industriemachine die ik toen had. Maar leuk om er eens tussendoor te doen. De vlindertrui zou je van mij best als trui kunnen dragen, heel leuk gedaan.

  1. djaktief schreef:

   Het rekt niet eigenlijk maar voor de sterkte zou een stukje keper binnenin voor een zwaardere tas slim zijn. Ik onthou het. Bedankt voor je tip en compliment.

 11. rietepietz schreef:

  oeps, ik zie je denken, wat is een stoffertijd;-) een ‘e’tje vergeten, stoffeertijd!

 12. saturnein schreef:

  Ik heb ook zo’n stapel met spullen die ik eens wil “omvormen”. Doe ik erg graag, maar het komt er niet genoeg van. Mijn naaimachine trekt niet erg hard momenteel.
  Ik geef je gelijk wat het linken betreft. Ik probeer het altijd te doen, naar patronen die ik gebruik, naar tutorials… ik vind het ook interessant voor mezelf om bij te houden wat ik waar vond. Want ik denk altijd wel dat ik het ga onthouden, maar meestal ben ik het even snel weer vergeten.

  1. djaktief schreef:

   Ik heb een appgroep met mezelf en stuur mezelf dan dat linkje. Verder is naaien gewoon een kwestie van beginnen en dan zit je er zo in en dan kun je niet meer ophouden 😂

   1. saturnein schreef:

    Mijn blog is een hele tijd een handig naai-archief geweest voor mezelf 🙂
    Je hebt gelijk, gewoon doen hè 🙂 Een prinsessenverkleedjurkje voor de jongste kleindochter moet de aanzet zijn om weer wat meer te gaan naaien.

    1. djaktief schreef:

     Ik begin heel vaak met wat verstelwerk en dan begint het te stromen. Ik heb een map met alles wat ik gemaakt heb en een map met Work In Mind en stapels projecten Work in Progress 😂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s