Creatieve redding

on

Ja ik ben blij dat ik een creatief bezig zijn leuk vindt. Nu het hardlopen niet meer mag is het naaien als grote passie overgebleven en dan vooral het recyclen. Dit jaar kreeg ik door tweemaal een lockdown een stimulans om toch eens flink wat projecten te maken van die ellenlange lijst met naaiplannen die altijd in mijn creatieve brein rondcirkelt.

Ik vind naaien leuk maar ik moet me er toch altijd wel even toe zetten. Tokkelen op de smartphone, de krant lezen en iets kijken op tv of Netflix is zoveel gemakkelijker om te doen, maar achteraf voel ik daar toch meestal weinig voldoening over. Dat ik naailes geef aan een handvol cursisten zorgt ervoor dat ik ook mijn eigen naaivaardigheden moet onderhouden. Vaak probeer ik zelf ook nog iets uit qua techniek dat de cursisten nodig hebben of ik krijg weer een nieuw idee om ook nog te maken. Dat is tegelijkertijd gevaarlijk want dan blijven er weer andere projecten liggen.

Ik schuif de moeilijke dingen – zoals zoveel mensen denk ik – graag nog even voor me uit en stel. Naast de hoeveelheid werk is er ook een angst dat ik het niet zal kunnen of dat ik het zal verpesten. Aan mijn cursisten zeg ik altijd dat je gewoon moet beginnen en dat je veel meer kunt dan je denkt. Denk nou niet dat het altijd allemaal koek en ei is met het geven van naailes. Soms is er ook spanning omdat iemand niet tevreden is over de les en niet betaald. Dat heeft mij ertoe gebracht om uitgebreid met de andere cursisten te overleggen over hun verwachtingen van de naailessen. Ook heb ik de doelgroep op de website aangepast. Daar staat nu dat ik hobbynaailes geef. Natuurlijk kan ik veel meer maar ik wil het leuk houden.

Regelmatig krijg ik lesaanvragen maar ik kijk nu kritischer of ik dat echt wel wil en kan. Lesgeven is ook belastend in die zin dat ik eigenlijk altijd met een project bezig ben in mijn hoofd tot het af is. Als cursisten iets hebben wat (te) moeilijk is dan zorgt dat voor een rem op mijn eigen projecten. Waarschijnlijk ben ik niet goed genoeg als lerares, alhoewel mijn huidige cursisten het tegendeel aan me hebben laten blijken toen ik dit aan ze vroeg. Van collega’s hoor ik dat de verwachtingen vaak te hoog gespannen zijn en dat mensen weinig tijd en geld overhebben voor een reparatie of les. Het project moet altijd lukken, maar de praktijk is weerbarstiger want je bent iets aan het leren en het gaat niet vanzelf en fouten maken hoort erbij. Van de projecten die leerlingen maken plaats ik regelmatig een foto op de Facebookpagina van Atelier DJ klik. Uiteraard werkte ik conform de regels qua afstand en bescherming.

Wat een uitweiding, maar ik gooi het eruit omdat ik het los wil laten en dat kan mooi in deze laatste blog in 2020. Nu even over het naaien zelf. Ik schreef al een paar blogs over naaien dit jaar over:

 • De grootste projecten die ik maakte de dekbedhoezen van gercyclde lakens en van patchwork klik en klik
 • Twee blogs over kleine projecten met textiel en over het verven klik en klik en nog eentje over allerlei reparaties en praktische oplossingen klik
 • Mijn heerlijke rode pak klik
 • De beren die ik maakte voor mijn zonen klik
 • Over mijn verkoopplannen van de tassen en de opbergzakjes klik
 • En over de mondkapjes die ik maakte klik
 • En deze maand nog over de tas die ik maakte van een jas en het T-shirt dat ik opleukte met een vlinder klik
 • Verder blogde ik nog over brei- en haak projecten klik en klik

Maar ik maakte nog veel meer. Ieder jaar maak ik een map waarin ik alle projecten met de patroonbladen en werkbeschrijving opberg. Het is de bedoeling dat ik iedere keer als ik iets klaar heb dan gelijk alles in die map opberg, maar in de praktijk komt het erop neer dat ik een foto op Instagram plaatsen en weer doorgaan met het volgende project het winnen van de ordelijkheid. Ik snap ook niet dat ik tussendoor toch wel de discipline opbracht om een tutorial voor op mijn blog te maken. Meestal werk ik de map twee keer per jaar bij: voor de vakantie en voor de jaarswisseling.

Ook nu was ik daar dus druk mee , want ik wel dit logboek van mijn creaties bijhouden. Het is omdat ik trots ben op wat ik gemaakt heb. Niet dat het nou allemaal kunst met een grote K is maar gewoon als waardering voor mezelf tegen alle minderwaardigheidscomplexen en frustraties in dat ik geen carrière heb gemaakt of zo. Ik schrijf het ook op omdat het misschien belangrijk kan zijn voor mensen die net zoals ik worstelen met hun zelfbeeld dat bepaald niet voldoet aan de wens om economisch en maatschappelijk geslaagd te zijn. Het is ook een waardering voor handwerk, vakkennis waarover vaak geringschattend wordt gedacht. Als er iets kapot is gooi je het weg (want het was toch goedkoop) of je gaat naar de stomerij annex Turkse kleermaker die voor een minimum tarief (vaak onderbetaald als je de tijd rekent) zit te priegelen aan jouw kledingstuk om het weer voor elkaar te krijgen.

Verder heb ik dit jaar mijn naaimachinepark laten nakijken bij de reparateur en bij de dealer. Ik oefende op alle machines veel steken en maakte indexen. Ook bezocht ik vrijwel alle stoffen- en fourniturenzaken in de omgeving van Rotterdam en op vakantie. Ik sloeg zo her en der mijn slag met stoffen. Bij een naaidag in januari won ik een stoffenpakket. Daarvan heb ik inmiddels 3 lappen gebruikt. Ik volgde een workshop tassen maken bij een collega waardoor ik ineens veel meer durfde met (nep)leer. Ik ruilde een paspop met een collega en ging bij een andere collega naar de groepsles om weer eens wat contact te hebben (op 1,5 meter alles uiteraard). En ik ruimde op, adviseerde deze en gene en deed enkele reparatieklussen. Ook las ik de nodige vakliteratuur voor bijscholing en inspiratie.

Nog deze wek kocht ik wat fijne benodigdheden om het naaileven gemakkelijker te maken bij een collega klik, zoals een teflon beschermhoes voor het strijken/persen, een applicatieschaar om naden veiliger te kunnen afknippen, soluvlies op de rol, voor mooier stiksel en een extra lampje (oplaadbaar) voor op de naaimachine. Alles kwam aan in een mooie rode kerstenvelop als een cadeautje. Dit is mijn extra beloning naast de voldoening die ik ervaar aan het naaiwerk zelf.

Afijn, het boek voor 220 is bijgewerkt en het bevat maar liefst 42 pagina’s/mapjes met projecten. In het jaar van mijn dikste map kwam ik slechts tot 30 stuks. Ik plaats hieronder nog een een kleine serie foto’s met de voornaamste dingen die nog niet in andere blogs dit jaar aan de orde zijn geweest. Ik ga er geen uitgebreide tutorials/DoItYourself/werkbeschrijvingen meer van maken. Met een paar foto’s en aantekeningen kom ik er er voor mezelf wel uit als ik het opnieuw wil maken of uitleggen aan een cursist. Mocht je nou willen weten hoe je bepaalde dingen doet, dan kun je een mailtje sturen (zie bij over mij) en dan maak ik op verzoek een beknopte beschrijving/uitleg.

Zo nu ben ik uitgekletst. Het was een worsteling deze blog omdat ik met ‘ links muizen’ het plaatsen van de foto’s erg tijdrovend en lastig vond. In dit blog ging het nog wel maar ondertussen werkte ik dus die map bij. Je snapt wel dat ik dat nog niet op orde had natuurlijk.

Nog een tiental uren en 2020 is voorbij. Er valt veel over te zeggen maar dat laat ik lekker over aan anderen. Jullie zullen me veel minder on line zien komend jaar. Ik ben dan gewoon aan het fietsen, naaien, wandelen of lezen. Of een van al die andere dingen die ik nog wel kan en mag doen. Misschien is het door mijn liefde voor recycling wel zo dat ik ook van het leven met minder mogelijkheden nog wel iets anders kan maken dat wel mooi en bruikbaar is. Met een simpel ‘alles wat wenselijk is voor jullie’ sluit ik 2020 af. Hier zijn de foto’s. De opsomming staat onderaan:

 1. zwarte bolero uit Diane
 2. winterbuff
 3. kraagje T-shirt (recycle)
 4. joggingpakje achterneefje
 5. 3 slabs kraamcadeautjes
 6. pimpen zwart jurkje
 7. zwart vestje pas maken en onderrokjes vermaken
 8. rokje aan mode aangepast en rode trui gerepareerd met patches en stopwerk
 9. 2 rokken van 2 jurkjes gemaakt, tuniek en broek ingekort
 10. plastic tas gemaakt met dubbele sluiting van souvenir van München marathon
 11. naaldenboekjes gemaakt voor cursisten Atelier DJ als decemberattentie
 12. 2 mandjes bekleed met kerststof
 13. kussens gemaakt van patchwork(oefenlappen)
 14. kussens gemaakt op stoeltjes bij de pc
 15. letterkussen gemaakt als gift voor blinde naaister waarvan ik veel geleerd heb over de liefde voor naaien
 16. halve circelrok (zelfgetekend patroon)
 17. trui uit My Image voor vriendin, omdat hij te groot was voor mezelf
 18. grijs T-shirt uit boek ‘Stof voor Durfhetzelfvers 3’
 19. wanten gevoerd
 20. hoody ‘reverse’ oftewel omgekeerd genaaid met zippermouwen
 21. riem gemaakt van nepleer

31 reacties Voeg uw reactie toe

 1. saturnein schreef:

  Ik wens je een rustig eindejaar en een heel creatief 2021 toe Dorothé! Benieuwd naar wat het jaar allemaal te bieden zal hebben.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Ik hoop dat bij jou de creativiteit en de fietslust weer oplaait. See you on Instagram of tot blogs.

   1. saturnein schreef:

    Ik heb deze voormiddag mijn naaimachine eens aangeraakt 🙂 (nee, serieus, ik maakte ook een mooi verkleedjurkje, dus komt wel goed). See you 🙂

   2. Neeltje schreef:

    Wat een creaties! Ik zou bijna zeggen:’Niks meer aan doen’. Maar dat is niet aan de orde bij jou. Ik wens je dan ook een inspiratievol en creatief 2021!

    1. djaktief schreef:

     Dankjewel voor je compliment

 2. Kathleen schreef:

  Wat ben jij heerlijk creatief bezig geweest dit jaar! Ik wens je een minstens even productief 2021 🙂

  1. djaktief schreef:

   Dankje. Ik hoop dat ik het waar maak. Ik heb zoveel plannen. Jij met je boek veel goede uren gewenst.

 3. Menck schreef:

  Met passie vertellen over wat je bezighoudt en boeit: zo mooi.
  En is er eigenlijk een mens die niet af en toe eens worstelt met zijn zelfbeeld? Dacht het niet. Behalve Trump misschien. 😉
  Fijne jaarwisseling!

  1. djaktief schreef:

   Mooie opsteker; bedankt Menck

 4. Mirjam Kakelbont schreef:

  Adviezen zijn altijd voor een ander (-:
  Volg je hart, dat klopt altijd. Jij stippelt – met wat hobbels – je eigen weg uit en gaat je eigen koers. Of het nu op de weg of op het creatieve vlak is.
  Ik wens je een creatief, gezond en inspirerend 2021. Samen met allen die je lief zijn.
  Tot ziens!

 5. zijvanhiernaastendaarnaast schreef:

  Ik vind je een inspiratiebron! En ik herken wat je zegt over het les geven. Vaak vragen mensen of ik hun naailes wil geven maar behalve de dochter, doe ik dit niet. Te vol hoofd zeg maar😉. Wens ik jou een heel goed 2021 🥂🎆

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Toch is het lesgeven ook wel leuk als het lukt. Ik vind het wel belangrijk om de kennis die ik heb door te geven.

 6. Samaja schreef:

  Dat wordt sowieso een creatief 2021. Veel plezier!

 7. Gwennie schreef:

  Ik ben ook zo blij dat ik het leuk vind om creatief bezig te zijn. Maakt menig uurtje toch altijd weer fijn 🙂
  Maak er een mooi en liefdevol jaar van en… blijf gezond!! Xx

  1. djaktief schreef:

   Ja jij leeft je lekker uit met papier, potlood en verf. Zo maken we samen de wereld mooier op onze manier. Beste wensen ook voor jou.

 8. Mrs. T. schreef:

  Mijn moeder naaide ook heel veel maar de laatste jaren eigenlijk alleen nog maar verstelwerk en zo. Best jammer als ik jouw creaties zo zie.

  Een goed 2021!

  1. djaktief schreef:

   Verstelwerk kan enorm veel opleveren. Kleding wordt daardoor langer gedragen. Twee derde van wat ik maak is herstel/recycle en een derde met nieuwe materialen. Bedankt voor je wens. Insgelijks

 9. Affodil schreef:

  Ik wens je veel creatieve ideeën en de voldoeninggevende uitwerking ervan, Dorothée!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Affodil. Ik ben gisteren al weer bezig geweest met de uitwerking van drie dingen van de lijst van 2,5 A-viertje. Daarna kreeg ik weer 2 andere ideeën. Ik ben nooit klaar maar heerlijk bezig 😂

 10. Toos schreef:

  Wat een creativiteiten en daardoor een heel inspiratievol blog.
  Kom vast regelmatig eens kijken.
  Ik wens je een mooi nieuw jaar toe ,

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Toos, in 2021 blog ik wat minder dan gebruikelijk, maar er volgt vast iedere maand wel wat.

 11. • Wat mooi creatief werkjes heb je gemaakt.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je compliment. Ik vind het heel leuk en uitdagend om dingen te maken

 12. rietepietz schreef:

  Nou nou, het was in ieder geval een reuze creatief jaar. Echt wel héél veel mooie dingen gemaakt. Het gaat je ook zeker wel lukken om je leven “te recyclen” en in te vullen met andere , voor jou, waardevolle dingen. Dát is waar het om gaat . Dan bén je succesvol, het draait in het leven niet om economisch succesvol zijn, dat is zelfs geen garantie om gelukkig te zijn, vaak zelfs integendeel. Maak er een mooi jaar van.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel beste Riet. Ik heb al veel gedaan de laatste tijd van wat ik wilde doen, zoals een fotoboek maken en nieuwe naaiklusjes en lezen en yoga. Minder on line is goed voor mij. Ik kom binnenkort weer eens spieken bij jou hoor.

   1. rietepietz schreef:

    Gewoon doen wat goed voelt, daar gaat het tenslotte om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s