Gezond

Mijn lijf is gezond en in het kader van tel je zegeningen wil ik het toch maar even opschrijven. Je lijf kan zoveel dat je eigenlijk niet beseft wat een wonder dat is. Ja natuurlijk word ik ouder en het blijft balen dat ik nu artrose in mijn knie heb en niet meer kan hardlopen en die epicondylitis (tennisarm) is ook nog niet minder, maar toch de rest doet het wonderlijk genoeg allemaal wel.

Vandaag ging ik naar het EMC in Rotterdam voor mijn jaarlijkse controle op verdachte vlekjes. Vorig jaar – kort voor de uitbraak van corona – had ik ook een huidkankercontrole en toen was me gevraagd of ik het voortaan door de huisarts wilde laten doen. Ik heb er niet meer over geschreven op dit blog maar wel op mijn blog op de site kanker.nl klik.

Voor degenen die dit nog niet wisten: op 27 januari was het 6 jaar geleden dat bij een gezichtsoperatie 4,5 x 4,5 cm werd verwijderd van mijn neus/wang i.v.m. basaalcelcarcinoom. De eerste dag was de oncologische operatie (Mohs microchirurgie onder plaatselijke verdoving) en de dag daarna was de plastische chirurgie onder algehele verdoving . Later volgden nog 3 reconstructie-operaties om neus, wang en oog zo goed mogelijk te laten functioneren.

In de loop van dit jaar ontving ik een paar mails van de afdeling dermatologie dat er geen afschaling van de zorg was en dat alle afspraken gewoon konden doorgaan. Bij mijn huisarts ben ik niet meer geweest. De man zal me vast niet gemist hebben met alle coronadrukte. Afgezien daarvan had ik besloten om toch onder controle te blijven bij een dermatoloog. Mijn huisarts beschikt nl. niet over een dermatoscoop om vlekjes gedetailleerd te kunnen beoordelen. Met mijn voorgeschiedenis blijft er toch een risico. Huisartsen zien massa’s vlekjes maar voor dermatologen is ieder vlekje verdacht totdat het tegendeel bewezen is.

De week tevoren werd ik gebeld of het consult toch niet on line kon. Zonder dermascoop is het de controle een wassen neus dus ik wilde geen virtuele afspraak. Ik had ook gelijk maar mijn plasmadonatie voor vandaag afgesproken dan hoefde ik maar 1x de ziekenhuiswereld in.

Afijn vandaag was het zover. Na Sanquin deed ik nog een wandeling en daarna ging ik naar terug naar het EMC. Tevoren had ik uiteraard al een vragenlijst on line ingevuld over corona. Na het ontsmetten en het opvragen van mijn routedagkaart werd ik bijna besprongen door een van de vele vrijwilligers als ik op mijn papiertje keek en naar een nummer zocht. Ik ging maar met de trap want dat scheelde liftruimte voor anderen.

De controle werd gedaan door een andere arts dan waarvoor/waarmee ik had afgesproken. Ik heb er niet moeilijk over gedaan. De kennis zal hetzelfde zijn maar het voelt toch vreemd. Deze dame keek me helemaal goed na. Je staat dan in je ondergoed en ze checkt ook nog daaronder. Het was voor het eerst dat ik zonder Arjen op controle was en dan is het door een dame wel prettiger. De veranderingen die ik zelf had opgemerkt werden een voor een nagelopen maar niets verdachts gelukkig.

Omdat er steeds meer huidkankerpatiënten komen is het beleid dat het EMC zich richt op de ernstige gevallen. Dat ben ik nu niet meer gelukkig. Controles voor mensen zoals ik worden nu door dermatologen van DermaHaven uitgevoerd. Ik vind dat ik ook ruimte moet maken want dat vermindert de wachtlijsten. Er werd gelijk een verwijzing doorgestuurd. Ik moet wel zelf volgend jaar daar een afspraak maken. Ik ben van plan een dezer dagen al eens te informeren bij DermaHaven hoe dat werkt want ik wil dan ook op tijd aan de beurt zijn. Mocht een en ander niet bevallen dan kan ik ook terugkeren naar de huidige poli bij het EMC vertelde deze arts. Ik zal volgend jaar laten weten hoe het verlopen is.

Deze blog zet ik ook op kanker.nl en daarom schrijf ik het ook zo uitgebreid op. Ook mijn laatste blog daar vorig jaar werd nog meer dan 300 keer gelezen (de rest nog vaker), dus blijkbaar is er behoefte aan informatie. Mocht je op mijn eigen blog willen lezen over de operaties etc. klik dan hier.

De afspraak sloot ik af met een lekkere latte macchiato en een stuk worteltjestaart uit de cafetaria van het EMC.

48 reacties Voeg uw reactie toe

 1. MyriamC schreef:

  Toch altijd weer spannend, zo’n controle. Maar gelukkig is het bij jou nu wel allemaal goed.
  Ik vind het heel verstandig dat je onder controle blijft van een dermatoloog. Deze mensen zijn gespecialiseerd in deze materie. Een huisarts kan nog zo goed zijn, hij is toch meer voor de gewone ‘dagelijkse’ dingen.
  Ik mag morgen nog eens naar de specialist want ik heb weer een mucocèle in mijn mond. Ze had me wel gezegd dat ik daar last van zou blijven houden, maar na een maand alweer zo’n grote cyste … dat valt me wel tegen en ik hoop maar dat het niet aan dit tempo doorgaat. Maar even afwachten tot morgen.

  1. djaktief schreef:

   Ja controle lijkt overbodig maar is het niet. Ik hoop dat ze de cyste makkelijk kunnen weghalen bij jou. Vervelende nevenschade bij jou zeg.

   1. MyriamC schreef:

    Ze kon het vandaag niet doen want had er niet op gerekend dat het zo’n grote cyste zou zijn. Volgende week wordt ze weggesneden. Onder lokale verdoving want ze vond opnieuw een volledige narcose geen goed idee omdat de vorige nog maar goed een maand geleden is. Ik kijk er niet naar uit.

    1. djaktief schreef:

     Je bent er dus nog niet af. Het is een heel gedoe met afspraken en voedingsaanpassing voor je. Ik hoop dat het met oplosbare hechtingen gaat.

     1. MyriamC schreef:

      Ik vermoed van wel. Tot hiertoe is alles al met oplosbare hechtingen gehecht. Het duurt bij mij wel heel lang voor de draadjes echt allemaal opgelost zijn. Eind september trok ik nog draadjes uit mijn arm van de operatie van twee maanden voordien!

 2. Menck schreef:

  Je hebt heel wat meegemaakt en dat zorgt voor extra voorzichtigheid. Groot gelijk, overigens.
  Ik verwijs in dezen naar mijn vader (87) die al zes ernstige huidkankerbehandelingen heeft doorstaan. Hij is op het vlak van ‘beter voorkomen dan genezen’ dan ook ongelooflijk oplettend geworden. Dat is iets waar tal van mensen – fervente zonnekloppers, iemand? – nog veel te los mee omspringen.

  1. djaktief schreef:

   Gelukkig heb ik geen ernstige huidkanker want BCC is niet levensbedreigend. De zon is mijn vriend en vijand, maar liggen ‘bakken’ dat is sowieso niks voor mij. Verstandige vader heb je. In jouw werk ben je ook veel buiten met risico van zonneschade. Ik

 3. marieclaire schreef:

  Je bent een wijs en nobel mens, Dorothe. Zelf zoveel meegemaakt en dan nog zoveel rekening houden met anderen, plasma doneren… Petje af.
  Mij is verteld dat (moeder)vlekken die veranderen gecontroleerd moeten worden. Is twee keer opgestuurd, was niks. Nu heb ik weer zo’n geval dat er ernstiger uitziet en ik durf niet eens naar mijn huisarts. De zorg is daar compleet afgeschaald. Erg toch.

  1. djaktief schreef:

   Daarom handhaaf ik mijn jaarlijkse check bij de dermatoloog. Ik minimaliseer ook altijd klachten voordat ik eindelijk eens naar de huisarts ga. Ik adviseer je om toch te gaan. En wat de worteltjestaart betreft. Dat was een traditie van manlief en mij. Na ieder ziekenhuisbezoek gingen we koffie drinken met worteltjestaart voor mij en citroenmeringue voor hem en even doornemen wat de artsen hadden gezegd dan wel een goede uitslag vieren. Worteltjestaart komt al uit de middeleeuwen. Het werd gebruikt in zoete cakes ter vervanging van dure suiker omdat wortelen bij verwarming een zoete smaak afgeven.

   1. marieclaire schreef:

    Mijn smaak komt dan helemaal overeen met die van je man. Dank voor de uitleg en ik zal je advies opvolgen.

 4. marieclaire schreef:

  PS Wat is er zo lekker aan worteltjestaart. Ik vind wortels op zich al vies.

  1. tinyblogt schreef:

   Smaakt niet naar wortels… en is vreselijk lekker, ik heb er nu ook zin in!

   1. marieclaire schreef:

    Verstopte groentes, dus. Dat is toch iets voor kinderen?

   2. djaktief schreef:

    Je bent dus ook fan. Deze is van de Koekela, dat is een erg goede bakker in Rotterdam die op meer plaatsen wordt geleverd.

 5. saturnein schreef:

  Fijn dat je op dat vlak weer voor een jaar goed bent. Altijd stress, die controles, vind ik. In de aanloop ernaartoe gaat je geest toch weer loos met allerlei doemscenario’s.

  1. djaktief schreef:

   Als je eens de sigaar bent geweest dan sta je anders tegenover controles. Ik heb dat ook al met die drie van het bevolkingsonderzoek. Ik haalde inderdaad opgelucht adem.

   1. saturnein schreef:

    Als je één keer een zeer ongelukkige uitslag gehad hebt bij wat men je verzekert een “routinecontrole” te zijn, ga je nooit meer onbevangen naar zo’n controle.

    1. djaktief schreef:

     Bij jou was het een veel heftiger traject Anne met een andere kankersoort met andere eigenschappen.

 6. KnutzEls schreef:

  Altijd weer een opluchting dat alles goed is. Fijn zo!

  1. djaktief schreef:

   Zeker weten Els. Bedankt voor je reactie.

 7. Een opluchting dit te mogen lezen.

  1. djaktief schreef:

   Fijn dat je toch blij kunt zijn voor mij (en anderen) ondanks je eigen gezondheidsproblemen. Ik besef mijn geluk en waardeer het.

 8. AnneMarie schreef:

  Alles goed en weer even rust in het hoofd. Het blijft spannend die comtroles.

  1. djaktief schreef:

   Fijn inderdaad. Ogenschijnlijk ben ik er ondertussen wel gerust op, maar de bevestiging helpt zeker.

 9. veronique schreef:

  Het is goed dat je onder controle blijft van een dermatoloog. Zij zien meer dan iemand anders,

  1. djaktief schreef:

   Het is een specialistisch vak. Huidkanker komt ook voor in mengvorm leerde ik gisteren. Het lijkt soms net exceem maar toch is het een voorstadium van huidkanker. De huisarts beschikt niet over de aperatuur om beter te kunnen kijken.

 10. Sandra schreef:

  Fijn te lezen dat alles in orde was. Het is en blijft toch altijd wel in spanning afwachten.
  En nu heb ik dus ook zin in worteltjestaart… 🙂

  1. djaktief schreef:

   Ja het was fijn allebei. De controle en de afsluting.

 11. Samaja schreef:

  Ik heb me begin dit jaar voor het eerst laten controleren bij de dermatoloog. En er was een vlekje bij dat in de gaten moet worden gehouden, eentje dat ik zelfs helemaal niet opgemerkt had. Je kan er niet voorzichtig genoeg mee zijn. Fijn voor jou dat alles vlot ging.

  1. djaktief schreef:

   Ja ik ben er blij mee. Verstandig je te laten controleren. Ik houd verdachte vlekjes ook bij met mijn mobieltje. Dan maak ik een foto en dan heb ik de datum van waarneming gelijk.

   1. Samaja schreef:

    Wat een goede tip, dank je!

 12. Matroos Beek schreef:

  Het is niet niks wat je hebt meegemaakt Dorothé. Beter een keer teveel dan te weinig op controle. Fijn dat alles goed is. Houden zo.

  1. djaktief schreef:

   Er is maar een controle per jaar, tenzij er iets mis is. Maar het wordt nooit meer zo erg omdat ze er nu veel sneller bij zijn.

 13. Mrs. T. schreef:

  Fijn dat het goed met je gaat. En bloed of plasma geven redt levens!

  1. djaktief schreef:

   Ja fijn inderdaad. Plasma is ook goed voor onderzoek naar medicijnen. Jij geeft denk ik ook nog steeds.

 14. Fijn dat alles weer oké is! Ik heb vorig jaar voor het eerst een totale screening laten doen bij een dermatoloog en dat voelt goed, dat laat ik dus regelmatig doen. Better safe than sorry…

  1. djaktief schreef:

   Ja ik ben blij dat ik weer oké ben. Ik hoop dat jij dat ook bent.

 15. Affodil schreef:

  Sinds ik een jaar of 2 (3?) geleden een “verdacht” vlekje liet onderzoeken (op aansturen van jouw blog!) laat ik ook jaarlijks een controle doen. Omdat het weglazeren van dat minuscule vlekje niet zo ingrijpend was als jouw operatie, moet ik zelf zorgen dat ik een afspraak regel, maar dat is het minste wat ik kan doen voor een gerust gemoed. Ik ben nog altijd heel blij en dankbaar dat ik je raad heb opgevolgd!

  1. djaktief schreef:

   Fijn dat je het kwijt bent en zo houdt. Ik moet nu ook zelf de afspraak regelen. Ik ben er al achterheen gegaan voor volgend jaar en ze zaten te klungelen met de verwijzing. Alert moet je zijn voor je gezondheid en in de gezondheidszorg.

 16. omabaard schreef:

  Je sleept een serieus verleden mee, lees ik hier. En elk jaar opnieuw die angst bij de controle zal loodzwaar wegen. Maar nu ben je weer voor een hele tijd gerust.
  Fijn dat je verder zo gezond bent.
  Ouder worden betekent sowieso meer problemen, daar kunnen we niet om heen. Maar jij bent sportief, dan heb je een streepje voor. Houden zo!

  1. djaktief schreef:

   Iedereen sleept heel wat mee in zijn rugzak. Dit onderdeel is niet het zwaarste voor mij. Ik neem de controles serieus maar zie er neit vreselijk tegenop. Ook als er iets gevonden zou worden dan kunnen ze het vrij gemakkelijk weghalen. Het zal nooit meer zo verlopen als bij die bcc-tumor gelukkig.

   1. omabaard schreef:

    Dat is al een hele opluchting.

 17. Kakel schreef:

  Een hele opluchting dat alles goed is. Jaarlijkse controle is altijd spannend. Je hebt zoveel meegemaakt. Wat ik zo lief vind, is dat je rekening houdt met anderen door plasma te doneren. Groot gelijk dat je onder controle blijft bij een dermatoloog. Meten is weten. Dat geeft rust in je hoofd en is ook belangrijk.
  Lieve groet.

  1. djaktief schreef:

   BCC is de enige kankersoort waarmee je nog bloed/plasma mag doneren. Ik doe het al heel lang. Alleen niet tijdens de zwangerschappen, borstvoeding en operaties. Ik ben me juist zeer bewust van hoe hard bloed/plasma nodig is voor transfusie en onderzoek. Ook nu weer met het onderzoek naar antistoffen Covid 19 in heb bloed.

 18. Neeltje schreef:

  Inderdaad, beter de jaarlijkse controle bij de dermatoloog. Zou ik ook doen.

  1. djaktief schreef:

   Mentaal voelt dat ook beter.

 19. Liese schreef:

  oef! Dat taartje heb je wel verdiend zeg!

  1. djaktief schreef:

   Jij snapt het helemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s