Deel 2 over naaien: vervolg op mijn lijstje met gebruiken, voorkeuren, tips en ervaringen

Klik hier voor wat vooraf ging oftewel deel 1 of ga gewoon een blog terug. Jullie hebben me verbaasd met de vele reacties op dit blog en eigenlijk ook weer niet want hobby’s zijn weer cool tegenwoordig en helemaal als ze duurzaam zijn zoals zelf kleding maken. Maar liefst 4 personen wezen me op het artikel van Charlot Verlouw in de bijlage van Trouw van 27 maart jl. Daarin worden de volgende redenen opgenoemd waarom de naaimachine terug is:

 • Zelf maken geeft een gevoel van autonomie en voldoening. In deze tijd iets zelf kunnen bepalen en 100% naar eigen wens uitvoeren daaraan is behoefte.
 • Zelf maken onderstreept de eigen identiteit: waarden als duurzaamheid en creativiteit zijn in de plaats gekomen van het truttige image.
 • Zelf maken en repareren verandert je relatie met kleding. Als je zelf eens iets gemaakt hebt ben je minder geneigd om te goedkoop gemaakt T-shirt uit een rek met fast fashion te pakken omdat je beseft dat de naaisters die het maakten geen goed loon kunnen hebben gehad.
 • Het hele krantenartikel kun je hier vinden klik

Nou dan maar verder met de rest van de 28 dagen/vragen :

12 Volg deze account!

Dag 12 van #HeelNederlandNaait viel op een vrijdag en aangezien je op #FollowFriday vaak accounts aanraadt aan anderen was dat het thema. Dus welke naai en handwerk accounts zouden we zeker moeten volgen op Instagram?

Ik heb daarbij de dus alle instagramaccounts genoemd van Melissa, Marieken en Sigrid genoemd want het was een IG challenge. Als je erop klikt en dan op hun gebruikersnaam in het account dan kun je daar vaak een website vinden of je moet nog even op de naam zoeken in je browser: fehrtrade @sewnatural.eu en @sigridsewing

Ik raak ook altijd geïnspireerd door ander handwerk. Vooral als dat nog tijdrovender is of een bepaalde kleurstelling of gewoon kunst :
@ingthings @geertje1310 @edgar_artis @benjaminshinestudio @jenstark @idolcidigulliver 
@atelier_high_d @blij.met.wol en ik was @fiance_knowles bijna vergeten.

13 Fournituren


Knopen, linten, ritsen, biasband etc. heten fournituren oftewel Haberdashery en er werd gevraagd of wij een collectie hebben of per project kopen. Leuke adresjes en goede tips werden gevraagd.

Ik ben er dol op. Ik heb veel gekregen en geërfd van oudere naaisters, die overleden zijn of niet mer kunnen naaien. Verder torn ik vaak ritsen uit en labels eraf en zo. Ik ga naar de markt voor dingen die ik mis, maar dat komt niet vaak voor. Ik heb nog nooit knopen hoeven kopen. Zoals e ziet heb ik de knopen op kleur opgeborgen in jampotten. De ritsen hangen aan haken voor embrasses die je normaal bij gordijnen gebruikt.

14 Desigener

Een breed thema vandaag. Waarbij we moesten denken aan hoe wij zelf nog van alles doen met een patroon. Of we misschien zelf tekeningen maken van ideeën of een van een favoriete ontwerper of bepaalde designerelementen houden. Of dat we onze patronen misschien helemaal zelf maken en hoe we dat aanpakken.

Ik ben een absolute nul in modetekenen of vrij tekenen. Dat doe ik dus niet. Hooguit maak ik een schematische opzet voor kleurvlakken of iets dergelijks.

15 Ritueel

Oftewel wat we altijd doen tijdens of rondom het naaien?

Als ik begin met naaien dan moet ik altijd eerst alle kappen van de machines afhalen en de stekkers erin doen. Ik haal ze er altijd uit omdat ik bang ben voor overspanning. De machines hebben ook allemaal een beschermhoes tegen stof want het zijn stofmagneten en vooral tussen de spanningsschijven is dat slecht.

Vaak heb ik een koffie gepakt voor ik begin en zet ik een plaat op. Bij voorkeur langzame jazz of rustige klassieke kamermuziek. Maar eenmaal bezig vergeet ik vaak de koffie op te drinken en de plaat om te draaien of de cd te wisselen.

Ik begin ook altijd aan en paar kleine klusjes die in de naaikamer liggen voordat ik aan het echte naaiwerk ga dat ik van plan was. Ik moet altijd even proefdraaien. Dat is ook de tactiek die ik volg als ik eigenlijk niet zo’n zin heb om te beginnen. Met iets eenvoudigs gaat het makkelijker.

Na afloop klem ik een lapje onder het voetje van de naaimachine (is beter voor de transporteur). Dan gaan alle machines uit en de stekkers uit het stopcontact en dan krijgen ze hun hoes weer op. Midden in een project ruim ik niet verder op. Na afloop van een project vervang ik vaak de naald en stofzuig ik de naaimachine en het spoelhuis. Ik doe dan een pantykousje over de stofzuigermond.

16 Shoppen!

‘…of niet? was het thema van vandaag en het verzoek om je favoriete winkeladresjes te delen, of tips over manieren om naaien betaalbaar te houden.

Ik woon dus in Barendrecht en als ik iets moet hebben van stof of fournituren dan ga ik naar de markt hetzij in ons dorp, in Capelle a/d IJssel of in Rotterdam. Van der Wijst staat op verschillende markten klik en Seegers ook klik. In het dorp zelf hebben we nog een handwerkwinkel die ook van alles heeft Ellie Creatief maar die heeft geen webshop.

In Rotterdam en omgeving zijn de volgende stoffenzaken:

En van de andere inzendingen zag ik talloze webshops maar ik wil altijd de stoffen zelf voelen. Wel zag ik een bedrijf dat erg vaak werd genoemd Javro nabij Deventer dus dat heb ik opgeschreven. Namen die verder mijn interesse wekten waren Samitex, Karteris en Hoofs omdat ik ze ook al eens van anderen positieve dingen over heb gehoord.

Zelf ga ik ook wel eens naar Ahoy als er een Stoffenbeurs of een Stoffenspektakel is, maar ik koop vrij weinig stof omdat ik nog een flinke hoeveelheid heb liggen.

Als je een zaak weet waar ik echt nog eens naar toe moet laat het me dan weten en ook waarom. Ik koop graag op vakantie een stofje als bruikbaar souvenir. De laatste keer was in augustus in Sneek bij Jan Sikkes, waar ik een flinke slag heb geslagen.

17 Opslag

Gevraagd werd waar we al onze spullen laten en of we bijv. een handige manier hebben om patronen op te bergen of de ultieme manier om stof op te vouwen of een plafondsysteem voor naaimachines?

Een paar dingen die ik doe:

 • Opruimen stof op combinatie/kleur zodat je gelijk een complete outfit van meer kleding kunt maken.
 • Tijdschriften niet op soort maar per 2 maanden bij elkaar zodat je per seizoen kunt werken. Overzicht van alle modellen in aparte map om sneller te kunnen zoeken.
 • Kleine lapjes op stofsoort in plafondhanger en ritsen en koord aan hangers op soort en kleur.
 • Garen op kleur en soort in afgesloten lade en in 2 bakken (voor theezakjes) op kleur. Zo droogt het niet uit. Op mijn smartphone foto’s daarvan zodat ik weet of ik een kleur al heb.
 • Projecten per jaar in plastic hoesje met kopie beschrijving, patroon, aantekeningen, foto en stofmonster. Daarvan een PowerPointbestand per jaar dat tevens klein wordt geprint om snel te zoeken naar een bepaald patroon of werkwijze.

18 Documenteren

Gevraagd werd naar of en hoe we foto’s maken van onze creaties? Of we tips hebben of er juist naar op zoek zijn.? Of documenteren een onderdeel van het creatieve proces is of gewoon iets dat nu eenmaal moet gebeuren als je op Instagram zit?

Ik ben meestal trots op wat ik maak of vermaak en ik laat dat graag zien op mijn blog. Ik maak ook wel foto’s tijdens het proces om de werkwijze te onthouden. Werkbeschrijvingen maak ik niet veel meer. Als ik projecten show dan probeer ik dat op verschillende plaatsen in huis of in de tuin de doen want anders wordt het zo saai voor de kijkers. Ik maak er ook wel eens een vraagspelletje van door lezers/kijkers te laten stemmen op wat het beste combineert (erop of erin) of met welke kleur.

Op mijn pc heb ik van ieder jaar een map met alle foto’s per project. Ik vind het heel jammer dat ik van kleding die ik vroeger heb gemaakt geen foto’s meer heb. Ik maak er dus eerder teveel dan te weinig. Verder maak ik ook collages met kleine projecten. Vaak duurt het wel even voordat de map op orde is, want vaak ben ik met meer projecten tegelijkertijd bezig.

19 Mooiste

Wat is het mooiste was dat we gemaakt hebben? Een rits die er super mooi in ging? Een print die zo perfect matchte dat niemand het ziet? Een applicatie die heel mooi uitpakte? Een rolzoom die perfect werd? Die mooie voering die nooit gezien wordt? Of een heel kledingstuk dat van start tot finish perfect verliep en waar we genietend naar kijken wanneer we het tegenkomen in de was?

Hierboven zie je 2 projecten die technisch de grootste uitdaging waren voor mij een gevoerd vestje met verwerking van de ruimte inde voering en een ruitstof die verwerkt moest worden in een gespaspoileerde zakken. Toch heb ik er niet veel plezier van gehad omdat het vestje en de jas niet lekker zaten. Het vestje heb ik wel bewaard als voorbeeld hoe je zoiets moet maken. Hier zijn de blogs erover jas en vestje.

Het mooiste wat ik ooit heb gemaakt is toch eigenlijk wel mijn trouwjurk en jasje (zie vraag 5)

20 Blooper

Wilma oftewel @Vladvios – de bedenker van de challenge – stelde terecht dat we op Instagram natuurlijk graag alles laten zien dat geslaagd is en waar we trots op zijn. Maar ook dat het heel bevrijdend en een opluchting kan zijn om ook eens te zien dat niet alles lukt en dingen soms niet meer te redden zijn. (foto’s mislukken, stofjes niet de juiste keuze, een blindzoom iets heel anders was dan gedacht, het de hele tijd omrekenen van al die maatsystemen ook wel eens zijn tol eist enz. Een oproep om onze pogingen en probeersels die niet lukten te vieren.

Nou dan kan ik nog wel eventjes. De laatste was vorige week of zo: bij een patroon uit de My Image vergat ik de schouderbreedte te controleren. Zo’n groot verschil was niet meer achteraf te corrigeren. Ik heb de jurk afgemaakt voor mijn zus die brede schouders heeft.

In vrijwel ieder project gaat er wel iets mis, maar het komt ook altijd weer goed zodat het toch draagbaar cq bruikbaar is. Ik heb nog nooit iets niet afgemaakt.

Ik heb nog wel een paar dingen liggen waar ik nog wat aan wil veranderen. Dit broekje hieronder was een absolute misser maar ik heb het wel gedragen want als ik het aan had zat het mooi strak.

Het is soms erg vervelend als iets niet precies uitpakt zoals je het voor ogen had maar ik leer er altijd van.

21 Printjes

Of we meer van prints of meer van effen houden en welke prints onze voorkeur hebben? Streepjes, stippen, bloemen, abstract, dieren?

Ik hou zelf het allermeeste van bijzondere stoffen met een glimmertje of een effect. Die stoffen zijn vaak effen.

Verder ben ik dol op batik. Ik vind bloemenprints wel mooi vooral als ze ouderwets oftewel vintage zijn.

Maar ik draag veel abstracte prints. Vooral een beetje vaag vind ik mooi.

22 Voor anderen

Vrije interpretatie voor ons over dit thema. Nou ik kan zeggen dat ik ontzettend veel voor anderen heb genaaid. Vooral voor mijn eigen kinderen. Ik ga dat hier niet on line delen want ze zijn nu volwassen en het is niks om dan babyfoto’s van jezelf te zien, dus hier zijn wat flat lays.

Verder was het op de modevakschool verplicht om ook maat te nemen bij anderen en daarvoor modellen te tekenen en te maken.

En voor manlief heb ik ook het nodige gemaakt. Zelfs een herenpantalon maar daar viel hij na één dag dragen een gat in. Hij heeft wel jaren plezier gehad van zijn groene jas en laatst zag ik hem in een van de kleurige fleeectruien zitten die ik voor hem maakte, want het is best fris in de werkkamer boven.

23 Plannen

Hoe maak wij plannen maken voor ons naaiwerk? Of juist bewust niet plannen? Of we een lijstje of een speciale naaiplanner of een moodboard gebruiken en of we voor het seizoen naaien?

Dit was nogal een confronterende vraag voor mij. Ik heb nl. altijd superveel plannen. Ik noem die plannen Wimmies naar Work In Mind. Van de 100 plannen worden er misschien 25 uitgevoerd. Ik ben niet erg systematisch met uitvoeren van naaiplannen. Ik volg daarin de flow waarin ik zit en de energie die ik heb. Toen ik de modevakschool volgde moest je bepaalde projecten doen en dat heeft zich tegen me gekeerd. Ik verloor er mijn naaiplezier door.

Daarna ben ik gewoon gaan naaien zoals ik zin had en al gauw kwam ik bij het recyclen terecht. Ik vind dat een beetje spelen met de mogelijkheden en dat bracht de lol weer terug. Ik maakte verder nog heel veel projecten voor mezelf en anderen. Het starten van mijn eigen bedrijf in augustus 2013 zorgde ook voor veranderingen. Daardoor kreeg ik er eigenlijk de projecten van mijn klanten bij. Dat beroepsmatig bezig zijn met mijn hobby maakten wel dat ik er soms minder tijd en zin had om zelf te naaien. Maar ik heb daarin wel een goed evenwicht gevonden nu.

Het laatste jaar met de lockdowns zorgde ervoor dat ik twee mega patchworkprojecten heb uitgevoerd, waar ik ook uitgebreid over heb geschreven nl. patchwork klik en klik. De dekbedhoes gebruik ik echt heel veel trouwens. Doordat je met iets bezig bent kom je ook weer verder. Als iets lukt dan probeer je iets anders.

Ik heb onlangs geheel tegen mijn gewoonte in een lijstje gemaakt van dingen die ik nog zou willen naaien met de stoffen die ik ervoor op het oog heb plus nog een heleboel andere dingen die ik wil doen. Het zijn bijna 3 A-viertjes vol geworden maar ik telde dat ik al 16 dingen kon doorstrepen omdat ze klaar zijn.

Nou het is al weer een flinke brok lees- en kijkvoer geworden, dus ik bewaar het laatste deel voor een andere keer omdat ik daar ook nog een aantal handige apparaatjes en andere dingen voor naaien in de schijnwerpers wil zetten.

Natuurlijk doe ik nog veel meer dan naaien alleen, maar daarover schrijf ik wel weer een andere keer. Ik heb ook nog minstens 30 blogideeën in mijn hoofd, maar daarbij wil ik ook nog foto’s zoeken en ik moet de rust en de zin vinden om te schrijven. Af en toe plaats ik wel een foto of kort bericht op Instagram/Twitter en op Strava staan alle sportactiviteiten. Op Facebook kom ik weinig meer. Ik deel er alleen de link van mijn blog voor degenen die dat makkelijk vinden.

21 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De veelzijdigheid die blijkt uit je foto’s is gewoon uitzonderlijk. Ik word teruggeschopt naar de tijd waar mijn moeder (met naaisteropleiding) voor haar voet-aangedreven machine zat en ons (vier broers) met de simpelste materialen voorzag van de mooiste kledij. Helaas ontstond toen al de tijd waar klasgenootjes keken naar het merklabel van een hemd, een broek,… en die wat neerkeken op de creaties van die fantastische vrouw die mijn moeder was.

  1. djaktief schreef:

   Je hebt het eens geschreven van je moeders naaldkunst. Vanaf de pubertijd wil men geen zelfgemaakte kleding als dat niet goed in de groep valt. Dat was hier niet anders.

 2. omabaard schreef:

  Ik ken niets van naaien, behalve dat ik besef dat je zo de meest schitterende en originele stukken kan maken die echt volledig je zin zijn. Je rokjes vind ik heel mooi, en helemaal verliefd op de jas, maar hij zat niet zo goed?
  En van patchwork ben ik zot. Van t-shirts een sprei maken vol herinneringen!
  Het lijkt me een super fijne hobby.

  1. djaktief schreef:

   De jas was veel te groot. Ik kon er 2x in 😂 maar bedankt voor je complimenten.

 3. Matroos Beek schreef:

  Knap dat je dat allemaal kan en durft te proberen. Een slipje maken lijkt me heel moeilijk… Doet er mij aan denken dat wij vroeger een buurvrouw hadden die BH’s kon naaien. Ze naaide lingerie op maat voor de dames van plezier.

  1. djaktief schreef:

   Lingerie is echt lastig. Ik heb een workshop gevolgd maar ik was de langzaamste van de groep en ik werkte niet nauwkeurig genoeg. Ik ga binnenkort met T-shirt-resten nog eens wat proberen met een patroon dat ik heb gekregen. Dat glibbert minder.

   Je buurvrouw was dan een vakvrouw want dat zullen ook wel bijzondere modellen zijn geweest.

 4. Liese schreef:

  Straf! Goe bezig 👌👌

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Het is een compilatie van nieuw en oud wat langs komt in deze overzichten.

 5. Mrs. T. schreef:

  Oh dat patchwork vind ik zo mooi!!!

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Het leuke is dat ik van vrijwel alle lapjes weet wat ik ervan gemaakt heb of hoe ik eraan ben gekomen.

 6. Menck schreef:

  Wat je maakt, en hoe je dat doet, vind ik een coole vorm van zelfexpressie. Goed bezig!

  1. djaktief schreef:

   Dank je Menck, het is ook heel leuk om iets met je handen te doen.

   1. Menck schreef:

    Dat vind ik ook. En doe ik ook, zelfs al is het iets gans anders dan wat jij doet. 😉

    1. djaktief schreef:

     Ik weet dat je hovenier bent en ook veel houtwerk doet. Je gelooft het niet maar af en toe timmer en zaag ik ook wel eens wat. Mijn zus is trouwens timmerman.

 7. Neeltje schreef:

  Wat leuk om je collectie naaiwerken te zien. Ook je uiteenzettingvan het opruimen van je materialen. Zo kun je veel terug vinden.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je reactie. Er komt nog een stuk maar dat is misschien te veel vakgericht om leuk te zijn maar ik wil het toch opschrijven als een soort ‘creatief testament’.

   1. Neeltje schreef:

    Ik ga het lezen.

 8. Kakel schreef:

  Zelf iets maken geeft zeker voldoening. Ik heb wederom met bewondering naar alle creaties zitten kijken. Ook hoe efficiënt en met zorg je alles opruimt.
  Je patchwork vind ik zo mooi met die kleurtjes. Je hebt twee rechterhanden, Dorothé!

  1. djaktief schreef:

   Opruimen hoort er ook bij maar eigenlijk is dat ook een soort waardering voor wat je maakt.

 9. saturnein schreef:

  Fijn om lezen. Ik leer hier weer vanalles bij, en dat heb ik graag. Dank voor je uitgebreide beschrijvingen!

  1. djaktief schreef:

   Leuk dat je laat weten dat je het waardeert en dat je er wat aan hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s