Maart roert zijn staart

on

is de bekende uitdrukking waarmee wordt aangegeven dat je niet teveel kunt vertrouwen op de weersomstandigheden in deze maand. De lente liet behoorlijk op zich wachten maar sinds deze week is het dan toch echt wel wat te merken buiten.

Niet alleen de temperatuur roert zijn staart, ook het virus is nog lang niet uitgeroeid en in verband met de risico’s zijn er nog steeds strenge maatregelen van kracht. Iedereen lijdt op zijn/haar eigen manier hieronder. Het is moeilijk om positief te blijven en je zegeningen te tellen als het al zo lang duurt en er geen perspectief is. Er zijn maar weinig mensen die niet worstelen met het een of ander. Ik probeer me te richten op positieve dingen. Dat werkt voor mij het beste maar het is geen recept dat iedereen kan koken en lekker vindt.

Afgelopen maand heb ik veel gefietst – ook weer in heel verschillende omstandigheden – en wat me telkens weer treft is de kracht van de natuur die zich opricht na alle buien, stormen, droogte, hitte, vorst etc. Een mooi voorbeeld zag ik vanmiddag in de Barendrecht. Daar is een laantje (Oude Maaspad) waar een paar jaar geleden prachtige bomen stonden. Van de een op de andere dag waren die halverwege gekapt. Iedere keer als ik er langs kwam werd ik verdrietig om het verlies van die mooie bomen. Vandaag reed ik er weer langs en tot mijn verbazing was het laantje weer groen. Een aantal stronken was gerooid, maar er waren er ook diverse uitgelopen. Ik vond het erg hoopvol om te zien. De oude bomen mis ik nog steeds maar toch komt er iets nieuws voor in de plaats.

Nou kun je gaan filosoferen of het beter of slechter is en of het waarde heeft of dor hout is maar daar weiger ik me in te verliezen. Dat is ook een keuze die je maakt. Ik had daar van de week ook een gesprek over met mijn zus. Ze maakte me erop attent dat de manier waarop je over dingen spreekt dat dat je gevoel erover beïnvloedt. Dat bracht me ook weer een stapje vooruit. Verder hadden we een heerlijke dag samen met een lekkere wandeling en het delen van oude (scheeps)foto’s.

Met foto’s en vroeger ben ik best wel regelmatig bezig maar het heeft nog niet tot blogs of fotoboeken geleid. Dat komt in een volgende fase. Het was nl. ook een drukke maand met ons bezoek aan Ameland maar ook met diverse fietstochten om kilometers te maken om te trainen en om nieuwe spullen uit te proberen zoals fietstassen en een donkerdere zonnebril. Ik bracht ook een bezoek aan een blogster omdat zij ook diverse tips heeft over fietsen (zie de omkijkspiegel hieronder) en dat was reuze leerzaam en gezellig.

Een achteromkijk spiegel voor op de bril omdat ik slechthorend ben is misschien een optie.

Daarnaast was ik ook bezig achter de naaimachine en met het bloggen zelf met wat ik maar ‘mijn naaitestament’ noem, waarvan jullie de vorige blogs konden genieten (of niet). Er komt nog een laatste deel. Daarin komt ook deze poef van restjes aan de orde. Maar je ziet dat ik dus niet altijd DJaktief ben maar ook wel kan luieren.

Dat luieren gaat het beste met een mooi boek. Ik las er deze maand weer verschillende. Ik moest echter wel anderen inschakelen want de bibliotheek heeft wat moeite met de reserveringen of het ligt misschien aan mijn leestempo. Ik las veel boeken met het doel om me beter te voelen. Dat lukte meestal wel. Het boek dat er echt uitsprong was dat van Judith Koelemeijer over hoe het grote gezin van haar oma was en zorg draagt voor haar en hoe ze op hun gezamenlijke jeugd terugkijken. Verder was ik erg blij met de sportboeken die ik las van Diederik van Hoogstraten en Tim Voors. Het gaat in beide gevallen over het voor mij herkenbare plezier van traillopen. De een doet het hardlopend en de andere wandelend.

Ik sluit af met een zonnige lentefoto die ik ook vandaag maakte in Rhoon en een straatnaambordje dat ik vorige week spotte in IJsselmonde en wens iedereen goede moed, zon en fijne paasdagen toe.

23 reacties Voeg uw reactie toe

 1. MyriamC schreef:

  Dat mooie weer, daar waren we echt wel aan toe. Morgen nog een mooie dag en dan komen de aprilse grillen eraan. Voor elk wat wils.

  1. djaktief schreef:

   Hier zeggen ze ook ‘aprilletje ziet geeft nog wel eens een witte hoed’.

   1. MyriamC schreef:

    Laat die witte hoed maar zitten. Hoeft echt niet!

 2. Menck schreef:

  Wat een heerlijk en positief logje. Je richt je duidelijk op de goede dingen. Zelfs in deze triestige tijden zie ik het moois in alles. Dat werkt bevorderend voor het gemoed. Mijn credo in dezen is: denk positief. Als je in een vijver bent gevallen, tast dan in je zakken of er vis in zit.

  1. djaktief schreef:

   Het lukt me niet altijd om me op de goede dingen te richten, maar jouw beeldspraak heb ik in gedachten opgeslagen nu voor als ik kopje onder ga. Dankjewel.

 3. omabaard schreef:

  Wat een heerlijk originele poef heb jij!
  De stijgende cijfers brachten me vorig WE van de wijs, het besef dat we een jaar verder zijn en eigenlijk toch niet veel verder ontmoedigde me, maar het prachtige lenteweer en de vele gefietste kms door de zonnige natuur die weer zo heerlijk ontluikt, wakkerde de optimist in me terug aan.
  Fijn dat het jou ook lukt. Leuke, wellicht koudere, paasdagen voor jullie.

  1. djaktief schreef:

   Mooie opvatting dat je ‘van de wijs raakte’. Gelukkig kwam er wat lentemuziek om mee in te stemmen om boven de donkere tonen uit te komen. Het lukt niet altijd natuurlijk.

 4. MIjn god, is die maart-maand alweer voorbij?
  Ook hier hebben we genoten van dat voorschot op de lente (zomer?). Mocht je me het merk van die pilletjes die tot optimisme leiden kunnen doorgeven, graag dan!

  1. djaktief schreef:

   Pilletjes heb ik niet genomen. Ik probeer alles aan te grijpen wat me goed doet en daar word ik positiever van. Het lukt ook niet altijd.

 5. rietepietz schreef:

  We zullen op z’n tijd allemaal wel eens in dip zakken, geeft niets zolang je maar weer overeind komt. En met dat heerlijke voorjaarsweer lukt dat natuurlijk wat makkelijker. Wat een enorme poef heb je daar, lekker hoog ook, wat een aanwinst.

  1. djaktief schreef:

   Dat overeind komen gaat bij mij veel beter met zonnestralen.

   1. rietepietz schreef:

    Ja natuurlijk, bij wie niet. De zon maakt alles zoveel prettiger.

 6. Matroos Beek schreef:

  Wat een positief en heerlijk blogje. Ik probeer ook steeds positief te blijven. Soms heb ik wel een baaldag, maar dat heeft dan vaak met zorgen om mijn moeder of mijn werk te maken. De dag nadien is het meestal alweer vergeten. Meer dan ooit zie ik de schoonheid van zoveel kleine, grootse dingen in deze sombere tijden.
  P.S/ Je poef is geweldig!👍

  1. djaktief schreef:

   ‘klein kijken’ helpt. Jij fotografeert ook graag, dan heb je ook voor details zowel in dingen als in mensen en situaties. Het lukt niet altijd, zeker niet met mijn aard.
   Over de poef ga ik nog schrijven.

 7. Samaja schreef:

  Leuke straatnaam 🙂

  1. djaktief schreef:

   Een optimist is ook een type zeilboot. Een heel kleintje en deze naam was in een buurt met zeilnamen. Maar de dubbele betekenis is leuk.

   1. Samaja schreef:

    Ah, dat wist ik niet! Weer iets bijgeleerd 🙂

 8. Liese schreef:

  De optimiststraat! Daar zou ik ook keihard een foto van nemen. 🙂

  1. djaktief schreef:

   Er was ook een Regenboogkade aldaar. Lees verder wat ik als antwoord op Samaja schreef over de dubbele betekenis.

 9. Kakel schreef:

  Positief blijven lukt het best wanneer de zon schijnt. Voor vandaag hadden we meer nodig dan een goed geluimde gemoed. Het is de kunst de zwarte hond uit je hoofd weg te houden.
  Je foto van de halverwege gekapte en uitgelopen boom spreekt boekdelen. Zo lang we ons geen dor hout voelen, zijn we het niet!
  Bedankt voor je boekentip Los. Ik heb ‘m gereserveerd.

  1. djaktief schreef:

   Zon al dan niet echt, of menselijke warmte, evt. virtueel zoals jouw reactie doet meestal goed. Inmiddels is er een nieuwe blog over vandaag. De tijd gaat door.

   Ik denk dat ‘Los’ je ook kan boeien door inzichten over sport en wat je nog wel of niet meer kunt.

 10. Affodil schreef:

  En april doet wat hij wil. En die is niet goed gezind, als je het mij vraagt.

  1. djaktief schreef:

   Zoals velen heb ik echt behoefte aan de zachtheid van de lente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s