Kleurrijk Rotterdam voor songfestival

Nou heb ik niet zoveel met muziek meer tegenwoordig -omdat ik het simpelweg niet meer kan horen – en de lange zit van de dit evenement heb ik ook in geen tijden meer volgehouden, maar als er op 5 km van je huisdeur een dergelijk groots internationaal evenement plaats vindt waarvoor de stad door de citydresser Madje Vollaers alle registers heeft open getrokken dan ben ik toch wel nieuwsgierig. Met vriendin Rian sprak ik af om de een van de songfestivalroutes door Rotterdam te gaan verkennen.

Voor het eerst sinds de pandemie zat ik weer in de tram, die was getooid met bijpassendsongfestivalvlaggetje, naar CS waar ik had afgesproken bij de niet te missen blauwe microfoon.

We liepen niet precies de route maar gingen eerst over de korte Lijnbaan naar het stadhuis waar je ook een #coolsingel010 foto kon maken voor Instagram maar wij vonden het aanzicht met het stadhuis erbij veel mooier.

Daarna gingen we naar de Meent om op het terras van restaurant Dudok koffie te drinken met sing along cake. De koffie was heerlijk maar alle kleuren van de cake smaakten hetzelfde.

Vroeger werkte ik hier 100 meter vandaan als secretaresse bij een ingenieursbureau

Vervolgens togen we naar de Bijenkorf waar in de etalage kledingstukken zouden staan die gemaakt waren van vlaggen van de deelnemende landen. Tot onze teleurstelling waren de etalages al weer gevuld met gewone mode etc. en bovendien kregen we nog even een flinke bui op ons kop.

Ik plaats hieronder een foto van een foto die ik vond op het op het bureau Vollaerszwart die de hele citydressing heeft verzonnen en uitgevoerd.

© studio Vollaerszwart

In de war gebracht vergaten we naar de aftelklok te lopen die bij Boymans van Beuningen actief was, maar ik heb een screenshot gemaakt van de livestream op You Tube

© Open up to Eurovision Song Contest

We keken verder ook even rond omdat de Coolsingel grondig is gerenoveerd en daarbij stuitten we op grote letters. Zie de foto’s hieronder voor informatie. Zoals je ziet konden we niet alle woorden ontdekken.

© De Bijenkorf met letters foto van Frans Hanswijk

Daarna was het tijd om de Erasmusbrug te nemen. Dat was een hele onderneming want er stond vreselijk veel wind.

We zwoegden verder langs de kleurrijke pilaren van de metro en volgden de vlaggenlijn richting Zuidplein. Het woei op sommige plekken zo hard dat ik mijn bril heb afgezet omdat ik bang was dat die zou afwaaien. Op het KPN-gebouw zou verlichting zijn in het kader van het evenement maar overdag was die nog niet te zien. Hier staat de livestream klik en daaruit heb ik vanavond deze still gemaakt.

© Open up to Eurovision Song Contest

Ik heb ook nog diverse foto’s gemaakt van de pilaren maar ik zet er maar in in dit blog. Alle anderen kun je in dit blog van mij terugvinden. Ik koos juist voor deze foto omdat het mij nog nooit eerder was opgevallen dat de railing van metro hier een andere vormgeving had gekregen. Ik ga later nog eens uitzoeken hoe dat zit.

Tussen het Zwemcentrum Rotterdam en het nieuwe Zuidpleintheater zou een kunstwerk zijn. In het Zwemcentrum heb ik voor Corona regelmatig baantjes getrokken maar ik was er al lang niet meer in de buurt geweest en nu stond daar dus ineens een prachtig theater. We bestelden wat te drinken op het terras en maakten ook gebruik van de wc waardoor we even binnen konden spieken. Op You Tube staat dit filmpje, want ik vond het niet netjes om foto’s te maken tot het weer echt open is.

Heel even gingen we de trap op naar Zuidplein omdat ik nog iets voor de vakantie wou kopen nu ik toch in de buurt was en gelijk hadden we ook mooi zicht van boven. In Rotterdam staat altijd de schop in de grond. Hier kun je lezen wat ze van plan zijn met het gebied qua stadsontwikkeling.

We waren nu bijna bij Ahoy waar middelste en zijn vriend vandaag de juryshow zouden bijwonen. We zagen de mural die Timon de Laat geschilderd heeft van Jeangu die dit jaar de Nederlandse inzending zal verzorgen.

Ik vind hem prachtig geworden. Hij zit op de muur naast het winkelcentrum waar de kleur eraf spat. De flat ernaast was ook heel fleurig met allemaal songfestivalvlaggen was versierd. We vroegen ons af hoe dat was gegaan en naspeuring leverde op dat er ook een actie ‘sing along at home‘ was geweest.

En daar zagen we Ahoy. Ik ben vergeten een foto te maken want ik was helemaal geobsedeerd door de swingende stoplichten die ‘Waterloo’ speelden als ze op groen gingen. Helaas zijn mijn foto’s mislukt dus ook hier plaats ik een still. Je kunt het filmpje op You Tube bekijken.

Na dit stoplicht liepen we in de richting van de kleurrijke zuilen die we zagen. Het waren betimmerde containers die door 6 kunstenaars uit de 5 grootste deelnemende landen zijn beschilderd om de gastvrijheid van Rotterdam uit te beelden. Klik hier voor meer informatie met de namen van de kunstenaars erbij, of hier om ze aan het werk te zien of bewonder gewoon even de foto’s die ik maakte.

Mijn vriendin en ik wandelden nog door naar mijn huis in Barendrecht. We waren moe en stijf van 15 km lopen tegen de wind in maar het was de moeite waard om vandaag op pad te gaan. Kleurrijk Rotterdam deed ons goed.

(Na het eten meteen aan de slag met dit blog om nog voor de finale van morgen klaar te zijn. Ik moet nu wel gaan kijken toch 😉 maar ik heb het verhaal nog niet nagelezen op fouten zoals je begrijpt).

39 reacties Voeg uw reactie toe

 1. MyriamC schreef:

  Wat mooi allemaal. Dit roept zo’n leuke sfeer op met al die kleuren.

  1. djaktief schreef:

   Ja ik werd er vrolijk van. Het bracht leven in de grauwe stad. Ik ben niet zo’n songfestivalfan maar de stukken uit de songs zoals ‘sta op in de wind’ en ‘j’aime la vie’ juist op typische plaatsen als de Erasmusbrug of aan de lelijke metrobaan op het grauwe Rotterdam-Zuid deden me wat. Het bracht hoop op meer en beter.

 2. omabaard schreef:

  Rotterdam, een mooie stad op zich waar we al een paar keer waren, in een kleurrijk jasje gestoken. Daar zit tijd en geld in!

  De street art op de zuilen vind ik prachtig en heel kunstrijk.

  En nu duimen dat Nederland wint? Of kies ik voor België?😉

  Neen, ik kijk niet op tv, maar wil achteraf wel de eerste drie landen kennen en de plaats van mijn eigen land uiteraard.
  Veel plezier morgenavond.

  1. djaktief schreef:

   Geld zal het zeker gekost hebben, maar het heeft ook werk opgeleverd. De banners zijn allemaal van gerecyclede stoffen geweven. De streetart bekisting van de containers gaat verzaagd worden en er worden meubels van gemaakt. zie wat ik ook schreef bij Myriam.
   Ik ga denk ik vanavond opnemen en dan de liedjes kijken die me aanspreken en de rest doorspoelen. Het was heel lang geleden dat Nederland won en daarom mocht Rotterdam het nu organiseren. Een keer winnen is wel leuk, maar 2x achter elkaar onmogelijk.

   1. omabaard schreef:

    Super dat de mooie kunstwerken daarna zinvol worden verwerkt tot blijvende meubels. Zo wordt het geen tijdelijke kost.

 3. Mooie wandeling! Het is een jaar of wat geleden dat ik voor het laatst naar het Songfestival gekeken heb (ik herinner me een Zweeds bandje, iets met Baba of Abab. Nee hoor, grapje) maar dat Rotterdam er helemaal voor gaat vind ik mooi. Het is er ook een stad voor, ze zijn niet bang voor kleur en formaat en experiment. Veel plezier morgen!

  1. djaktief schreef:

   Je bent al net zo’n songfestivalfan als ik 😂 maar het is inderdaad heel mooi om te zien dat Rotterdam ervoor gaat. Ik zag de banners voor het eerst toen ik de vaccinatie ging halen. Het fleurige lint door de stad voedde de hoop dat we met vaccinatie en kleur er bovenop kunnen komen. Dezelfde studio Vollaerszwart toverde ook de Maastunnel om in de ‘tunnel of love’ destijds. Presentatie van de stad zorgt ervoor dat de stad op de kaart blijft in het buitenland. Ik heb van de aankleding genoten in ieder geval.

 4. Affodil schreef:

  Ik wil niet zeuren, maar ik vind het allemaal nogal over the top. Hier en daar vind ik het er een beetje uitzien als een verloederde buurt met graffiti en afgebladderde pamfletten. Zoals die gevel van studio Vollaerszwart, de traptreden en de brug, het is niet langer kleurrijk, het is schreeuwerig.
  De muurtekeningen en de zuilen vind ik dan weer wél mooi.
  Jullie hebben wel geluk gehad met het weer – op die plensbui na. Ik was gisteren ook op pad: in totaal 3 keer doorweekt geweest en dan met kletsnatte kleren in die zotte wind gestaan. Benieuwd hoe dat afloopt …

  1. djaktief schreef:

   Smaken verschillen Affodil. Het is juist super dat door de achterstandswijken van Rotterdam-Zuid die stukken opgeknapt zijn met betere ramen en deuren etc. en waar allerlei projecten lopen de boel opgefleurd wordt met kleur door dat lange lint langs de grauwe metrobaan.
   De mode in de Bijenkorf op de foto doet inderdaad druk aan en die etalage was niet meer in het echt te zien. Voor mij zijn de modedetails interessant om te bekijken, omdat het om hergebruikte vlaggen gaat.
   Over die trap tussen het donkere busstation en Zuidplein lopen iedere dag heel veel mensen en het was wonderbaarlijk dat er net niemand op was. Het is juist symbolisch voor alle nationaliteiten die ‘op Zuid’ leven. Op de brug lijnde de banners juist prachtig maar ik kon het geheel niet op de foto krijgen.
   Zie verder ook wat ik schreef bij de anderen als reactie. Ik hoop trouwens dat je niet ziek wordt van die onvrijwillige douches. De wind was echt vreselijk gisteren.

 5. Lianne Feijt schreef:

  Dat moet een leuke kleurrijke wandeling zijn geweest! Ik geniet er wel van zoals Rotterdam uitpakt voor het Songfestival. Knap hoe in deze tijd de stad en de organisatie op deze wijze zorgt voor een positieve boost!

  1. djaktief schreef:

   Ja het was echt een boost voor de stad en voor mijn hart. Ook allemaal van gerecyclede materialen. Die beschilderde bekisting gaat later verzaagd worden om er meubels van te maken.

 6. Matroos Beek schreef:

  Er is zoveel te zien in Rotterdam. Heel leuke stad. Dank om ons nog eens mee te nemen naar deze kleurrijke stad! Mooie foto’s Dorothé.

  1. djaktief schreef:

   Sommige foto’s hadden beter gekund. Ik ben aan het experimenteren met een compact camera (lang niet gebruikt) die ik mee wil nemen op fietsvakantie. Daar ken ik de belichting niet goed van. De containerfoto’s zijn met de smartphone.

 7. Rob Alberts schreef:

  Fijn dat ik even met jou mee mocht kijken.

  Het festival laat ik verder aan mij voorbij gaan.
  Maar deze fotoserie vind ik indrukwekkend.

  Stille groet,

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Rob. De songs en de show daar ben ik ook niet zo van maar wandelend door de stad die hiervoor was aangekleed vond ik leuk.

 8. Mrs. Brubeck schreef:

  Bedankt dat we met je mee mochten wandelen, het weer had beter gemogen, maar ik heb toch genoten van je rondleiding. Het wordt tijd dat we nog eens afzakken naar Rotterdam. Door zijn werk zit manlief (tot vorig jaar dan) meer in A’dam, dus trekken we automatisch meer naar daar, maar daar gaan we verandering in brengen zodra het weer even wat vlotter kan en mag!
  Fijn weekend!

  1. djaktief schreef:

   Het is totaal anders in 010 maar als je van recht toe recht aan en modern houdt zit je hier goed.

 9. sabinehaarlem schreef:

  Wat een mooi doorkijkje zo, dank je! Die pilaren zijn geweldig.

  1. djaktief schreef:

   Ja die op het eind, die vond ik ook het mooiste.

 10. veronique schreef:

  Geweldig hoe Rotterdam er nu uitziet. Door jouw ogen en camera is het nog mooier geworden dan dat we het op tv hebben gezien.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je compliment.

 11. Rotterdam is een verrassend mooie stad. Twee jaar geleden mocht ik met een -geboren – Rotterdamse de stad (een beetje) verkennen: het was die dag bloedheet.
  Heb je trouwens doven-muziektolk Fauve Doudouce gezien?

  1. djaktief schreef:

   Leuk dat je kan n rondkijken in 010. Ik ken geen gebarentaal want ik ben niet doof maar slechthorend.

 12. Samaja schreef:

  Wat mooi, al die kleur in de stad!

  1. djaktief schreef:

   Ja het fleurt de boel op.

 13. Petra schreef:

  Wat een inspirerend blog! Als het morgen iets beter weer is, treden we graag in je voetsporen.

  1. djaktief schreef:

   Ik duim voor mooi weer. Ik weet niet hoe lang alles blijft staan en hangen trouwens.

 14. Menck schreef:

  Er heerst een vrolijke, polychrome sfeer bij jullie. De stad lijkt wel uitgelaten. Mooie foto’s ook.
  Vanavond is het D-day voor de liefhebbers. Ik denk dat ik dan maar eens lang en uitgebreid in bad ga. Niks voor mij, dat songfestivalgedoe.

  1. djaktief schreef:

   Ik ga ook een detective kijken en dan op het eind even naar de uitslag spieken, maar de sfeer in de stad deed me goed, net als jouw compliment.

 15. Mrs. T. schreef:

  Wat een heerlijk logje. En wat een kleuren. Prachtig. Leuk dat je het gedeeld hebt. Onze jongste is echt helemaal songfestivalverslaafd. Zo leuk om te zien.

  1. djaktief schreef:

   Graag gedaan. Middelste is er helemaal weg van en hij is gisteren ook met zijn vriend naar de juryshow geweest. De rest was onbetaalbaar/onbereikbaar.

 16. saturnein schreef:

  Kleurrijk inderdaad. Die muurschilderingen zijn schitterend!

  1. djaktief schreef:

   Ja hè, die tijdelijke op de containers gaan hergebruikt worden voor meubels.

   1. saturnein schreef:

    Da’s een mooie extra!

 17. Toos schreef:

  Nou, Rotterdam had er wel wat van gemaakt, erg kleurrijk.
  Petje af hoor voor de organisatie van het festival, wat een festival !

  1. djaktief schreef:

   Het kost veel geld natuurlijk maar ze zeggen dat het zich later terug betaald in de vorm van toerisme, concerten van artiesten en sportevenementen die dan hier willen starten/optreden.

 18. Neeltje schreef:

  Wat een geweldige impressie van Rotterdam! En wat hebben ze het songfestival fantastisch neergezet! Top!

  1. djaktief schreef:

   Ja was leuk gedaan en in deze omstandigheden heel knap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s