Fietsvakantie: onderweg 2

We zijn inmiddels 19 dagen onderweg en 17 etappes.Het gewone leven begint een beetje te vervagen. We leven van dag tot dag. Fietsen staat centraal of eigenlijk moet ik zeggen onderweg zijn staat centraal. We zijn overal maar kort en dat maakt alles meer relatief. We hebben heel veel gezien: kastelen, dieren, kerktorens, sluizen, hotels en andere logeerplekken, kanalen, rivieren, kunst in allerlei vormen gewoon teveel om op te noemen. Alles wat je beleeft en ziet ervaar je maar kort. Het is heel anders als je langer op een plaats blijft. Het is ook heel anders als je wandelt in plaats van fietst. Bij fietsen stapje minder snel af. Het gaat toch meer aan je voorbij. Het is net alsof je in een soort film zit. Maar we genieten iedere dag van alles wat we we zien. De velden kleuren afwisselend rood, groen, wit, blauw of geel door alle bloemen. Soms zijn ze zelfs oranje of paars door de grassen; dat had ik nog nooit gezien. En dan de silhouetten van bomen, kerken, schepen enzovoort. En dan de rozen, want werkelijk overal bloeien die in volle pracht.

Ik heb al heel veel foto’s gemaakt Maar ik heb nog veel meer foto’s niet gemaakt. Het is een keuze om er te zijn en te kijken want als je een foto maakt ben je er alweer een beetje vandaan omdat je het vast legt voor later.

Ik zoek weinig op internet onderweg – heb dat alleen met WiFi – maar ik fotografeer wel de bordjes met informatie die overal bij staan. Want alles interesseert me wel en zo kan ik het later terug zoeken. Ik leer ongelooflijk veel nieuwe dingen.

De hele route wordt vastgelegd op Strava en je kunt zien waar we gestopt zijn. Het gaat niet om de kilometers maar om de route die we volgden. ’s Avonds als we op onze bestemming zijn aangekomen dan doen we altijd nog een rondje meestal te voet en tegelijkertijd doen we boodschappen of zoiets. Ook dan staat Strava aan niet voor de kilometers maar om te zien waar we liepen of fietsen. Ik hoop later dat dat helpend is voor ons vakantieverslag want dan kan ik zien waar ik bepaalde foto’s heb gemaakt.

En iedere avond spreek ik een verslag in op mijn telefoon. Deze blog heb ik nu ook ingesproken via de microfoon van het toetsenbord. Dat gaat een stuk sneller dan typen. Die stukken gebruik ik dan later voor het maken van een fotoalbum of voor verhalen die ik wil gaan bloggen. Maar daar denk ik nu nog zo min mogelijk aan. We genieten zoveel mogelijk van alles.

We hebben het ongelooflijk getroffen met het weer maar voor mij had de temperatuurknop niet voluit gedraaid hoeven te worden. Precies op een aantal wat langere etappes was het erg warm. Daardoor had ik ook wel wat problemen zoals zere billen, want tegen zoveel zweet is geen van mijn fietsbroeken bestand. Ik heb al wat middeltjes gebruikt zoals crème en talkpoeder en nu ga ik experimenteren met sudocreme. Als babybilletjes daar wel bij varen zal het voor me die van mij ook wel goed zijn.

We smeren ons ook heel erg goed in tegen de zon. Ik ben er nog gevoeliger voor dan Arjen. De zonneklep doet uitstekend werk in mijn gezicht zodat ik geen last heb van mijn ogen en het geopereerde gezichtsdeel.

Is er dan niks dat tegenvalt? Natuurlijk zijn er allerlei dingen die anders gaan dan we gedacht hadden. De route is iedere dag net wat langer dan tevoren berekend. Op het eind van de dag ben ik echt behoorlijk moe. Die fiets van 19 kilo met 19 kilo bagage en mijn eigen gewicht komt alleen van zijn plek door te de trappen. Nederland is gelukkig vrij vlak maar toch kost het me zeker aan het eind van de dag behoorlijk wat moeite. De knieën houden het aardig maar ik heb wel allerlei pijntjes en afgelopen week werden die verergerd door de warmte want je houdt vocht vast van het vele drinken en dan komen er dingen in de knel te zitten.

Wat ook een beetje tegenvalt is hoe weinig rust we hebben. We zijn namelijk de hele dag onderweg en daarna is het nog zorgen voor de spullen en voor het eten. Af en toe gaan we uit eten maar liever kook ik zelf of laat Arjen dat doen want dan eten we gezondere dingen die meer voedzaam zijn. Iedere dag inpakken gaat ons goed af ondertussen want alles heeft een vaste plek. Toch raken we regelmatig wat kwijt. Vaak gebeurt dat als we iets nog eventjes ergens neerleggen om vlak voor vertrek in te pakken. Het is niet anders. Daar zetten we ons snel overheen.

Zo ik laat het hier weer even bij want anders is de rustdag alweer voorbij. Nog een paar foto’s om jullie nieuwsgierigheid tevreden te stellen. We hebben nu ongeveer 1100 km gefietst er zitten nu in Deventer. Morgen gaan we op pad naar Zwolle. Tot de volgende rustdag maar weer en bedankt voor alle berichten en reacties die we krijgen.

In de buurt van Helmond
Pannerdense kop splitsing Waal en Rijn
Waar de Rijn ons land binnen komt
Bij mijn vroegere internaat aan de Velperweg 137
Ik lust geen bier maar er als ik echt uitgedroogd ben…..
Soms moet je de natuur een handje helpen

44 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Respect hoor voor de afstanden! Ik voel bijna mijn billen. En een prachtige foto van jou op de fiets door het groen en met blauw/witte wolkenluchten.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Dat is Arjen op die eerste foto trouwens (in zijn kleding van Rijkswaterstaat).

  2. Chantal schreef:

   Wat een tocht! Ik zie het ook op Strava poeh poeh!
   Voor de bips is lichaamspoeder van.dr. Hauschka een aanrader. Succes en veel plezier samen!

   1. djaktief schreef:

    Dankjewel, ook voor de poedertip

 2. omabaard schreef:

  1100 km in 19 dagen, dat kan tellen. Puur respect.
  De fiets, de auto, tevoet, elk heeft zijn eigen manier van genieten.
  Dit wordt een uitdagende tocht die je nooit meer vergeet.v
  Lees ik dat nu goed dat jij je blog inspreekt??

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Arjen heeft nergens last van. Ja eerste keer nu ingesproken en het toetsenbord zet dan de woorden neer. Heb ik geleerd van mijn vrijwilligerswerk met blinden en slechtzienden.

   1. omabaard schreef:

    Heb je daar een speciale app voor nodig? Lijkt me heel interessant.

    1. djaktief schreef:

     Google op Gboard. Zit denk ik standaard op Android telefoons. Is toets meest rechts in je correctiebalk. Ik gebruik het ook bij WhatsApp.

     1. Matroos Beek schreef:

      Ongelooflijk knap van jullie; dat zijn flinke afstanden!

     2. Matroos Beek schreef:

      @omabaard: drukken op het microfoontje op je digitaal toetsenbord en dan praten. Ook punten, komma’s enz. dicteren. Ik gebruik het soms, maar meestal staan er best veel fouten in, zeker als er achtergrondlawaai is.

     3. djaktief schreef:

      Je kunt de fouten tussendoor corrigeren en steeds tussendoor opslaan.

     4. omabaard schreef:

      OH gevonden! Super

     5. djaktief schreef:

      Ja wij zijn “loltrappers”

     6. saturnein schreef:

      Interessante tip Dorothé. Dank!

 3. MyriamC schreef:

  Wat een prestatie! Ik doe het je niet na, zeker niet met de hete dagen die we gehad hebben.
  Nog veel plezier op de fiets!

  1. djaktief schreef:

   Het waren 17 etappes tot nu toe. Omdat we tevoren geboekt hebben konden we met de hitte geen dagje overslaan. Bedankt voor je wens.

 4. Petra schreef:

  Fijn om een beetje mee te mogen leven met jullie belevenissen. Veel plezier en doorzettingsvermogen gewenst.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel, wij zijn pleziertrappers hoor.

 5. Toos schreef:

  Wat heerlijk, ik geniet ervan, alleen al van het lezen.
  Petje af voor jullie twee, geweldig !

  1. djaktief schreef:

   Ja jij kunt je er een voorstelling van maken door je eigen ervaringen. Vandaag is onze regendoop. Hoort ook bij het avontuur.

 6. Pfoeh, wat een afstanden leggen jullie af! Gelukkig zat het weer een beetje mee…

  1. djaktief schreef:

   Jij hebt toch niet de buien voor vandaag gestuurd?

   1. Nee, dat heeft iemand anders gedaan

 7. saturnein schreef:

  Fietsvakantie en campervakantie: twee compleet verschillende dingen, maar toch herken ik heel veel van wat je schrijft. De hele eerste paragraaf bijvoorbeeld, en ook dat je vermoeider bent dan je op voorhand had kunnen denken. Dat komt niet alleen door de lichamelijke inspanningen, maar ook door de vele indrukken die je opdoet.

  Nog heel, heel veel plezier gewenst!

  1. djaktief schreef:

   Dank je. Je moet het ervaren dan begrijp je de impact. Ook het iedere dag in een ander bed slapen en je maaltijd koken en dan die supermarkten waar niks op zijn gewone plek ligt.

   1. saturnein schreef:

    Helemaal! Tijdens onze vakantie in België gingen we na een eerste slechte ervaring gewoon elke keer naar de supermarktketen die we gewoon zijn, en dat ging nét iets vlotter 🙂
    Rustdagen tussendoor zijn erg belangrijk. Even pas op de plaats, niets “moeten” (hoewel vakantie niet “moeten” is maar je begrijpt me wel), en rusten.
    Ik ben ook altijd blij dat ik zoveel documenteer. Zoals jij doet. Kan je achteraf veel herbeleven, opzoeken, en je herinnert je zoveel meer.

 8. Monique schreef:

  Ik vind het geweldig wat jullie doen diep respect

  1. djaktief schreef:

   Het is leuk én uitdagend

 9. zijvanhiernaastendaarnaast schreef:

  Geweldig hoor!

 10. Samaja schreef:

  Lijkt me zalig om te doen als je graag fietst. Nog veel plezier!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt. Wij houden van actieve vakanties dus dit is een mooi avontuur.

 11. Menck schreef:

  Ik zou nogal zadelpijn hebben, vrees ik. Hoeveel kilometers legden jullie tot op heden al af?

  1. djaktief schreef:

   Ruim 1100 kms zitten er al op. Door de hitte heb ik ook wat zitproblemen zoals ik schreef.

 12. Mrs. T. schreef:

  Wat een leuk verslag weer. Ik vind het een geweldige manier van vakantie vieren. Denk alleen niet dat ik het snel ga doen, ben echt veel meer van het wandelen. Denk ook altijd dat het in Nederland inmiddels gewoon elke dag (kei)hard waait.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Als je zo op trektocht gaat plan dan meer rustdagen in en maak de etappes minder lang. Dat zou ik volgende keer anders doen. Vandaag woei en regende het behoorlijk, maar daar word je sterk van.

 13. rietepietz schreef:

  Kanjers hoor, dit is een pittige vakantie. Maar inderdaad kán het een reuze vrije vakantie zijn met wat meer rust dagen. En zo ondertussen leer je ook nog iets aan de lezer, ik heb net even pop mijn telefoon naar de spraakoptie gezocht en zelfs ik kan het. Dat geeft me wat minder achterstand op de swipers. Nog veel plezier en toch weer wat beter weer dan dan de laatste twee dagen.

  1. djaktief schreef:

   Leuk dat je er wat aan hebt Riet. Bedankt voor je wensen en slecht weer hoort erbij. We doen wel voorzichtig.

   1. rietepietz schreef:

    Meestal zoek ik niet echt wat die telefoon allemaal kan, heb pas een nieuwe! Maar dit leek me reuze handig omdat dat jonge spul zo snel appt. 😉 Vandaag hebben jullie gelukkig weer wat beter weer met af en toe een zonnetje. Althans hier.

    1. djaktief schreef:

     In Kampen waar we nu zijn schijnt de zon ook

     1. rietepietz schreef:

      Geniet er maar van, heel erg verdient na 2 dagen afzien.

 14. Karel schreef:

  schitterend , brengt mij herinneringen boven van mijn goede fietsjaren
  ik hield een dagboekje bij in een kladblok , en had toen nog geen mobiel of camera 🙂
  ook niet te voren geboekt , op het eind van de dag , vanwege de taal , vaak met handen en voeten een overnachting zoeken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s