Geland en weer opgestegen

Juli was een rare maand. Na thuiskomst van de fietsvakantie moest ik echt even landen in het gewone leven. Al die dingen die je weer moet regelen als ze kapot zijn of niet naar behoren functioneren. Het is vaak zo’n getob.

We hadden al heel lang slechte ontvangst van Ziggo en Netflix. Dat is opgelost maar dat kostte wel flink wat tijd eer de helpdesk de juist oplossing bood en een nieuwe aansluitkabel en modem stuurde. Manlief heeft hem met jongste geïnstalleerd. Dus kun kunnen we weer gewoon iets kijken als we willen.

Streetart Mauritsweg van de Braziliaan Onio

Ik had ook problemen met mijn mailaccounts. Google stuurde de hele tijd allerlei veiligheidswaarschuwingen terwijl ik niks anders deed als anders nl. gewoon op mijn pc of telefoon mijn mail checken. Ik gebruik nog Windows Live Mail als server maar daar willen ze vanaf en dan bestoken Microsoft en Google je met allerlei pesterijen. Ik vind het super vervelend dat die oude programma’s worden opgedoekt. Ik gebruik ook nog steeds het oude ‘knipprogramma’ en een hele oude versie van Canon ZoomBrowser EX. Ik word ook zo moe van de voortdurende updates van de HEMA software om fotoboeken te maken. Dan ben ik eindelijk zo ver om te beginnen en dan moet er eerst weer een update geladen worden. Afijn alles werkt digitaal weer naar behoren zoals ik het wil, maar ook dat kostte een bak energie.

Verder ben ik aan de slag gegaan met een update van mezelf. Ik ben slechthorend en niet zo’n beetje ook. Het is ontdekt toen ik op de middelbare school luistertesten moest maken voor Engels, Duits en Frans. Ik haalde daarvoor enen terwijl ik redelijk goed was in talen. Sinds mijn pubertijd draag ik dus gehoorapparaten. Om de vijf jaar ‘krijg’ je nieuwe. Dat wil zeggen dat je eens in de vijf jaar een tegemoetkoming van de zorgverzekering krijgt voor de aanschaf van nieuwe gehoorapparaten. Je oren veranderen en je gehoor gaat achteruit als je ouder wordt. Dat gebeurt bij mij ook, maar omdat het gehoorverlies al zo groot is moet ik extra alert zijn. Ik ben een kei in het liplezen, bijzonder zelfredzaam en niet bang om in gezelschap te zeggen ‘wil je dat nog eens herhalen want ik ben slechthorend’. Maar het wordt steeds moeilijker om normaal te functioneren. De deurbel en de gewone telefoon hoor ik niet. Televisie kan ik met gehoorapparaten in zonder ondertitels niet meer volgen. Deelname aan het verkeer wordt steeds gevaarlijker voor mij.

Afijn eerst naar de huisarts voor een verwijzing naar de audioloog. Daar kom ik al heel lang maar je moet toch altijd weer opnieuw een verwijzing hebben. Een audioloog adviseert bij ingewikkelde gehoorproblemen. Een KNO-arts behandelt gehoorproblemen en een audicien verkoopt gehoorapparaten en andere hulpmiddelen. Ik hoef niet meer naar een KNO-arts omdat er geen behandeling mogelijk is tegen mijn soort slechthorendheid: perceptief gehoorverlies door een slecht functionerend slakkenhuis. Daarin zitten heel veel gehoorcellen en die doen het bij mij niet of zijn weg. Engelstalig voorbeeld met plaatje staat hier .

Gedicht van Hester Knibbe op het audiologisch centrum Auris

Daarna ben ik voor diverse testen geweest bij het audiologisch centrum en had ik een uitgebreid gesprek met de audioloog. Het afnemen van de test door een audiometrist gaat bij mij ook veel beter dan bij een audicien. Hier zit je in een geluidsdichte ruime kamer waar de apparatuur precies wordt geplaatst. Zo moet ik mijn bril afzetten omdat anders de koptelefoon geluid kan laten weglekken. Er is ook meer tijd en ruimte voor het afnemen van de test. Het is zeer inspannend en confronterend. Ik ben in de afgelopen 10 jaar toch nog 10 decibel minder gaan horen dus ik zit nu met een verlies van 70 tot 80 decibel. Mijn rechteroor is het slechtste. Met mijn huidige gehoorapparaat kon ik maar tot 50% ‘spraakverstaan’ komen, dus er moet hoognodig wat gebeuren. Ik heb ook andere apparatuur maar die mag verzekeringstechnisch nog niet worden vervangen. Dat komt in de loop volgend jaar en het jaar daarna. Omdat ik zo slecht hoor is het belangrijk dat die spullen goed samen moeten kunnen werken. Ik moet over naar één systeem. Ik gebruik al een trilsysteem van Lisa en een Roger pen maar daarover ben ik niet tevreden.

Etalage van een boetiek die van een lelijke strijkplank wat moois maakt.

De eerste stappen naar verbetering zijn gezet. Nu kan ik naar een audicien gaan om toestellen te proberen. Maar niet iedere audicien verkoopt of heeft ervaring met dezelfde merken. En niet alle audiciens hebben contracten met alle zorgverzekeringen wat consequenties heeft voor de vergoeding/tegemoetkoming. Ik draag 2 gehoorapparaten en ze kosten ongeveer € 2.000,– per stuk exclusief het maken van een oorstukje. Daarvoor krijg je om de 2 jaar een vergoeding als je nieuw laat maken. Je oren veranderen en als er lucht tussen zit dan lekt het geluid weg en kunnen ze gaan fluiten. Nou hou ik erover op, maar je berijpt dat het me bezig houdt, ook al draag ik ondertussen al 45 jaar gehoorapparaten.

Streetart Kruisplein van fransman Astro

Bij de huisarts was ik ook omdat ik pijn heb in mijn rechter bovenbeen. Af en toe voelt het alsof ze er een mes in zetten. Het is een hevig stekende pijn alleen rechts. ‘Mijn eigen fysiotherapeut’ is met vakantie, dus ik moet nog even wachten voor ik terecht kan. Veder ben ik niet ontevreden over mijn linker knie waarin door de orthopeed in oktober 2020 artrose is vastgesteld klik. Maar….. en nou komt het…. mijn linker heup en mijn rechterknie geven klachten die lijken op de artroseklachten. Dat zal het dan ook wel zijn maar je word niet zo snel teruggestuurd naar de orthopeed daarvoor. Je moet echt heel beperkt zijn en veel pijn lijden. Het beleid is zo lang mogelijk en zo verstandig mogelijk doorgaan met bewegen en pas bij uiterste noodzaak operatief ingrijpen. Nou ben ik wel genoeg geopereerd aan mijn gezicht om te weten dat iedere ingreep ook nadelen, bijwerkingen of beperkingen heeft dus ik hoef niet zo nodig. Maar ik wil wel advies van de fysio over hoe ik heb beste kan bewegen en wat ik beter kan laten. Hij kan door middel van tests uitlokken wat beperkingen geeft en op basis daarvan adviseren. Ik fiets graag maar ik wil ook blijven fitnessen, kanoën, wandelen, zwemmen en yoga. En bij al die dingen ervaar ik momenteel beperkingen.

Erasmusbrug

Verder ben ik te dik geworden. De eerste lockdown ging het goed. De tweede lockdown kostte me heel veel energie en ik compenseerde dit met verkeerd eetgedrag. Toen kwam de fietsvakantie waarvan ik heb genoten maar waar ik ook stevig heb gegeten en gedronken. Inmiddels ben ik gestopt met alcohol en vanaf 1 augustus – dus morgen – ga ik alles wat ik eet en drink weer noteren in de app van eetmeter klik. Ik ga niet echt op dieet maar noteren van wat ik eet heeft zeker een corrigerende werking.

Nou het is inmiddels een lange blog geworden met veel niet zo leuke dingen. Ik vrolijk de blog op met foto’s die ik deze maand maakte tijdens een avondwandeling vanaf het Centraal Station en ik sluit af met iets wat mij altijd veel goed doet: lezen.

De laatste keer dat ik een lijstje publiceerde was in april. Hier de boeken die ik las sindsdien. Opvallend is dat ik tijdens de fietsvakantie geen tijd en energie had om te lezen.

Jullie zien dat ik nogal onder de indruk was van een aantal boeken omdat ik veel sterretjes heb uitgedeeld voor leesplezier. De allerbeste vond ik PHPD oftewel pijntje hier en pijntje daar van Yvonne Kroonenberg. Zo herkenbaar en super geschreven. Ik heb vroeger veel van haar gelezen maar heb besloten dat te herlezen. Op vakantie kocht ik de ‘dwarsligger’ Rivieren en daar was ik helemaal weg van. Zo subtiel alles beschreven in korte verhalen en novellen. En dan het boek van Sonja Barend dat ik in één ruk uitlas. Zo boeiend wat ze op tv kon maar in het gewone leven naar haar moeder toe niet. Maar alles waaraan ik 4 sterren gaf is meer dan de moeite waard om te lezen…. vind ik dan, maar je moet ervan houden natuurlijk.

Nou ik wandelde dus en fietste en zwom maar over de sport heb ik het een andere keer. De blog is nog niet nagelezen op fouten maar ik ga douchen en slapen en om met Sonja te spreken: ‘mogen gezond weer op’.

36 reacties Voeg uw reactie toe

 1. omabaard schreef:

  Een mens moet inderdaad voortdurend zaken regelen, en vaak weet je niet goed hoe te beginnen en verdoe je veel tijd én energie met het uitzoekwerk.
  Wellicht daarom dat vakantie zo ongelooflijk veel deugd doet.

  Proberen met de lichamelijke ongemakken te leven is de boodschap. Maar vaak niet gemakkelijk. Jij kan er duidelijk van meespreken. Ik eigenlijk ook geregeld, maar op andere vlakken dan. En zo zijn we allen uniek.

  Gelukkig bestaan er hulpmiddelen en gaat de techniek vooruit.

  1. djaktief schreef:

   Jij ook toitoi in het omgaan met de uitdagingen van het lijf en leven.

 2. Veel narigheid met de oren en de gewrichten. Ik hoop dat me dat nog een tijdje bespaard blijft, al neemt mijn gehoor wel af de laatste jaren, en ja, dat komt door de leeftijd. Maar je hebt veel gelezen! Interessant lijstje, waarvan ik de meest auteursnamen niet ken. Kronenberg wel natuurlijk, altijd leuk, Allende, de naam ken ik, het boek niet, maar wel Adrian Mole. 🙂 En bovenaan dit bericht het portret van Multatuli! Ben je langs het Multatulihuis gekomen? Zelf herlees ik momenteel Bill Bryson, maar al ik daarmee klaar ben ga ik Douwes Dekker weer eens openslaan.

  1. djaktief schreef:

   Van Allende heb ik bijna alles gelezen. Multatuli vind ik erg zwaar en heb ik sinds de middelbare school niet herlezen. De spreuk pakte me wel. Bedankt voor je leestip.

 3. Karel schreef:

  als oud ex werknemer bij een bedrijf op Schiphol , weet ik dat ik toen al de hoge tonen miste bij een test
  maar dat is geheel iets anders van waar jij spreekt , zag al dat mooie fietsshirt met SH er op , daar is nog heel wat werk omdat wereldwijd te krijgen
  ik worstel , of juist niet , met overgewicht sinds 2 maart 2007 , ongeacht wat ik ondernam
  het stoppen met roken nam zijn tol , kan enkel maar blij zijn met mijn hobby’s die dit wat tegen gaan
  Street art is schitterend ik zag het ook in Rotjeknor toen ik de Brandgrens route liep

  1. djaktief schreef:

   Sterk dat je gestopt bent met roken. Dat heb ik nooit gedaan. Goed dat je in beweging blijft. In Rotterdam is ongelooflijk veel streetart. Ik hou ervan.

 4. lem2 schreef:

  Lang leve de vooruitgang, al mag het soms wat sneller gaan en is financiën altijd een obstakel. Als je nieuwe sterktes nodig hebt, zou dat op elk moment vervangbaar moeten zijn. Ook hier gaat gehoor achteruit. En ik vind het nu al lastig, laat staan hoe het voor jou zal zijn.
  Met boeken zijn er aardig wat overeenkomsten. Ik wil nu eigenlijk meer lezen, maar een boek vasthouden is even een dingetje. Je slaat je er dapper doorheen, ondanks de obstakels. 🙂

  1. djaktief schreef:

   Zo’n kleine dwarsligger kun je misschien vasthouden met 1 hand, maar omslaan blijft lastig. Mijn vader klaagde altijd over zijn gehoor. Het is familiair een probleem. Ik heb besloten dat nooit te doen maar slechthorendheid is zeer lastig en vermoeiend. Zeker met de tinnitus erbij die ik ook heb. Het is een uitdaging die me bezig houdt.

   1. lem2 schreef:

    tinnitus (al jaren) en slijtage, beiden zijn mijn deel. goeie tip, die dwarsligger, of een talhout om de bladzijden tegen te houden en het boek op een kussen te leggen.

  2. Karel schreef:

   ja dat stoppen met roken is m’n redding geweest , en altijd gesport hielp ook
   ja die streetart is prachtig om te zien hé

 5. Anemos schreef:

  Dat is heel wat dat je te verduren krijgt. Ik kan me wel wat inleven in het gevoel dat dat meebrengt.
  Zo opschrijven is al zeker een goed hulpmiddel om wat rust te vinden in het hoofd.
  Veel moed!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je wens. Schrijven helpt zeker. Soms moet eerst het ene verhaal gedaan worden voor het andere kan opborrelen.

 6. Neeltje schreef:

  Herkenning mbt je slechthorendheid. Het mijne kan ook niet behandeld worden, maar via de KNO arts kreeg ik Bellman & Symfon apparatuur aangesloten in huis. Nu gaat er een lichtsignaal bij afgaan van de deurbel, telefoon en brandalarm. Op het meldertje zie je wat. Het speciale brandalarm geeft naast lichtsignaal ook een zeer hoge feqentie geluid. En ik kreeg ook een speciale wekker. Allemaal gratis en in bruikleen. Door de mate van mijn slechthorendheid moet op een andere manier de veiligheid in huis gewaarborgd worden. Verder heb ik een systeem op de tv aangesloten dat gekoppeld is aan mijn gehoorapparaatjes is. Daarmee kan ik het geluid harder zetten via mijn zendertjes. Misschien ook iets voor jou? Of heb je dat al?

  1. djaktief schreef:

   Hier 2 andere systemen in gebruik maar ze zijn te lastig in de praktijk. In de toekomst gaat alles via smartphone dus ik moet één systeem met meerdere toepassingen hebben. De bruikleen is beperkt want sommige uitbreidingen moest ik zelf betalen. Alles is al een paar meer gerepareerd. Veel gedoe en je zit er lang aan vast. De audioloog erkende de problemen met randapparatuur. Als ik een koptelefoon op moet om tv te kijken en ik loop naar de keuken dan hoor ik de deur bel niet en kan ik degene die in huis iets tegen me zegt niet verstaan. Mijn gezinsleden zijn geduldig maar het gaat niet meer. Alles moet gewoon direct via bluetooth in mijn gehoorapparaten komen en bediening via app.

 7. Het is duidelijk dat je erin geslaagd bent tijdens die fietsvakantie je lichamelijk ongemakken zoveel mogelijk te ‘parkeren’ in je gedachten. Dit is een kunst, waar ik een beetje jaloers op ben.
  Gehoorproblemen zijn verschrikkelijk irritant – hopelijk lukt het de specialisten om één en ander voor je draaglijk te houden.
  Gewichtstoename en corona – weet wat je bedoelt…

  1. djaktief schreef:

   Thomas mijn reactie op de jouwe staat verkeerd iets lager. Het lukt niet om deze te verplaatsen.

 8. Mijn schoonmoeder zei altijd: oud worden is leuk, maar oud zijn niet. (ze had reuma, twee slechte knieën, enorm veel pijn na mislukte ‘nieuwe’ knie, en werd ook nog eens dement)

  1. djaktief schreef:

   We moeten er het beste maar van maken. Sinds mijn huidkanker ben ik blij dat er zoveel kan maar ik weet ook dat ‘nieuw’ problemen met zich meebrengt.

 9. djaktief schreef:

  Bij mij is er slechts ‘ongemak’ Jij staat voor veel grotere uitdagingen. Soms denk ik ook dat het gewicht ook wat kilo’s geluk zijn want ik heb toch smakelijk genoten maar ze moeten geen last worden.

  1. Zelf probeer ik er zo weinig mogelijk aan te denken, maar soms word je zo hard met de neus de feiten gedrukt…

 10. Toos schreef:

  Ik vind je een kranig mens, je slaat je er toch steeds weer doorheen en pakt alles aan wat kan.
  Heel goed besef ik dat het niet altijd meevalt, maar jij gaat niet bij de pakken neerzitten.
  Een mooi geschreven blog maakte je weer en je geeft ons een kijkje in je leven, knap !
  Wat mooi hè tegenwoordig, die muurschilderingen op gevels, genieten hoor !
  Fijn dat jij zoveel kunt lezen, ik moet steeds na een paar bladzijden mijn boek wegleggen omdat ik dan in slaap val. Duurt daarom ontzettend lang eer ik een boek uit heb. Het stimuleert me in elk geval niet.

  1. djaktief schreef:

   Toch kamp ik met depressiviteit regelmatig helaas, maar ik heb geleerd ermee te dealen. Iemand zei laatst ‘jij gaat niet bij de pakken neer zitten maar ermee fietsen’ en toen moest ik zo lachen. Het helpt me nu ook weer bij andere lastige uitdagingen.

 11. veronique schreef:

  Ik geniet van je blog, je schrijfstijl maar ook van je foto’s. Jammer dat je gehoor zo achter uit gaat en nu komt ook nog artrose om de hoek kijken. Blijf positief

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Veronique. Ik probeer het altijd.

 12. Samaja schreef:

  Je hebt duidelijk grote kuis gehouden op een aantal gebieden. Ik zie daar ook vaak tegenop, maar ben achteraf dan meestal wel blij dat ik een en ander aangepakt heb.

  1. djaktief schreef:

   Ja ben trots dat ik stappen heb gezet.

 13. Matroos Beek schreef:

  Vervelend die kwalen. En de lijn…
  Ik wens je veel goede moed verder.

  1. djaktief schreef:

   Heb ik nodig, dus bedankt.

 14. saturnein schreef:

  Ik heb heel slechte ogen, en ik vind die bezoeken aan de oogarts ook altijd zo confronterend. Ik heb altijd een dag nodig om een beetje te bekomen van alles wat ik weer moest horen. Ik wéét het allemaal wel, maar er in woorden mee geconfronteerd worden, vind ik altijd toch weer een hele klus. Herkenbaar dus, jouw slechthorend-zijn-verhaal, op een andere manier toch wel wat hetzelfde.

  1. djaktief schreef:

   Slecht zien is ook heel moeilijk. Veel kan met een bril of lens worden verbeterd maar niet alles. Ik weet het vanuit mijn vrijwilligerswerk met blinden en slechtzienden. Bij de confrontatie ben je je ook altijd bewust van ‘wat als het nog erger wordt’.

 15. Mrs. T. schreef:

  Wat een uitgebreide blog met allerlei zaken. Ik vind het knap dat je dit met ons deelt. Wellicht ook een soort van ‘van je af schrijven?;.
  Echt erg van je gehoor. Ik merk nu aan mijn ouders dat het ook minder en minder wordt hun gehoor. Lastig voor hen, maar ook wij moeten er aan wennen en ons gedrag aanpassen. Daar doen we dus ons best voor.

  1. djaktief schreef:

   Slechthorendheid wordt nogal onderschat. Ik ben vrij open over allerlei zaken en blog niet alleen over de highlights van het leven. Ik denk dat ik soms eerst over bepaalde zaken ‘moet’ schrijven om ruimte te maken voor andere blogs. Ik blog niet volgens regels of stramien maar gewoon zoals ik ben.

 16. Affodil schreef:

  Manlief is ook weer aan een rondje hoorapparaat-administratie bezig. De eerste 5 jaar zijn om en dus heeft ie eindelijk recht op een aanpassing. Van 1 naar 2 apparaten, ook. Er komt best wat bij kijken van geregel en geloop!
  Ik erger me ook regelmatig aan de vicieuze cirkel van bepaalde gebreken die voldoende beweging in de weg staan, waardoor je gewicht aanzet en dan te horen krijgt dat je meer moet bewegen, … Ik zal me al maar voorbereiden voor de 3-maandelijkse controle overmorgen.

  1. djaktief schreef:

   Ik hoop dat je controle goed is uitgepakt. Gelukkig is er medische zorg en apparatuur maar het werkt niet vanzelf en ook de financiële kant is een klus op zich. Ik hoop dat 2 apparaten hem verder helpen. Het is vooral belangrijk voor ‘richting’ horen ook.

   1. Affodil schreef:

    Hij had ze al een tijdje op proef en is er goed mee geholpen. Nu moet ik mezelf nog aanleren om stiller te praten. Als kind moest ik hard praten voor mijn grootvader, later voor mijn schoonmoeder, toen voor Manlief en ik heb sowieso een dragende “voordrachtstem”. Ik vond het altijd erg gevaarlijk als we gingen fietsen. Hij rijdt dan al graag aan de verkeerde kant van de weg en dan hoort hij nog geen verkeer aankomen ook. En ik vond het altijd zo sneu dat hij vogels alleen maar zag en niet hoorde. Op naar klankrijke tijden!

    1. djaktief schreef:

     Op de fiets zijn ze voor mij slecht bruikbaar ivm de windgeluiden. Fijn dat het je man helpt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s