Aan de slag in de tuinrimboe

on

Aanvullend op de blog van gisteren nog een berichtje over ‘het klusje’ dat wij hadden aan de jungle die er was ontstaan in onze tuin toen we vijf weken op pad waren. Ik was al blij dat jongste het gras had gemaaid en af en toe gesproeid en dat alles nog leefde met de wisselende weersextremen.

Dit is dus een egel

In de jungle bleek zelfs een nieuwe bewoner te zijn, want plotseling stak er een egel over op het terras terwijl ik rustig in de stoel wakker werd. De foto is inderhaast genomen en de egel is niet meer teruggevonden. Manlief en ik zijn regelmatig aan de slag geweest om de heermoes en de akkerlinde te verwijderen en het boerenwormkruid te temmen. De zonen hebben nog geholpen met het snoeien van de haagbeuken. De heg voor en opzij van de voortuin had onze lieve buurman gelukkig voor ons gedaan toen wij weg waren. We zijn nu weer een beetje zover dat we gewoon kunnen schoffelen. Afijn de beelden spreken voor zich:

Vóór het wieden:

Na het wieden en snoeien:

Plus nog wat beelden van de druivenoogst die we mogen verwachten en de hortensia die gewoon haar gang gaat en waar je dus geen omkijken naar hebt. En twee foto’s van de voortuin, die het erg zwaar heeft gehad in de zon. We hadden dit jaar niks in de moestuin gezet behalve kleine tomaten en die hebben nog maar heel weinig opgeleverd. De aardbeien en de aalbessen deden het dit jaar ook niet goed. De braam is laat dit jaar want alles is nog rood in plaats van zwart.

Dit blog is een schouderklopje voor onszelf omdat we zo hard hebben gewerkt want echt veel lezenswaardigs staat er niet in voor jullie. Ik ben van plan hulp te zoeken bij het onderhoud van de tuin en advies om het ons gemakkelijker te maken. We willen wel een boel groeiende en bloeiende planten maar iets minder werk zou fijn zijn. Mijn beweging voor vandaag heb ik in ieder geval gehad. Nu gauw de GFT-containers klaarzetten om op te halen en dan lekker in de luie stoel met een boek.

39 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Ook een schouderklopje van mij! Ziet er top uit!

  1. djaktief schreef:

   Niet te hard ik heb spierpijn van het wieden 😂

   1. Neeltje schreef:

    Oké, een heel zacht klopje dan!

 2. Karel schreef:

  dat is zeker een schouderklopje waard , wel 2 aan beide 1 , zo blijf je recht 🙂
  ja om alles netjes te houden , met veel bloeiende planten en struiken , is hulp zeker niet verkeerd
  maar voor eerst ziet het er weer prachtig uit

  1. djaktief schreef:

   Netjes is het nog lang niet maar het ergste is weg. Als je niet te dichtbij zit lijkt het mooier.

   1. Karel schreef:

    alles heeft zijn tijd nodig , stukje voor stukje komt het vast goed
    een beetje wild mag ik het wel zien , en de insecten en vogels ook 🙂
    dus jij gebruikt wel andere talen tussen het Nederlands door
    zelf vind ik het niet nodig

 3. omabaard schreef:

  Ik zie vooral een heel mooie tuin, wellicht met dank aan het vele werk. Hortensia vind ik heel mooi, ze bloeien lang, en vragen heel weinig onderhoud.
  Vreemd hier te lezen over sproeien en warmte, terwijl bijna heel juni hier kletsnat was. Ik weet bijna niet meer wat zon is?

  1. omabaard schreef:

   Ik bedoelde uiteraard juli!!

  2. djaktief schreef:

   Er waren ook dagen met 30 graden en wij waren de hele maand juni en een stukje van juli weg. Ook nu regelmatig zon gelukkig.

 4. Menck schreef:

  Boerenwormkruid tiert heden bijzonder welig. Ik vind het wel mooi, zeker in grote groepen. Vandaag nog 12 kilometer gewandeld en je zag welhaast niks anders in de bermen en weides.
  Jullie tuin kan er weer tegen voor een tijdje. Geniet ervan!

  1. djaktief schreef:

   Ik heb flink wat uitgetrokken van dat boerenwormkruid anders is onze tuin straks ook helemaal geel. Ik vind het wel heel vrolijk die gele velden. Er is nog veel werk overgebleven.

 5. Matroos Beek schreef:

  Een tuin vraagt veel onderhoud, zeker dit seizoen. Door de regen lijkt het allemaal meer en sneller te groeien… vooral het onkruid.

  1. Matroos Beek schreef:

   Het is wel duidelijk dat jullie veel werk hebben verzet! Ziet er mooi uit!

  2. djaktief schreef:

   We hadden bodembedekkers gezet maar die waren allemaal overwoekerd helaas.

   1. Matroos Beek schreef:

    Wat jammer, want ik dacht dat de bodembedekker het onkruid moet tegenhouden?

    1. djaktief schreef:

     Daar had ik ook op gehoopt, maar helaas

 6. Vijf weken kwakkelweer kan een tuin herschapen in een onkruid-oase. Op de foto’s ziet alles er prachtig uit, dankzij je harde werk allicht.

  1. djaktief schreef:

   Het weer was hier eerst erg heet, later vrij nat en voor we weg gingen was het ook niet op orde dus het was aanpoten. Een tuin is nooit klaar, maar we zijn geen perfectionisten gelukkig.

 7. In onze nieuwe border heb ik alleen zg prairieplanten geplant omdat die goed tegen de droogte kunnen, haha en deze zomer regen genoeg …
  In onze voortuin heb ik bijna alleen klimop omdat dat een prima bodembedekker is, en ik geen zin heb om iedere dag onkruid te wieden. Verder vind ik jullie tuin prima en zoals ik het ook graag zie: gevarieerd, lekker vol met bloeiers

  1. djaktief schreef:

   Onze nieuwe planten waaronder veel bodembedekkers en grassen waren volledig overwoekerd 😂

   Ik hou van variatie in de tuin er bloeit altijd wat bij ons.

 8. groengenot schreef:

  Jullie hebben een prachtige en naar Nederlandse normen grote tuin! Lijkt me echt een paradijs aan de foto’s te zien.😍

  1. djaktief schreef:

   We zijn dankbaar voor het groen dat we hebben maar soms overwoekerd het ons en dan mopperen we. De achtertuin ligt op het noorden en dat is niet altijd even makkelijk.

 9. Affodil schreef:

  Leuk, he, die nieuwe “huurder”? Ik ben een beetje bang dat het bij ons niets wordt met egels, dit jaar. Die rotkat van de overburen heeft zichzelf permanent uitgenodigd op het dak van het egelhuis. Daar zit ze meestal uit ons zicht en Jeppe durft in zijn eigen tuin geen rondje meer lopen, ocharme. Die bitch valt hem aan als hij nog maar in de buurt komt. Voorlopig laat ze ons met rust, maar ze moet er liever niet aan denken om ons aan te vallen of ze “was” een kat!!!

  1. djaktief schreef:

   Ik ben eigenlijk bang van de egel. Er ligt ook wel eens iets in de tuin dat niet zo goed is voor zo’n beest. Jammer dat je een kraker hebt van het dak van het egelhuis. Ik verjaag katten met de tuinslang dat helpt een flinke tijd. Er zijn er hier teveel en ze leggen altijd drollen in ons gras.

   1. Affodil schreef:

    Dat van die tuinslang, daar heb ik niet aan gedacht. Dat wil inderdaad wel eens helpen. Maar dan kan ik beter ineens een gieter klaarzetten, want eer die slang afgerold is, is ze weg. Thx.

    1. djaktief schreef:

     Hier ligt de slang spuitklaar tegen indringers.

 10. rietepietz schreef:

  Maar wél een heleboel mooie tuinfoto’s dat is toch ook een blogwaarde.
  Het is heel groeizaam weer geweest dus dan is 5 weken inderdaad te veel zonder onderhoud. Maar gelukkig hoeft niet alles op één dag.
  Sproeien heb ik dit jaar nog niet gedaan. Zelfs de Hortensia’s in de voortuin hebben nog geen extra water gekregen en dát zijn “zuipers”.
  Maar de voortuin krijgt alleen laat in de middag pas zon dat scheelt veel.

  1. djaktief schreef:

   Je reactie was 2x geplaatst, dus ik heb er een weggehaald. Snoeien was vormsnoei en dode bloemen. De uitgebloeide lavendel snoeien ik direct. Hier is het een paar keer erg heet geweest dus vandaar dat sproeien. Een tuin leeft en is nooit klaar en eigenlijk altijd mooi ook al is het niet perfect.

   1. rietepietz schreef:

    Fijn dankjewel, ik was even afgeleid door een telefoontje en dácht dat de reactie nog geplaatst moest worden.
    Ja klopt, in een tuin is ook altijd wel iets te doen. Maar ik heb ook veel minder echte zomerbloeiers dat scheelt ook.

 11. Mrs. T. schreef:

  Manlief heeft bourge week ook de tuin onderhanden genomen. Er kwam een boel snoeiafval bij kijken joh.
  Altijd fijn als dat weer gedaan is

  1. djaktief schreef:

   Ik denk dat wij een stuk of 8 kliko’s vol hadden afgelopen tijd. We hebben er zelf 2 en soms hebben de buren nog wat plek gelukkig. Het is lastig dat gemeenten maar 1x per 2 weken GFT komen ophalen.

 12. saturnein schreef:

  Het zou de titel van een populair boek kunnen zijn: aanslag in de tuinrimboe! 😀

  1. djaktief schreef:

   Zo had ik het nog niet bekeken.

 13. lem2 schreef:

  Wat een heerlijke grote tuin. In mijn optiek zou een tuin niet ‘ netjes’ willen zijn, maar natuurlijk, met vloeiende overgangen. Mij lukt het ook niet, want grassen overwoekeren met dit weer snel. Hard gewerkt, en wat lief, dat egeltje. Mijn snoeiafval moet ik, als het takken zijn, direct afvoeren, dat betekent in zakken doen en naar voren sjouwen om ze mee te nemen in de kleine blauwe. Het onkruid gaat op de composthoop. Dat scheelt weer. Veel plezier van jullie werk. 😊❤️

  1. djaktief schreef:

   Overwoekering is het probleem. Wij hebben meer dan 8 kliko’s tuinafval gehad sinds hervatting van deze werkzaamheden. Daar kan geen composthoop tegenop.

   1. lem2 schreef:

    Mee dat is
    waar.
    Kan je het voor de deur zetten?
    Dat is heerlijk

    1. djaktief schreef:

     Nee om de 2 weken afhalen aan het eind van de straat. We hebben 2 kliko’s en bedelen bij buren of we wat bij hen kwijt kunnen. En dan ook nog je keukenspul erbij. Het is berekend op stenen tuinen en dus veel te weinig op bepaalde momenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s