Zoef door augustus

Ergens onderweg gezien en gauw gefotografeerd

Morgen is het al weer de laatste dag van de maand. Het lukte me amper deze maand om iedere week een blogpost te schrijven omdat er steeds iets op het programma stond of omdat er iets onverwachts gebeurde. Ik vind het ook lastig om over mijn triviale leven te schrijven terwijl er in de wereld zoveel aan de hand is… de pandemie waarvan ik denk dat we er nooit meer vanaf komen …. de strijd op zoveel plekken ter wereld waardoor mensen niet meer in vrijheid kunnen leven en de vluchtelingenstroom die dit tot gevolg heeft. Ook denk ik nog regelmatig aan de mensen die hun leven weer moeten opbouwen na de overstromingen van deze zomer en verder is er de politiek die steeds verder polariseert en waarin de menselijke maat verdwenen lijkt. Ik kan er weinig aan veranderen en dat maakt me machteloos. Dat is een heel vervelend gevoel. Daarom sluit ik me regelmatig bewust af door het nieuws uit te zetten en de krant maar half te lezen.

Maar in het dagelijkse leven probeer ik wel er wat van te maken op de gebieden waar ik wel iets kan doen: door milieubewust te kiezen bij aankopen, hergebruik van allerlei dingen en geen stroom of water te verspillen noch voedsel weg te gooien. En verder stuur ik kaartjes, mailtjes en probeer ik contacten weer op te bouwen want ik merk dat we door de lockdown en andere maatregelen meer in ons eigen kleine cirkeltje ronddraaien. Ik merk dat bij mezelf ook. Ik ben veel online en reageer op blogs, Strava, Instagram en Twitter vaker dan dat ik daadwerkelijk afspreek met vrienden en kennissen. Ik wil het graag weer een beetje omdraaien.

Afijn wat deed ik dan wel echt in augustus:

Afgelopen zaterdag maakten manlief en ik een strandwandeling op de Maasvlakte, Het is maar iets meer dan een half uur hiervandaan. We boften met het weer. We gingen niet zo lang maar we knapten er reuze van op. Het was vloed en wandelden over de zandplaten die niet waren ondergelopen.

Maasvlakte

In het begin van de maand was ik tweemaal in het beeldenpark Drechtoevers (Papendrecht, Alblasserdam) als vervolg op een bezoek aan de locatie Zwijndrecht eind juli. Ik was al aan een blog daarover begonnen maar door de hoeveelheid foto’s vraag dat veel tijd. Ik wil het nog wel afmaken, maar jullie moeten even geduld hebben.

Herbert Nouwens ‘Vier constructies voor een plek’

Over mijn naaiwerk schreef ik al hier, maar niet dat ik ook weer ben begonnen met breien. Dat heeft een jaar stil gelegen in verband met mijn tennisarm. Ik heb nu rechts geen last meer maar nu is er links een probleem gekomen. Ondertussen is er weer een jurkje af. Deze week hoorde ik dat de cursisten van mijn avondgroep stoppen met naailes omdat ze momenteel andere prioriteiten hebben in hun leven. De anderen waren al eerder gestopt omdat hun projecten en doelen afgerond waren. Acht jaar geleden in augustus begon ik met het geven van naailessen. Het is heel leuk om mensen te leren naaien en tips door te geven. Het geeft me het gevoel dat ik wat kan en dat ik een vakvrouw ben. Het regelen van alles eromheen is best wel lastig. Ik ben er nog niet aan toe om een beslissing te nemen over stoppen of doorgaan.

Mijn gewonnen stofjes

Wel had ik onlangs contact met iemand om ter motivatie eens de naaimachines bij elkaar te zetten om flink verder te werken aan de eigen projecten. Al eerder volgde ik een naaidag in Rotterdam waar ik veel plezier aan had. Ik won daar trouwens destijds 4 stoffen en die heb ik nu alle vier gebruikt. Dit is het laatste stofje van de vier, die net op tijd klaar was voor de vakantie.


Vorige week was ik met manlief en onze thuiswonende jongste een week in Friesland. We hebben het er erg naar ons zin gehad met twee flinke fietstochten, een dagje Leeuwarden, museumbezoek in Heereveen en het Waddencentrum bij de afsluitdijk, wandelen en zwemmen en ik ging natuurlijk ook nog naar Jan Sikkens en Devo in Sneek voor stoffen en fournituren. Ik kocht trouwens ook nog een nieuw setje fietskleding. Over de fietstochten ben ik van plan zeker nog te bloggen. Vroeger schreef ik altijd over hardlopen maar nu dus over fietsen. Maar ik wil geen toeristisch blog maken waarin ik alleen maar foto’s plaats van wat ik onderweg heb gezien. Dat voelt niet goed voor mij. Ik heb besloten om ook geen blog meer te schrijven over onze grote fietsreis. Wel komt er nog een blog over praktische tips en ervaringen. En ik wil nog iets met de ‘gekke dingen’ die ik onderweg zag. Met het logboekverhaal van mezelf ben ik ondertussen op dag 14 van die reis gekomen (nog 21 te gaan). Ik zoek allerlei dingen na die we toen hebben gezien. Het is een soort studie geworden van sluizen, geschiedenis etc. Ik leer er heel erg veel van maar het wel tijdrovend. Als het verslag klaar is ga ik er nog een fotoboek voor onszelf van maken.

Zie ook het naaiboek links echt een aanrader!

Deze maand heb ik meer uitgerust als anders met een boek of kijkend naar een film. Dit is mijn leeslijstje van augustus. Je ziet dat er best veel sterretjes op staan dus dat betekent dat ik er veel leesplezier aan heb gehad. Absolute topper vond ik Betty. Het is een psychologisch verhaal over een familie die te maken heeft met racisme, discriminatie en misbruik en zich daar ook zelf weer schuldig aan maakt. Nou lijkt dat niet zo’n lekker onderwerp maar de manier waarop het beschreven wordt is hoopgevend, ontroerend en met humor. Ik kon het boek moeilijk wegleggen. Het is niet zwaar en ingewikkeld (zoals bij de boeken van Zadie Smith waar ik regelmatig een stuk moet teruglezen om het te begrijpen) maar het pakt en boeit van de eerste tot de laatste letter. Hier staat een interview met de schrijfster Tiffany McDaniels

gelezen boeken augustus 2021

Er liggen nog flink wat boeken bij mijn bed dus ik kan nog even voort. Ik wil eigenlijk ook een lijstje bijhouden van de films die ik heb gezien, want ik vergeet de titels zo snel. Twee die ik me wel herinner zijn “Pain and Glory” van Pedro Almodóvar en “Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring van Kim Di-duk. Ze maakten allebei heel veel indruk op me. Series zal ik niet zo snel kijken omdat dat veel te veel tijd kost die ik liever aan andere dingen besteed.

Ben momenteel in 6 boeken tegelijk bezig 😂

Nou ik ga een eind breien aan dit rommelige blog want ik moet nog inpakken voor een nieuw fietsavontuur. Jullie horen binnenkort meer op dit blog, maar verder probeer ik wel minder on line te zijn.

47 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sandra schreef:

  Vele hemels boven de zevende vond ik een prachtig boek. Geniet van jullie nieuwe fietsavontuur!

  1. djaktief schreef:

   Ik deel je mening over het boek. Bedankt voor je wens.

 2. Matroos Beek schreef:

  Het was ook echt lesweer in augustus. Ook bij mij zijn er heel wat boeken door gegaan. Nu richt ik mij weer op het werk. Het bloggen zal er wat bij inschieten. En jij maakt je weer op voor een nieuw fietsavontuur. Geniet ervan!

   1. djaktief schreef:

    Snapte ik natuurlijk.

  1. djaktief schreef:

   Lezen heeft bij mij niet met het weer te maken. Succes met je werkstart en de verhuizing.

 3. Neeltje schreef:

  Weer mooie maaksels!

  1. djaktief schreef:

   Alleen het jurkje is nieuw. De rest is al eerder genaaid. Toevallig 3 projecten voor anderen.

 4. Karel schreef:

  je bent er flink druk mee , maar het zijn allemaal dingen die je graag doet
  en wat je zegt over weer eens niet enkel online treffen maar ook weer in het echt
  dan alle ellende in de wereld , ik kijk 1x per dag nieuws en TT , meer dan genoeg vind ik zelf
  fijn er op uit naar het mooie Friesland en wandelen aan zee , zou meer mijn ontspanning zijn dan zoveel lezen 🙂
  geniet de voorbereiding op de nieuwe fietstocht

  1. djaktief schreef:

   Lezen zou ik toch echt niet willen missen. Het is ook avontuur voor mij maar dan vanuit mijn luie stoel.

   1. Karel schreef:

    heerlijk toch zo op avontuur te gaan , in de tijd dat ik weken lang op ski vakantie ging las ik ook veel , maar dat is voorbij

 5. Menck schreef:

  Triviale leven? Dacht het niet. Je hebt de afgelopen tijd goed en goedgevuld besteed.

  1. djaktief schreef:

   Het voelt anders voor mij.

 6. Je moest in augustus de betere dagen er wel uit pikken om buiten iets te gaan doen. het was veel een trieste bedoening. van de toestand in de wereld word je ook niet vrolijk dus dat probeer ik zeker overdag bij goed weer maar wat te blocken. ik kan er toch niks aan veranderen.

  1. djaktief schreef:

   Het weer raakt mij niet zo. Regen is maar water. De wereld daar heb ik verdriet om en dan is het oppassen om mentaal overeind te blijven.

 7. groengenot schreef:

  Jouw naaisels vind ik zó tof! Dochterlief maakte vorige week een wit kleedje (staat zó mooi op haar donkere huid) en nu is ze begonnen aan een patchwork-broek. Morgen start het nieuwe schooljaar voor haar in de afdeling ‘Mode’. Ik ben zó benieuwd.🥰

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je compliment. Is je dochter ergens te volgen want ik ben nieuwsgierig naar haar creaties?

   1. groengenot schreef:

    Oei nee. Ze begint ook nog maar net he. 😉

    1. djaktief schreef:

     Ik snap het. Hier staan mijn tips en trucs over naaien. Misschien heeft ze er wat aan. https://djaktief.wordpress.com/naaien-mijn-tips-en-trucs/

 8. Ik had last van een tennisarm (links, terwijl ik rechtshandig ben). Ik haak nu weer, breien staat tijdelijk op laag pitje

  1. djaktief schreef:

   Vervelend die pijltjes in de arm. Ik heb rechts meer dan een jaar last gehad en nu dus links terwijl ik ook rechtshandig ben. Maar het is minder pijnlijk dan het bij mijn rechterarm was en het zit ook op een iets andere plaats.

   1. Het gaat nu langzaam beter (fysio en dry needling) na half jaar en door ‘gewoon’ door te bewegen. Is ook te dragen, dus geen ‘echte’ tennisarm als bij jou. Mijn man had er ooit zo’n enorme last van, echt pijnlijk

    1. djaktief schreef:

     Fijn dat het beter gaat. Ik had baat bij shockwave maar toen kwam het terug en toen hielp het niet meer. Ik doe veel aan zelfmassage en het versterken van de hele arm dmv fitness.

 9. omabaard schreef:

  Griet opdeBeeck en Almodovar zijn hier ook favorieten.
  Bloggen kan nooit een must zijn, vooral graag een leuk en boeiend tijdverdrijf. Geniet van de drukke dagen, las voldoende rust en ontspanning in, want ook daar hebben we recht op, en met een nieuw fietsavontuur voor de boeg komt het zeker goed. Geniet de nu- dag.

  1. omabaard schreef:

   Een mens kan onmogelijk het leed van de hele wereld (ver)dragen. Ik probeer globaal op de hoogte te blijven, maar volg ook niet meer het nieuws op de voet, soort van zelfbescherming.

   1. djaktief schreef:

    Die zelfbescherming werkt bij mij niet optimaal.

  2. djaktief schreef:

   Het bloggen is geen must maar ik voel me toch beter als ik regelmatig iets post. Het wordt een mini-fietsavontuur maar maxi-leuk.

 10. lem2 schreef:

  Precies dat laatste denk ik ook. Al registreer ik mezelf steeds vaker hoofdschuddend bij een bericht. het schrijnt en het schuurt, maar voor de kinderen en hun kinderen wil ik het kleine geluk dichterbij halen. Het kleurt het leven. Ik bewonder je naaikunsten. ik ben een ei op dat gebied. Griet lezen vond iuk fijn, er ligt nog een boek van haar te wachten. Almodovar ken ik niet. Daar zal ik eens naar op zoek gaan. Mooi die Maasvlakte en heerlijk die vakantie in Friesland.
  ❤ Fijne dagen

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je reactie. Ik zoek ook altijd de kleine dingen die het leven mooier etc. maken. Griet lezen vind ik niet louter fijn gezien mijn eigen verleden, maar ze kan wel zeer goed onder woorden brengen waar het knelt. De schrijfster van ‘Betty’ nog meer zelfs vond ik.

 11. Samaja schreef:

  Ik merk dat ik me ook meer afsluit voor de actualiteit en al de rampen die er gebeuren. Het is telkens weer een emmer ellende over je heen krijgen…

  1. djaktief schreef:

   Het is de kunst om een evenwicht te vinden tussen empathie en zelfbescherming.

   1. Samaja schreef:

    Oh ja, absoluut!

 12. Affodil schreef:

  Het helpt niet om lang stil te staan bij nood die je niet kan lenigen. Dat is tijd en energie verloren die je kan besteden aan dingen waar je wél vat op hebt.

 13. djaktief schreef:

  Klopt maar ik wil ook niet met oogkleppen op lopen. Het draait zoals gewoonlijk om balans.

 14. Gwennie schreef:

  Ik vind het bizar bijna dat het alweer september is… de zomer moet nog beginnen! Ik heb even zitten gluren bij je boekenstapel. De Buitenjongen vond ik echt fabelachtig mooi! Echt een aanrader!!

  1. djaktief schreef:

   Die heb ik ook nav een blog van jou gereserveerd. Zelf heb ik best veel zon gezien deze zomer. In juni was het bijzonder heet tijdens onze fietsvakantiekantie.

 15. Hoe mooi, die Maasvlakte. Krijg ik energie van!

  1. djaktief schreef:

   Wij ook. Er is een speciale opgang voor hen die geen trappen kunnen nemen, maar er zijn geen strandtenten.

 16. Toos schreef:

  Soms volg ik al het nieuws, maar dan weer ben ik het opeens beu.
  Dan ben ik blij dat ik een eind kan gaan fietsen. Dan moet je je concentreren op andere dingen, even aan leukere dingen denken.
  Jullie gaan ook weer een tochtje maken, hartstikke leuk
  Ik bewonder je veelheid aan woorden die jij in een blog gebruikt, echt een hele klus om zóveel te schrijven, knap hoor.
  Veel fietsplezier !

  1. djaktief schreef:

   Fietsen helpt het hoofd leeg te maken. Alleen het tochtje ging niet helemaal goed. Maar nu weer alles ok. Ik wou juist dat ik korter en meer ‘to the point’ kon schrijven anders halen de lezers het eind niet.

 17. rietepietz schreef:

  We krijgen inderdaad door de vele mogelijkheden het leed van de hele wereld over ons heen, gewoon goed om dat een beetje te doceren.
  Je hebt alles bij elkaar toch nog heel wat gedaan. .Ik hoop dat we nog een beetje nazomer krijgen dat zou voor je fietsplannen wel zo prettig zijn.

  1. djaktief schreef:

   Jij bent evenwichtiger dan ik. Je omschrijft het prachtig.

   1. rietepietz schreef:

    We worden helaas een beetje gemanipuleerd , want in ieder land zal er óók goed nieuws zijn maar dát krijgen we nooit te horen. En meestal wordt alles té veel van één kant belicht, vaak door mensen die er baat bij hebben om onze mening te beïnvloeden.

    1. djaktief schreef:

     Maar dat water van juli stond toch echt zo hoog en er waren zoveel doden in België en Duitsland. En van wat er gebeurt in Afghanistan word ik echt bang. En nog zo’n paar landen waar helemaal niks (meer) mag of kan als je niet precies in het plaatje van de regering past. Verder ben ik het wel met je eens dat de schijnwerper op het negatieve staat.

     1. rietepietz schreef:

      Ja er gebeurt méér dan genoeg écht. Maar vroeger kregen we uit het verre buitenland dat niet allemaal mee. Nu overheerst dat zelfs vaak het Nederlandse nieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s