Inhalen en verder gaan

on

Hoewel vrijwel iedereen tijdens de lockdowns zijn achterstallige klussen of haar karweitjes deed kwam ik er nu pas toe. Zo zeker van mijn zaak als ik ben wat betreft het knippen van stof zo griezelig als ik het vind om te zagen en gaten te boren. Mijn zus is o.a. timmerman en net zo’n hergebruiker als ik. Wij doen alleen de dingen weg die echt kapot zijn en die we nergens anders meer voor kunnen gebruiken. Zo zijn we ouderwets opgevoed maar nu wordt het gezien als duurzaam. Ze kwam een paar weken terug logeren en heeft haar kluskennis laten schijnen op allerlei probleempjes die we hier in huis hadden. Wat ik kan met naald en draad kan zij met boor, zaag, kit etc. We weten ook van elkaar hoe het voelt als mensen met een ‘kun jij niet effe….’ gebruik van onze tijd en kennis willen maken. Ik zal haar dan ook niet zomaar vragen om iets voor mij te doen.

Maar in het gezellige weekend waarin we samen sushi maakten, wandelden, fietsten en honderduit kletsen over de tuin – waar we allebei dol op zijn – en het leven hebben we één dag hard gewerkt aan een aantal klussen in huis. Nog niet alles is af maar de vooruitgang doet me al zo goed. Ik schrijf er hier vooral over omdat ik er zo blij mee ben. De weken daarna ging ik zelf verder op het ingeslagen kluspad maar soms ging het ook verkeerd.

Een lange blog is het geworden met verder wat vragen ook over dingen waar jullie misschien iets van weten. Blogs schrijven kost me meer moeite dan voorheen trouwens. Ik ben jaloers op de mooie updates die ik bij anderen lees. Ik ben al blij dat ik dit weer on line kan zetten.

Allereerst verving mijn zus onze oude badkamerkraan door een thermostaatkraan. Helaas heeft deze het probleem nog niet opgelost. De toevoer van het koude water is nl. te laag. Als je het bad wilt vullen dan moet je heel lang wachten. Waarschijnlijk ligt dat aan de ketel en de warmtepomp dus daar moet nog naar gekeken worden. Het voordeel van de thermostaatkraan is dat we de temperatuur in kunnen stellen en dus niet teveel water meer gebruiken. Tips meer dan welkom.

(We hebben ondertussen via de bibliotheek een warmtebeeldcamera geleend. Als we die informatie hebben vastgelegd en verwerkt dan kan manlief een afspraak maken met over evt. vervanging van ketel en/of isolatie etc. )

In mijn washok op zolder maakte mijn zus een kastje van Ikea passend voor plaatsing over het buizenwerk van de warmtepomp. Hierop vouw ik altijd mijn was. Het staat nu aan de andere kant van het washok waardoor de droger beter op kan. Tegelijkertijd zijn er nu veel aansluitingen uit zicht. Ik ben er heel blij mee.

Ze hing deze lamp boven mijn werktafel in mijn atelier. De lamp was over na de verhuizing van mijn schoonouders en lag al jaren stekkerloos te wachten op zijn bestemming. Ze hing ook een mand op de juiste plek. Voor dat geboor moest alles van tafel af. De dagen erna heb ik besteed om het hele atelier op te ruimen. Zien jullie het verschil?

Er komen ook nog lades onder de kasten. Dat zijn oude bedlades die mijn zus passend maakt. Daar moet ik nog even op wachten want daarvoor gebruikt ze de zaagmachine bij haar thuis.

Ondertussen heb ik de machines nog van plaats veranderd in verband met de lichtval. Alles is opgeruimd en staat grijpklaar. Ik pimpte diverse opbergers en mijn speldenkussens nog met de rozen die ik een tijd geleden had gehaakt. Hoe leuker de werkplek hoe meer plezier, want dan blijf je er langer zitten.

Daarna was de tuin aan de beurt. Zuslief heet met het juiste gereedschap de verroeste en slecht zittende schroeven losgekregen van de planken van de tuinbank. Deze klus moet later verder afgemaakt worden want het resthout dat eronder zit als steun en bevestiging is slecht geplaatst door het tuinbedrijf in 2005. Ook het trapje moet nog verbeterd worden. Maar het begin is gemaakt.

Ondertussen werd een manier verzonnen om de kano’s beter op te bergen. Er bestaan allerlei toch wel prijzige haken en beugels maar met 2 spanbanden aan palen zijn we heel flexibel en hoefden we niks te boren of te kopen. Manlief kwam er even bij voor het sjouwwerk.

De kano’s maakte ik ondertussen schoon. Ze hebben echt onderhoud nodig want er zitten diverse beschadigingen aan. Daarvoor moet ik nog eens op zoek naar meer informatie. Als jullie tips hebben hoor ik het graag. Ik las er alleen dit en dit over van een verfwinkel maar ik hoor het liever van iemand in de praktijk. Ook hoe het moet met die linten die erop geplakt/geschilderd zijn.

Ik heb wel zelf 2 nieuwe cockpitcovers – hoe vertaal je dat – genaaid zodat er geen water of ongedierte in loopt of kruipt als ze opgeborgen zijn. Ik heb daarover eerder geblogd en een werkbeschrijving gemaakt. Een 2e heb ik nu van een dubbele laag dik plastic gemaakt.

Voordat mijn zus kwam had ik al een klein klusje gedaan nl. een schilderijlijst versterkt met een dwarsverbinding. De foto van de Waalbrug die manlief ooit maakte vanaf de Lentse kant had ik opnieuw laten afdrukken.

Nadat zuslief weg was heb ik overal in huis de losliggende snoeren vastgezet met een spijkertje voor de snoergeleiding of een schroefje door de kabelgoot. Mijn zus adviseerde dit omdat vrijwel alles wat plakt in de loop der tijd los gaat zitten door de warmte en/of trekkracht ergens. Nu hoef ik alleen nog maar de dopjes op de schroefgaten te zetten met kit. Het is een klusje van niks maar je kunt zoveel gemakkelijker stofzuigen en het ziet er ook veel netter uit natuurlijk.

En passant repareerde ik het kettingslot van mijn stadsfiets met een tiewrap door de ketting en het omhulsel heen. Deze was voorheen vastgezet met een nippel maar daarvan weet ik dat uit ervaring dat het op een gegeven moment altijd uitscheurt. En ik zaagde van kapotte bezemstelen kierstandhouders voor de gft-bakken, zodat we minder last hebben van broei en ongedierte. Ook hing ik een teruggevonden geborduurd huwelijkscadeau op een betere plek en repareerde ik onze trap met nieuwe trapvoetjes. Die dingen heten echt zo. Omdat de oude bij gebruik van de ladder in de tuin kwijtgeraakt waren kocht ik maar gelijk 2 sets vals reserve. Ik meld het even want een trap vervangen is minder duurzaam en zeker prijziger.

Tot dusver gingen alle klussen vrij voorspoedig – op de magere gemengde waterstraal na- maar daar kwam helaas verandering in toen ik in de keuken aan de slag ging. Onze keuken is net zo oud als het huis >15 jaar. Ik kook dagelijks en tussendoor kokkerellen de mannen ook nog wel het een en ander. De kastjes en de afzuigkap zijn van gefineerd materiaal. Dit is gevoelig voor stoom en vocht. Door het intensieve gebruik van de keuken kiert het fineer, laat los en op sommige plekken brokkelt het zelfs af. Wij gaan geen keuken vervangen omdat er bij 2 deuren en de afzuigkap schade is. Één keer per jaar ga ik aan de slag met plakband met een redelijk resultaat. Ik vervang het jaarlijks want dan is het vies en gescheurd. Na het lostrekken zeem ik de kastjes af met ammoniak om lijmresten en vet te verwijderen.

Ook dit jaar ging ik zo te werk. Na het aanbrengen van het nieuwe plakband spoelde ik de vaatdoeken uit en legde ze op de trap om mee naar boven te nemen naar de was. Op zich is het al niet zo slim om een nat doekje op een hardhouten trap te leggen, maar die van ons is dat gewend. Meestal wordt het snel genoeg meegenomen naar de (rand van de) wasmand. Dit keer was het blijven liggen en toen ik ’s avonds naar bed wilde gaan en het oppakte schrok ik me een ongeluk. Er zaten hele grote zwarte vlekken op de trap. Ik heb de loslatende lak en de ingebeten stukken zo snel mogelijk weggekrabd en geschuurd. Gelukkig kreeg ik de zwarte vlekken eruit. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan over mijn eigen domheid. De traptrede ligt er nu half geschuurd bij. Binnenkort schuur ik hem helemaal en dan zet ik hem een paar keer in de lak.

Er zijn nog meer schuur- en lakklussen in huis, maar deze traptrede zal tussendoor moeten anders trekt er vuil in het hout.

Ik maak nu nog even een paar foto’s van de klussen die nog op mijn lijstje staan naast het afmaken van de hierboven genoemde zaken. Ik ben een lijstjes-mens en voel veel genoegen als ik dingen kan doorstrepen. Als het eenmaal op een lijstje staat dan komt het uiteindelijk voor elkaar. Net zoals met de rode lamp die een paar jaar onder de kast heeft gelegen. Ik heb voor naaien en tuinieren weer andere lijstjes maar daarover schrijf ik een andere keer.

Hoe zijn jullie met klussen? Laat je alles doen? Ben je voor hergebruik? Wat is je grootste succes/miskleun? Wat is je beste tip?

29 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wat een drukte daar bij jullie, ik word al moe als ik er naar kijk. Mijn eega probeert de kleinere klusjes zoveel mogelijk zelf te doen. Als het wat zwaarder of ingewikkelder is, staat een zwager ons altijd met raad en daad bij. Maar nu de badkamer verbouwt moet worden, laten we dat maar gewoon lekker doen.

  1. djaktief schreef:

   Fijn geregeld zo en de badkamerspecialist heet natuurlijk niet voor niets specialist.

 2. Mijn man is de klusser in huis, en dat doet hij zó goed, daar bemoei ik me liever niet mee 🙂

  1. djaktief schreef:

   Manlief hier kan wel iets maar heeft weinig ervaring, tijd en een andere kijk op nauwkeurigheid dus ik bemoei me er altijd tegen aan. Schilderen leerde ik aan boord ook als schippersdochter.

 3. sabinehaarlem schreef:

  Ik heb een man met twee linkerhanden en weinig tijd, dus ik deed altijd veel zelf (elektriciteitszaken, kranen ed, onderhoud van alle apparatuur muv gasapparaten, schilderen, slopen etc) Omdat mijn lijf daar ondertussen zo haar eigen mening over heeft besteden we tegenwoordig veel uit. Het irriteert me, eerlijk gezegd, dus af en toe waag ik me er toch aan. Met een paar dagen niks kunnen tot gevolg. Veel bruikbare spullen verkoop ik, geef ik door of gaan naar de kringloop. Echt weggooien doe ik alleen met echt versleten en niet meer bruikbare zaken.

 4. Karel schreef:

  ik kan wel het 1 en ander zelf , maar voor grotere klussen is daar de oudste broer
  jullie zijn flink bezig geweest , maar ik zeg altijd maar zo , het komt naar je toe
  zo spaar je heel veel geld uit , door een firma list en bedrog te laten komen

  1. djaktief schreef:

   Hergebruik vinden wij belangrijk maar geld speelt ook zeker een rol aangezien in de overweging om dingen zelf te doen. Soms schakelen wij een klusbedrijf in waar we goede ervaringen mee hebben.

 5. omabaard schreef:

  Ik heb ideetjes, maar ben geen klusser. Daarvoor ben ik getrouwd met een handige Harry 😉.
  Wat een ijver daar bij jullie!
  Ik zie dat jullie hof grenst aan een water, zo heerlijk!

  1. djaktief schreef:

   Dan bof jij met je handige Harry. Wij wonen aan een watergang die uitkomt op de Gaatkensplas. We genieten van onze steiger om te kanoën en schaatsen.

  2. Karel schreef:

   ja als het kan ga ik ook voor hergebruik , ben tevreden met m,n huisje , gaat wel mee tot de laatste timmerman komt , nu is het kwestie van bijhouden
   en een klusbedrijf kan ik mij niet permitteren

 6. Matroos Beek schreef:

  Wat een ijver! En wat een handige zus. Hier doet Manlief meestal de klusjes. Alle elektra gebeurt door zijn broer. En wat we niet zelf kunnen, laten we doen. We hebben een paar kennissen die voor een prijsje iets fiksen.

  1. djaktief schreef:

   Fijn dat je manlief en zwager klussen en dat je zulke handige kennissen hebt bij wie je voordelig iets kunt laten uitvoeren.

 7. Neeltje schreef:

  Wat een handige zus en fijn dat ze je zo heeft geholpen met al die klussen. Goed bezig zo samen! Ziet er allemaal heerlijk opgeruimd uit. Wij zijn beiden geen klussers, dus besteden we die uit als het echt nodig is. Verder ben ik flink aan het ruimen geweest het afgelopen jaar. Al onze kasten eens nagelopen om te kijken wat weg mag. En dat was best veel. Meubels en dergelijke worden hier pas vervangen wanneer het oude echt niet meer bruikbaar is. Zomaar vervangen doen we niet. bets duurzaam toch?

  1. djaktief schreef:

   Opruimen helpt je vaak vooruit maar niet alles hoeft weg.

 8. rietepietz schreef:

  Ja toch ook wel altijd veel zelf geklust, en natuurlijk ook nog opgevoed met repareren als dat kan. Helaas zijn wat nieuwe producten vaak nog maar nauwelijks te repareren. Maar jij bent lekker bezig en fijn dat je dan ook dingen samen met je zus kunt doen. ieder z’n vaardigheden natuurlijk.

  1. djaktief schreef:

   Dat klopt dat veel ‘nieuwe dingen’ slecht reparabel zijn. Het is me een doorn in het oog.

   1. rietepietz schreef:

    Mij ook, allemaal verspilling van materialen.

 9. veronique schreef:

  gelukkig is het wintertijd en binnenkort een lock down dus tijd genoeg om te klussen. Veel succes en wie weet komt zuslief snel weer logeren.
  Altijd hergebruiken is mijn motto, weg doen kan altijd nog als het echt versleten is.

 10. Mrs. T. schreef:

  Fijn om weer wat te lezen hier. Hoe fijn als je zo handig bent. Ik moet zeggen dat ik wat dat betreft weinig kan.

  1. djaktief schreef:

   Al doende leert men. Wees trots op kleine dingen zoals ik op met een schroef een gootje vastzetten.

 11. Sandra schreef:

  Jaloers op jullie, ik kan het helaas allemaal niet. En mijn man ook niet, waardoor we alles altijd moeten uitbesteden… en het bijgevolg meestal gewoon blijft liggen.
  Knap gedaan!

  1. djaktief schreef:

   En jullie prachtige keuken dan? Wij zijn heel blij dat er wat klusjes klaar zijn. Ik heb deze week nog nieuwe ontdekt 😂

 12. Samaja schreef:

  Wij zijn een ramp in klussen en moeten daarvoor altijd iemand aanspreken, wat heus niet altijd zo gemakkelijk is. Ik vind het best jammer dat ik zo weinig kennis heb van klusjes, misschien moet ik daar maar eens een cursus voor gaan volgen.

  1. djaktief schreef:

   Een kluscursus is best een goed idee. Het maakt je minder afhankelijk.

 13. zijvanhiernaastendaarnaast schreef:

  Ik huur jullie graag in!

  1. djaktief schreef:

   Wij zijn nog uitgeboekt in eigen huis helaas.

 14. Affodil schreef:

  Nou, zoals gewoonlijk heb ik een halve dag rust nodig om te bekomen van jouw blogje. Waar blijf jij de energie halen?
  Maar ik ben het met je eens: als je eenmaal klaar bent met zo’n grote opruimactie kan je daar zó blij van worden!

  1. djaktief schreef:

   De energie had ik ook lange tijd niet. De hulp van mijn zus zette het motortje aan. Ik ben zo blij met de vooruitgang, maar de lijst klussen is schier oneindig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s