Fietsen, ik ga ervoor

Daar komt het wel op neer. Herinneren jullie je nog dat blog over de vage klachten?  Als je geen zin hebt om te klikken zal ik het je makkelijk maken. Ik was begin november bij de sportarts voor een echo van mijn bovenbeen waar ik al een jaar klachten over had. Er was niks aantoonbaar mis gelukkig en ik werd doorverwezen naar de sportfysio van het SMA (sportmedisch adviescentrum).  Nou dat heb ik geweten…..

Ik kreeg een instructie in de sportzaal van het SMA met de mededeling dat ik deze 6 oefeningen 2x per week moest doen en dat 3x per week ideaal zou zijn met steeds een dag ertussen.  Ik moet iedere oefening 8-12 x herhalen en er 3 sessies van doen. Op het moment dat een oefening gemakkelijk 12x gaat moet ik gewicht toevoegen of verhogen. Bij de instructie pruttelde ik nog wat tegen dat ik sommige dingen zoals lunges echt niet durfde te doen met mijn artroseknie. De fysio legde uit dat de beweging belangrijk was en dat ik niet tot de max moest gaan maar gewoon die kant tot zover als het goed voelde. Dat vroeg wel even om een andere mindset maar ik heb vertrouwen in die fysio.

Ik kreeg de oefeningen per mail – waarvan hier een foto – en on line kon ik de poppetjes in actie zien. Ik googelde nog wat op you tube om te kijken of mijn bewegingen wel overeen kwamen. Gelijk de volgende dag ging ik naar de fitness en zocht bal, bankje, elastiek en gewichten bij elkaar en toog na een warming up op de crosstrainer aan de slag. Ik maakte er gelijk foto’s van die ik tot een motiverende collage samensmolt.

Het is pittig. Ik heb inmiddels er 6 sessies opzitten en ik merk verschil.  Door de oefeningen wordt mijn balans en coördinatie weer opnieuw ingesteld. Mijn spieren leren beter samen te werken waarbij de overbelaste spieren rust krijgen en de de  ‘luie donders’ in actie moeten komen. Die ‘luie donders van spieren’  zitten voornamelijk in mijn enkels, rug, knieën en billen heb ik gemerkt. Ik voelde spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had. Het kost me veel tijd: inclusief warming up, cooling down en heen en weer rijden ben ik meer dan 1,5 uur kwijt. Ik moet er aan wennen om 3x per week op de sportschool te komen en de combinatie met mijn gewone fitnessprogramma  is ronduit uitdagend.  Dan ben ik echt meer dan 2 uur aan het trainen. Toch wil ik de rest niet laten versloffen want ik heb ook nog steeds last van mijn armen/ellebogen.

De sportschool mijd ik in het weekend ivm de drukte. Door onze fietstocht in Zeeuws-Vlaanderen kon ik vrijdag niet de SMA-training doen, want dat zou teveel van het goede zijn. Dus ik schafte zelf 2 dumbells en een elastiek – in de aanbieding bij het Kruidvat – aan en pikte een bal uit de verzameling van onze boys en deed de sessie thuis met wat yoga als warming up en cooling down. De trap gebruikte ik voor de step up oefening. Het verliep prima. Ondertussen moet ik ook wel regelmatig fietsen om te kijken of de oefeningen echt helpen tegen die vage klachten in mijn bovenbeen. Vrijdag tijdens die fietstocht van 66 km had ik geen last in ieder geval. Van de week nog maar eens een paar keer op pad en dan ook combineren met wandelen en zo. Ik maak aardig wat sportuurtjes op deze manier maar ik heb het er graag voor over. Gelukkig heb ik wel wat trainingsdiscipline uit mijn marathonverleden over gehouden.

Los van deze oefeningen liet ik ook mijn fietsafstelling nakijken door middel van een eenvoudige bikefitting bij de lokale fietsenmaker. Ik had daar altijd tegenop gezien in verband met de kosten maar dat viel reuze mee. Ik werd helemaal nagemeten en bleek een paar centimeter te zijn gekrompen. De framemaat en zadelafstelling waren al oké. Wel heb ik weer een ander zadel gekregen. Ik moest rechtop op een papiertje op een kruk met puntjes gaan zitten en daarna voorover. Hierdoor konden ze zien dat mijn zitbotjes op 14 cm zitten en voor de houding die bij mijn type fiets (trekkingbike/gravelbike) past betekende dat ik een zadel van 16 cm breedte moest hebben. Dat was niet voorradig dus ik kreeg er eentje van 17 cm. Dit is het 4e zadel dat ik inmiddels heb van deze fietsenmaker. Steeds omruiling binnen een maand met bijbetaling want ze worden wel duurder. De andere keren werd ik geadviseerd op basis van mijn vorige zadel en de ervaringen daarmee.  Het voelde direct heel anders tijdens het fietsen. Als mijn vader nog geleefd zou hebben zou hij de draak met me hebben gestoken en gezegd hebben dat ik een tractorzadel op mijn fiets nodig had.  Ik heb er nu 3 ritten op gedaan en  het is wel wennen maar het bevalt tot nu toe aardig.

Ook kreeg ik een nieuwe stuurpen. Deze is behalve in hoogte ook iets meer naar mij toe verstelbaar.  Ik had destijds 2x mijn stuur laten inkorten omdat ik pijn had tussen mijn schouderbladen maar tegenwoordig heb ik pijn in mijn ellebogen.  Er zit daar dus ergens iets nog niet helemaal goed.  Het is uitproberen wat werkt.  Er zit overigens al vering in mijn voorvork. Als service was de nieuwe stuurpen en montage gratis omdat ik de fiets daar had gekocht en ze de originele stuurpen innamen. Ik wist niet dat dat zo werkte.

Dit was een prettige bijkomstigheid omdat ik onlangs een tegenvaller had omdat ik mijn achterwiel moest laten vervangen waarvan de velg op 3 plaatsen was gescheurd. Het is een vreemde geschiedenis omdat ik na onze fietsvakantie met bagage mijn achterband nog heb laten vervangen. Daarbij is de fietsenmaker niks opgevallen. Ik vermoed dat het toen toch al zichtbaar moet zijn geweest. Ik kwam erachter omdat manlief me vertelde dat er een slag in mijn wiel zat en ik dat controleerde. Ik heb geluk gehad dat er niet onverwacht iets is gebeurd onderweg.

Vroeger kon ik aardig wauwelen over lopen maar over fietsen begint het ook aardig te komen.  Het wordt weer een te lang verhaal maar ik wil nog 2 dingen melden.  Mijn fiets is omgebouwd om bagage voor te kunnen vervoeren en ik gebruik een stuurtas. Hierdoor is er eigenlijk geen mogelijkheid om er er verlichting op te monteren. Nu ben ik op het idee gekomen om mijn hoofdlamp die ik had van het hardlopen over mijn stuurtas te plaatsen.  Het blijft prima zitten en ik heb een flinke straal licht waardoor ik ook goed gezien wordt door het overige verkeer.

Voor die zichtbaarheid in het verkeer heb ik mezelf ook getrakteerd op 2 nieuwe jacks in de flitsende kleuren oranje en roze. Ik heb me rot gezocht naar jacks met zakken achterop/binnenin maar die zijn er niet/nauwelijks. Ik wil nl. niet moeten worstelen om mijn zakdoek, lippen crème, druivensuiker, mondkapje op de veerpont etc. tevoorschijn te halen uit mijn fietsshirt.  Verder wilde ik ook een waterdichte (binnen)zak voor mijn smartphone gezien het seizoensweer met (mot)regen, mist etc. Hier een paar foto’s zodat je kunt zien wat ik bedoel. Ik heb maar iets in de zakken gepropt om het beter zichtbaar te maken.

Ik gebruik overigens ook nog mijn jasjes die ik voor het hardlopen had, maar die zijn alleen geschikt al s windstopper op dagen dat het redelijk weer is. Ze zijn ook aanmerkelijk korter dan wielerjacks Op de fiets heb je veel kouder dan tijdens het hardlopen. Ik draag nu 3 lagen en handschoenen en als ik een vroeg rondje doe met manlief om 7:30 uur dan doe ik wanten aan. Nou ik ga maar weer eens gauw slapen want morgen staat er een wandeling en een dubbele sessie in de sportschool te wachten.

30 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Toos schreef:

  Wat een doorzettingsvermogen, maar als het helpt dan is dat fijn.
  Wat een informatie, jij weet van wanten.
  Super !

  1. djaktief schreef:

   Merci, het helpt ook, dus dat scheelt.

 2. rietepietz schreef:

  Pittig schema zeg, maar als je merkt dat het helpt motiveert dat ook natuurlijk. Voor langere fietstochten is kleding inderdaad wel belangrijk , het lijkt me een prima aankoop die jasjes. Veel plezier ermee.

 3. Mooi dat je flink aan het sporten bent en progressie boekt.
  Ik ben in dat opzicht net wat minder actief. Mijn sportschool is de tuin en fietsen doe ik op de hometrainer.

  1. djaktief schreef:

   Ik blogde onlangs een kaart die ik kreeg: a garden is a friend you van visit anytime.

   En fietsen op de hometrainer bij de tv is goed te doen vind ik, maar buiten is leuker.

   1. Ik zou ook liever gewoon af en toe een flinke fietstocht, maar soms moet je van de nood een deugd maken.

 4. Neeltje schreef:

  Top! an je motivatie ligt het niet! Enne, goed dat je de veilgheid mee neemt in je fietsoutfit. Zouden meer mensen moeten doen. En wauwelen? Valt mee hoor, een mooi verslag van je vorderingen.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt. Veiligheid is nogal van belang op de fiets. Zeker als je niet goed hoort. Ik kan niet fietsen met gehoorapparaten in.

   1. Neeltje schreef:

    Dan is het extra belangrijk.

 5. Mrs. T. schreef:

  Mooi hoe jij je oefeningen doet en blijft doen. Er zijn niet veel mensen die zo’n discipline hebben.

  1. djaktief schreef:

   Ik zou stom zijn als ik het niet deed. Ik heb mogelijk herstel in eigen hand.

 6. Matroos Beek schreef:

  Je bent goed uitgerust, maar dat is nodig als je zo’n lange tochten maakt.
  Mijn dochter is toch zo op de sukkel met haar knieën. En zo jong nog. We vinden geen dokter die goed kan behandelen tot nu toe.

  1. djaktief schreef:

   Wat vervelend Bea. Ik kan je er niks in aanraden behalve vasthoudend doorzetten de zoektocht in de medische wereld.

 7. omabaard schreef:

  Veel bewondering hier voor je volharden én de vele inzichten.
  Mijn man is een ruglijder, al zes jaar gaat hij één keer per week naar de rugschool. Het vlot steeds beter en belangrijk, sindsdien had hij nog geen enkele blokkade. Correcte oefeningen bewijzen echt wel hun nut.

  1. djaktief schreef:

   Ja ik zie het nut van oefeningen ook wel in. Ik ga er nog wel een keer over schrijven als ik verder ben met dat 6 wekenblok. Er zijn al veel oefeningen gepasseerd op/in mijn blog. Onder deze tag vind je er meer, mocht je dat willen https://djaktief.wordpress.com/tag/blessuresherstelpreventiegewicht/

 8. veronique schreef:

  Het maakt niet uit wat je doet, lopen of fietsen, je blijft alles smakelijk vertellen/schrijven en gaat er voor de 100% voor.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Veronique.

 9. lem2 schreef:

  Respect hoor, zo goed ben je bezig en zo intensief. Er staat hier een nogal bestofte hometrainer. Het wordt tijd, dat ik haar weer eens uitpel en optuig. Als eerste stap. Dan langzaam opbouwen en nieuwe oefeningen vragen aan mijn peut. ❤️😊

  1. djaktief schreef:

   Stap voor stap kom je een heel eind.

   1. lem2 schreef:

    precies. Zo dacht ik er ook over. 😉

 10. Sandra schreef:

  Wat een discipline! Knap hoor, en fijn dat je ook voelt dat het helpt.
  Al eens bij Decathlon gekeken voor een fluo fietsjack? Ik heb voor mijn woon-werkverkeer daar een fietsjas gekocht die echt heel warm is, achterop zakken heeft en ook een waterdicht zakje dat met een rits dichtgaat.

  1. djaktief schreef:

   Er is verandering merkbaar maar of het echt helpt weet ik nog niet. De twee getoonde jacks zijn beide van de Decathlon. De roze kocht ik eerst maar er was er geen in een andere kleur. De oranje is een mtb-jack. De overige jacks bij Decathlon (toen ik er was) waren niet waterdicht of hadden alleen een klein zakje.

 11. sabinehaarlem schreef:

  Jeeeeeetje mina, wat een activiteit! Fijn dat je een fysio hebt gevonden waar je vertrouwen in hebt. Ik heb dat helaas namelijk niet – na 2 verschillende adviezen en nog meer pijn na een sessie én een ‘ik raad je af om het medische circuit in te gaan, daar komt toch niks uit’ opmerking was ik er weer even klaar mee. Helaas werd ik door de orthopeed die niet luisterde linea recta terug verwezen naar ‘de fysio’. Gelukkig ook naar de pijnpoli en daar trof ik iemand die wél luisterde. Met een mogelijke slijmbeursontsteking in de heup is ‘door de pijn heen bewegen’ het slechtste wat je kunt doen.. dat vertelde mijn lijf me al! Lunges.. ik kan me de tijd niet heugen dat ik het kon/durfde. Ik vind je echt heel stoer. Hoop wel voor je dat dit tijdvretende regime op termijn wat teruggeschroefd kan worden 😉

  1. djaktief schreef:

   De huisarts verwees mij naar sportarts omdat deze een bredere kijk heeft dan de orthopeed. Het is tot nu toe een goede insteek gebleken. Veel sterkte voor jouw blessures.

 12. Karel schreef:

  ik ben blij voor je met de gemaakte vorderingen
  mijn vader was m,n grootste fan en dat was hij de jouwe ook

  1. djaktief schreef:

   We zullen zien of de vorderingen tegen de tand des tijds die het lichaam belaagd bestand zullen zijn. Mijn vader was een moeilijke man met veel kritiek helaas op zijn gezin. Meer zal ik er niet over zeggen.

   1. Karel schreef:

    ja de tijd zal het leren
    mjn pa leeerdemij alles of de fiets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s