Het hoeft niet perfect

Ergens in december las ik dat ergens en inmiddels heb ik dat al vele keren tegen mezelf gezegd. Dit gaat dus ook niet de perfecte kerstblog worden met de mooiste diepzinnige tekst. Ofschoon ik er net zoals iedereen van baal dat we opnieuw in een lockdown zitten ervaar ik wel sindsdien meer rust.

Wel heb ik de stoeltjes eindelijk afgelakt en nu zit ik dus een stuk lekkerder dit blogje te tikken dan het vorige zittend op een kruk. De projecten die ik echt klaar wilde hebben dit jaar (fotoboek en enkele kledingstukken), daar ben ik nog steeds mee bezig. Er rest nog een week, dus we zien wel of het gaat lukken. Mijn plannen veranderen voortdurend ook ten aanzien van het bloggen. Ik zal jullie niet met al mijn gedachten lastig vallen. Ze gaan op en neer en waaien mee met de wind net zoals de planten buigen voor regen en storm of wiegen rustig en warm. Ik ben blij dat ik alles momenteel meer zoals het komt kan nemen.

Deze week heb ik ’s avonds mijn boosterprik gehaald. Het verliep vlot met drie kwartier wachten in de rij. Ja natuurlijk was ik liever gelijk doorgelopen maar je weet hoe zeldzaam ‘lieverkoekjes’ worden gebakken. Het vaccin sloeg gelijk aan het ‘boosteren’ want mijn arm werd stijf en ik voelde me niet lekker, dus ik ben vlot naar bed gegaan. . De volgende dag had ik een vage hoofdpijn en ik was zo stijf als een plank, maar ik ben toch gaan wandelen . Na nog een nachtrust was het over gelukkig. (Mijn booster was van Moderna, mijn vaccinatie 2x Pfizer).

Over dat wandelen schrijf ik verder want dat is een van de dingen die we de komende tijd kunnen doen. Zoals ik al had verteld in de laatste blog met StreetArt is er voor Rotterdam een 12 tal nieuwe wandelingen gratis beschikbaar in de Rewriters app. Ook is er een de app Rotterdam Routes met tal van wandelingen. Zeg nou niet ‘ik hoef geen apps’of ik vind dat zo’n gedoe of mijn smartphone is vol of ik gebruik alleen wifi’ of een variant daarop want op de bijbehorende sites kun je vaak zoveel leuks al lezen/zien. In deze tijd zijn er veel initiatieven om ons in beweging te krijgen en dat is alleen maar goed. Zo heeft de Club van 25 van het Kruispunt heeft een audiotour uitgegeven voor een winterwandeling door Barendrecht. Natuurlijk ken ik ons dorp al vrij goed maar het lokte mij toch weer om de benen te strekken en verder te kijken dan mijn neus lang is.

Omdat ik alleen met wifi internet heb had ik tevoren de teksten beluisterd op de site. Ik plaats de link ervan onder de foto’s. Er was niet echt een route maar de locaties werden aangegeven. Ik heb er zelf een rondje van gemaakt via afstandmeten.nl maar in de praktijk zijn we toch weer anders gelopen.

We werden getrakteerd op een zonnige dag maar het was wel koud en ik was zo stijf als een plank van die prik, maar mijn fotohart smolt direct voor deze reiger. We liepen nu niet over de vlonder ivm de gladheid, maar ’s zomers is het een spannend paadje door het riet.

We wandelden eerst door onze wijk Carnisselande naar het kunstwerk ‘In Weiter Ferne, so Nah’ van Martine Neddam, dat geen begin en geen eind heeft en waarbij dat wat zo lijkt niet is. Het heeft een soort Escher in zich als je begrijpt wat ik bedoel.

https://soundcloud.com/user-941707135/10-kunstwerk-in-weiter-ferne

Het was een flink stuk vanuit onze wijk via de Voordijk naar het oude dorp en wij namen eerst een pauze op een bankje met een warme kop thee die ik had mee genomen. Daarna volgden de historische gebouwen elkaar snel op. Hieronder boerderij Dam. Van de oude boerderij Dorpzicht vergat ik een foto te maken. Maar ook dit blog hoeft niet perfect te zijn toch?

https://soundcloud.com/user-941707135/07-boerderij-dam

We hadden toen ook gelijk al zicht op de watertoren van Barendrecht. Het is mij altijd een raadsel geweest waarom die daar midden in het dorp lag zo vlak naast de kerk, maar er schijnt dus een waterbron onder de kerk te zitten. De toegang vanaf opzij viel me gelijk op. Ik heb een zwak gekregen voor watertorens sinds ik de blog van Toos volg. Zij brengt ze in kaart en schrijft er heel leuk over klik. Al meer dan 75 torens heeft ze gedocumenteerd vastgelegd. Ik leerde haar blog dit jaar kennen door onzer beide interesse in fietsen en creatief bezig zijn.

Behalve het mooie kerkje bewonderen inspecteerden we ook het herdenkingsmonument voor de gevallenen. Ik heb er een aantal keren gestaan als onze waterscouts van dienst waren bij de dodenherdenking. In het kerkje was ik slechts een keer bij een vioolkwartet van middelste van de muziekmaatjes. Hij speelt overigens nog steeds viool al woont hij niet meer thuis. Ik mis de klanken die van de zolder opeens het huis konden vullen. Gelukkig zien we elkaar met kerst.

In het dorp liggen diverse panden bij elkaar. Het is leuk om naar de details te kijken. Bij de bibliotheek kon je een formulier van de route halen en daarop een kinderpuzzel maken door antwoord te geven op vragen als: ‘hoeveel blokjes tel je in het wapen op de gevel van het raadhuis?’ Hoeveel heb ik niet afgespeurd met onze jongens in musea etc. Wat gaat de tijd toch snel.

We hadden al eerder bakkerij Pot tegen moeten komen maar we blijkbaar gemist. Daarom gingen we naar zijn winkel om wat lekkers te kopen. Thee hoefden we er niet meer bij. Integendeel er was zelfs een sanitaire stop in het het gebouw Het Kruispunt (foto vergeten) nodig met die kou. In de haast vergat ik daarvan een foto te maken natuurlijk.

https://soundcloud.com/user-941707135/09-bakkerij-pot

We hadden alle items van het oude dorp erop zitten en wandelden terug naar onze wijk. Daarbij kwamen we langs het LandArt kunstwerk Saenredam dat een eerbetoon is aan deze kunstschilder van kerkinterieurs. Ik ontdekte op de site dat de kist die in het midden van het wilgeneiland staat verwijst naar een graftombe zoals op deze foto van het schilderij klik. Het eiland zelf is een ontwerp van Lucien den Arend. Klik hier voor een mooie luchtfoto. Onder de volgende foto staat ook nog een link over de achtergrond van het kunstwerk en dat van de blokken die ervoor liggen. Ik heb dit achteraf thuis opgezocht, want ik wil altijd graag het naadje van de kous weten. Dat hadden jullie vast nog niet gemerkt.

Het was nog een flinke tippel naar huis, waar me uiteraard nog meer wachtte om te doen. Daar kwam niks van terecht door de bijwerkingen van de booster trouwens. Uiteindelijk hadden we 11 km gelopen. De kunstwerken in Carnisselande kende ik toch wel dus die lieten we achterwege. Toch kon ik het de volgende ochtend – toen ik weer normaal soepel en uiteraard te vroeg wakker werd – niet laten om na de laatste boodschappen even een rondje te rijden langs de wiebelbrug, de bult, de vuurtorens en de rotonde Groen. De audiolinks heb ik weer onder de foto’s gezet.

De vuurtorenwoningen zijn eigenlijk in tweeën gedeeld met een toren en een blok met garage ertegenaan. Op het tweede gedeelte staat weer een losse watervilla. Op dit moment stond er nog een video van een woning die te koop is/was on line voor als je het leuk vind om er eens binnen te kijken. Bij minuut 3:45 ben je in de koepel: klik

Met deze toch weer uitgebreide blog heb ik voor mezelf mijn herinneringen vastgelegd en mijn nieuwsgierigheid naar achtergronden en geschiedenis bevredigd. Ik weet niet hoe ik het volgend jaar ga doen. Ik wil minder on line zijn en meer echt doen, want het leven is zo kort en de tijd gaat zo snel voorbij. Dat is de bezinning die ik jullie wil delen…..

Er zijn ook veel mensen voor wie de feestdagen een ramp zijn omdat ze mensen missen of omdat ze zorgen hebben over geld, andere mensen, hun kinderen of hun gezondheid, of omdat ze doodgewoon eenzaam zijn of zich rot voelen mentaal. Ik denk aan ze bij iedere kaars die ik deze dagen aansteek en blaas wat warmte en licht naar ze toe. Het is symbolisch, dus ze hebben er niet veel aan. Als ik iets echt kan betekenen dan probeer ik het zeker. Jullie ook?

Bedankt voor het lezen weer……

19 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Flinke wandeling en prachtige foto’s. En je bent goed zoals je bent. We zijn niet geboren om perfect te zijn, maar om te zijn wie we zijn. Zo uniek als wat.

  1. djaktief schreef:

   Jouw woorden kunnen zo op een tegeltje. Bedankt ervoor.

 2. Matroos Beek schreef:

  Een mooie wandeling en een fijn logje.
  Het moet zeker niet altijd perfect. Maak er een gezellige kerst van!

  1. djaktief schreef:

   Dat gebeurt vanzelf als het een rommeltje is dan groeit de gezelligheid.

 3. Karel schreef:

  ik heb genoten van de wandeling en mooie foto’s , de beschrijving van je duidelijk als altijd , dank je wel
  en je hebt gelijk hoor , bewegen is heel goed
  fijne dagen

  1. djaktief schreef:

   Ja ik dacht al dat je deze wandeling leuk zou vinden.

 4. Veronique schreef:

  Dank Dorothe voor je mooie verhalen en schitterende foto’s. Wij wensen jullie een fijne Kerst en een gezond 2022 met veel creativiteit

 5. Kerst op een krukje zit niet lekker :)., blij dat dit opgelost is. Dank voor de mooie wandeling. Ook een gezellige kerst voor jullie!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Paul. Dit typ ik vanuit mijn luie stoel zelfs.

 6. omabaard schreef:

  Volgens de leer van Wabi Sabi, een Japanse filosofie, moeten we perfectie loslaten en schoonheid zien in imperfectie. Niets is immers ooit af.
  Ik ben met je mee gewandeld, heb veel bijgeleerd, veel moois genoten, waarvoor een gemeende dank je wel.
  Wat fijn dat je zoon viool speelt. Altijd meeslepend vind ik.
  Voor jullie allen, een gezellige, imperfectie kerst, want die is de mooiste.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt, dat Wabi Sabi kende ik niet van naam maar ik probeer het wel. Bedankt, ook voor je wens.

 7. Mrs. T. schreef:

  Mooi verhaal en mooie foto’s!

  Fijne kerstdagen!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt dat je dat liet weten.

 8. Dat was weer een flinke wandeling met veel moois onderweg.
  Gezellige dagen gewenst.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Jan, we maken er wat van.

 9. rietepietz schreef:

  Ieder vindt zijn/haar weg wel tijdens de kerstdagen, daar ga ik van uit maar áls ik iets kan doen zal ik het zeker niet laten.
  Weer een mooie wandeling, vooral de watertoren is een bijzondere, heel mooi. Ook die “in letters groeiende”haggen zijn mooi . Nog niet af maar inderdaad, het hoeft niet allemaal perfect. Dat is voor mij maar goed want anders zou ik nooit geen logje meer kunnen schrijven. 😉 Ondanks jouw goede raad wil ik toch al die apps niet op mijn telefoon, maar heb dan ook een stuk minder honger naar achtergrond informatie, het hoeft niet perfect en ik hoef niet (meer) alles te weten, alleen “iets mooi vinden” is me genoeg.

 10. Toos schreef:

  Wat een genot was het weer om je mooie foto’s te bekijken en je verhaal te lezen.
  Wij zeggen hier regelmatig ‘niet perfect is ook goed’
  Mooie watertoren laat je zien, die gaan wij vast ook nog eens bewonderen.
  Ik wens jou en je gezin een gezond, liefdevol en mooi nieuw jaar toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s