Fietsavontuurtje(s) januari 2

Op zondag 23 januari trokken manlief met de auto naar Bodegraven en onze fietsen achterop de drager voor een rondje van 53 kilometer. We fietsen liever op zaterdag in verband met het vermijden van drukte maar toevallig waren al onze fietsavontuurtjes in januari op zondag. De basis voor dit tochtje was een wandeling die ik had ontdekt na het schoonmaken van onze boekenkast waarbij een oud boekje aantrof dat ’15 Dagwandelingen in Zuid-Holland’ heette. Er stond een wandeling in langs de Enkele en de Dubbele Wiericke van 21 km vanaf Nieuwerbrug naar Hekendorp en terug. Ik liet manlief de route en beschrijving zien en hij maakt daarvan dan een fietsroute met wat extra lusjes. Samen met zijn fietsmaten van de schaatsclub is hij al overal en nergens geweest dus het maken van leuke routes is hem wel toevertrouwd. Maar vandaag was dat overbodig want on line was een een fietsroute te vinden klik

We begonnen dus aan de Oude Rijn bij Bodegraven en al gauw doemde aan onze rechterhand Fort Wiererinkschans op.

Maar je kon er een kanon afschieten zo rustig was het er omdat het gesloten was. Doordeweeks mag je wel als de poort open is over het terrein lopen maar de gebouwen zijn niet toegankelijk.

We sloegen rechtsaf en een stukje verder kwamen we voor de eerste keer over de Enkele Wiericke. Het zijn kanalen die gegraven zijn de in de 14 eeuw om de waterhuishouding in de polders te reguleren. In droge tijden wordt er boezemwater ingelaten en in natte tijden wordt het boezemwater naar de Oude Rijn en de Hollandsche IJssel uitgelaten. We reden nu tussen de twee Wiericke-kanalen in. Ze hebben ook nog een functie in de Hollandse Waterlinie gehad.

We stopten bij de Goejanverwellesluis in Hekendorp. Daar waren we niet de enige want er zaten diverse wandelaars op een bankje met hun versnaperingen en een motorclub benutte de eerste dag van de opening van de horeca in het aanpalende café.

Goejanverwellesluis Dubbele Wiericke naar Hollandsche IJssel

Ik sta met mijn rug naar de beroemde boerderij 😂

Met de brug over de sluis staken we nu dus de Dubbele Wiericke over. Geschiedkundig is Hekendorp ook nog interessant in verband met de aanhouding van Wilhelmina van Pruissen. Maar je weet dat ik gedurende de wintermaanden in mijn hoofd niet zo goed was dus ik heb de geschiedenis gelaten voor wat het was en de betreffende Prinsesseboerderij niet gefotografeerd. Als het je interesseert dan kun je hier meer over vinden.

Wij fietsten verder langs de Hollandsche IJssel door naar Oudewater, waar we een rondje doorheen reden en weer richting de beide Wierickes fietsen. Je kunt kruipdoor sluipdoor langs en onder het spoor over de kanalen heen bij Hogebrug. Vlak voor de Reewijckseplassen sloegen we rechtsaf.

Daar passeerden we het fraaie hekwerk van boerderij Wiltenburg met het wapen met de spreuk. En als we voor de 3e keer over beide kanalen komen stoppen we kort bij de uitkijktoren Wierickewachter maar we hebben het te koud om naar boven te klimmen en om de beelden van de aalscholvers te bekijken. We maken wel een korte stop in de luwte bij een slootje waar we nog wat warme meegenomen koffie opdrinken en fotografeer ik de karakteristieke Nieuwerbrug. Mijn smarphone valt uit maar ik krijg hem later toch weer aan de praat met een powerbank.

Behalve de kanalen die we zien komen we ook diverse keren langs verschillende kanten voor bij de Weijpoortse molen. Ik maak niet vaak molenfoto’s maar deze toonde haar silhouet wel heel fraai ondanks de donkere weersomstandigheden.

Daarbij de molen was ook een rustplekje met rode ijzeren bollen om op te zitten. Ik heb ze die dag onderweg vaker gezien. Ik kon er verder niets over vinden. Langs het water – maar ik weet niet meer wanneer op de route zag ik ook dit bankje met opvallende vorm, die werd weerspiegeld op de grond ervoor. Tenslotte rijden we door Bodegraven terug naar de parkeerplaats en laden onze fietsen weer op. Maar natuurlijk maak ik nog wel een foto van deze stijlvolle mural.

We zijn die dag 4 uur onderweg geweest en hadden vrij weinig gepauzeerd dus ik was wel moe en hongerig. Manlief neemt het eten koken vaak op zich na het fietsen terwijl ik bad plof om warm te worden en bij te komen en dat zal die dag ook vast gebeurd zijn. Ik vond het een erg leuke route.

Bij het schrijven van dit blog merk ik dat er toch wel het een en ander is weggezakt en dat niet alle beelden meer chronologisch in dit blog zitten. Dus goed voor mezelf dat ik nog vastleg voor mezelf wat ik wel weet. Ik denk dat we deze Wierickeroute misschien met mooier weer nog wel eens zullen doen. In het laatste januariweekend hebben we geen tocht gemaakt omdat we het druk hadden met andere dingen, maar in februari gingen we we weer verder.

14 reacties Voeg uw reactie toe

 1. veronique schreef:

  Lieve dorothé, dank voor je mooie verslag. Je schrijft zo sprekend dat het net lijkt of wij mee fietsen. Dat gevoel krijg ik dan als ik je blog lees. Prachtige foto’s ook die je maakt.Dank

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Veronique. Soms vraag ik me af waarom ik schrijf. Leuk dat jij het zo waardeert.

 2. Mrs. T. schreef:

  Mooie route zeg. Ik stapte deze week ook op de fiets. Maar dan om een fietsroute te controleren die we via het werk uit gaan geven. Altijd fijn. Zeker als de zon schijnt.

  1. djaktief schreef:

   Leuk dat jullie dat doen. Publiceer je hem ook op je blog?

 3. zijvanhiernaastendaarnaast schreef:

  Wat een mooie tocht! En wat leuk om zelf de fietsroute te maken. Onze nieuwe fietsen zijn er bijna en ik kan niet wachten tot wij ook mooie tochten kunnen gaan maken!

  1. djaktief schreef:

   Ik wens je veel fietsplezier. Deze keer was er een route die we hebben gedownload.

 4. Matroos Beek schreef:

  Weer een mooi stukje Nederland!

  1. djaktief schreef:

   Af en toe een ander stukje is fijn fietsen.

 5. Neeltje schreef:

  Zeker een leuke route!

 6. Karel schreef:

  zeker een mooie en interessante route
  het een 2de x rijden bij lekker warm en zonnig weer zeker de moeite waard
  ik heb de fietsroute ff opgeslagen , wie weet 🙂

  1. djaktief schreef:

   Nu is de horeca weer open, toen was dat mondjesmaat en in die regio is op zondag veel dicht. Ik ben van plan nog wel eens terug te gaan daar en met mooi weer klim ik zeker die uitkijktoren op.

   1. Karel schreef:

    ja een koffie stop is wel zo prettig of toilet bezoek
    is het daar erg kerkelijk dan , zit toch vlak onder het groene hart

 7. Indrukwekkend dat die kanalen uit de 14de eeuw nog steeds hun nut bewijzen. Super mooie route!

  1. djaktief schreef:

   Heel Nederland heeft kanalen en sloten nodig anders gaat het mis. De route was mooi, maar nog erg fris in januari.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s