Hacks sewing/naaien tips en trics 4

Achter de schermen gebeurt er toch nog wel het een en ander. Al een tijdje beloofde ik een blog over naaiprojecten maar het kwam er maar niet van. Ik weet soms niet zo goed hoe ik moet beginnen. Ik wil niet alleen maar even showen wat ik heb gemaakt maar ook een beetje uitleg geven. Van tijd tot tijd dolen en namelijk mensen in mijn blogarchieven rond en dan krijg ik berichten over pieken in mijn statistieken. Dan zijn het vrijwel altijd de blogs over naaien en andere creatieve onderwerpen die worden bekeken. Je krijgt er nooit een reactie van maar ik heb het gevoel dat ik door te schrijven over naaitechnieken en recycleprojecten op mijn bescheiden manier bij draag aan een betere wereld. De eerdere delen over naaitips en trucs staan hier.

Zo de kop is eraf, nu doorpakken naar de projecten. Eerst maar eens even de foto’s doorspitten van alle maaksels en de boel verkleinen en dan per project groeperen. Alle foto’s zijn aanklikbaar zodat om de details beter te zien. Nou daar gaat ie:

 1. Wanten langer maken

Ik heb heerlijke winddichte wanten met fleecevoering want ik heb last van het verschijnsel van Raynaud waarbij je heel snel van die dooie witte vingers krijgt. De wanten voor dames zijn mij bijna altijd te klein. Ik pas wel in de hand maar ik hou een stuk arm over tussen de jas en de want – helemaal als ik op de fiets zit. Daarom maakte ik ze langer met boordstof. Je kunt hiervoor ook een boord van een oud sweatshirt gebruiken, of een beetje lange sok, die je dubbel vouwt.

 • Bepaal de breedte van de boord en draai de goede kant naar buiten.
 • Zigzag of lock de boord af.
 • Doe deze dan om de want waarbij de goede kanten op elkaar komen. Ik speld en rijg dan alles eerst met grote steken zodat er niks verschuift tijdens het naaien.
 • Omdat de boord smaller is dan de vrije arm van je naaimachine is het gemakkelijker om de ronding aan de binnenkant te stikken. Je stikt dus op de want steeds een klein stukje, waarbij je de bovenkant dan licht opzij duwt. Dit is een techniek die ik leerde bij het maken van tassen.
 • En klaar is de verlenging . Het ziet er iets dikker uit op de overgang maar dat valt allemaal onder de winterjas.

2. Jurk met prinsesselijn uit het boek ‘Casual Chic’ van Marie Duhamel

Vorig jaar was ik begonnen aan een gevoerde jurk met een zogenoemde ‘prinsesselijn’, dat wil zeggen dat er een deelnaad vanaf het armsgat over de buste loopt tot de zoom die het figuur van de man/vrouw /trans precies volgt. Deze naad wordt voor de pasvorm en soms ook ter versiering gebruikt. Het moet precies aansluiten en niet kieren bij de armsgaten. Bijna altijd moet het patroon aangepast worden aan de persoon omdat bij vrijwel niemand de bost op dezelfde plaats zit of grootte heeft. Ik heb daarom een proefexemplaar gemaakt van twee coupons uit de voorraad van mijnmoeder. Ook de voering kwam uit de voorraad. Deze had wat weeffouten en was wat krap maar met wat aan elkaar gezette stukken precies genoeg.

 • De werkwijze staat puntsgewijs met tekeningen in bovengenoemd boek beschreven maar daarbij wordt ervan uitgegaan dat het model past. Zelf heb ik eerst de gehele voering in elkaar geregen, gepast en opnieuw afgespeld. Daarna heb ik de rijgdraden van de zijnaden weer helemaal uitgehaald. Dat is dus mijn eerste tip. Ik vond het sowieso niet erg gemakkelijk omschreven allemaal, dus vandaar mijn foto’s.
 • Eigenlijk had nog de tip aan vooraf moeten gaan om het patroon echt heel duidelijk op de stof over te nemen door middel van doorslaan, waarbij je erg goed moet letten op de tekens die precies moeten aansluiten.
 • Stik daarna de naad middenachter tot de ritsopening en de zijachterpanden aan het achterpand van de voering.
 • Vervolgens stikt je de zijachterpanden aan het achterpand van de stof.
 • Zet daarna de rits in de stof van het achterpand. Deze wordt later in het proces aan de voering geregen.
 • Dan worden de zijvoorpanden aan het voorpand gezet zowel van de stof als van de voering.
 • Let op: altijd alle naden uitstrijken en evt. inknippen zodat de holling/bolling mooi uitkomt.
 • De zijnaden van voor- en achterpand blijven voorlopig open. Je gaat nu eerst verder met de hals en de armsgaten.
  • Daarvoor leg je de stof op de voering van het voorpand – goede kanten op elkaar en stik je de halsnaad precies tot waar de schoudernaad moet komen. Daarna de stof keren.
  • Dezelfde werkwijze voor het achterpand.
  • Knip evt. de halsronding in en strijk de naden mooi glad.
  • Zelf stik ik dit soort naden nog plat, dat wil zeggen dat ik de naadtoeslagen van de voering en de stof vast stik aan de voering op 2 mm van de kant. Ik werk hiervoor aan de goede kant van de voering. De betreffende naadtoeslagen heb ik eerst eerst ongelijk afgeknipt = binnenste smaller dan de buitenste. Zie ook deze foto’s klik (deze webpagina van Lotte gaat misschien verdwijnen in de toekomst dus vandaar de ingevoegde screenshotfoto).
  • Je kunt naden vaak niett helemaal tot het einde plat stikken maar dat geeft niet. Doordat het grootste gedeelte plat is gestikt valt het automatisch mooier naar binnen dan zonder dat je dat hebt gedaan.
 • Daarna zijn de armsgaten aan de beurt:
  • Eerst vaststikken, inknippen, stof keren en strijken.
  • Vervolgens evt. uitdunnen en plat stikken.
 • Nu ben je bijna in het proces zoals hieronder op de foto’s:
  • Je hebt nu een dubbel voorpand en een dubbel achterpand en als het goed is kun je nu de schoudernaden van de stof met de goede kanten op elkaar leggen, spelden en vaststikken.
  • Daarna strijk je die naad open en vouw je ze netjes naar binnen. De opening in de voeringstof word met de hand vastgezet met kleine steekjes.
 • Vervolgens leg je het voorpand op het achterpand en kun je deze vastspelden. Je kunt dan gelijk verder gaan met het spelden en rijgen van de voering. Daarna kun je deze vaststikken.
 • En dat doe je ook aan de andere kant.
 • Dan is het tijd om de voering met kleine steekjes met de hand vast te zetten aan de rits.
 • Daarna passen om de roklengte af te spelden. Afhankelijk van wat je wilt kun je de zoom afwerken en met de hand vastzetten, afwerken en vaststikken of met een inslag vaststikken.
 • De voering wordt 2 cm korter dan de buitenstof. Deze kun je afwerken en vaststikken of met een inslag vaststikken.
 • Omdat er nog wat kracht op de rits kan komen te staan maakte ik een haak en oogje aan de binnenkant van de voering.

Deze jurk ga ik nog een keer maken want het model past nu uitstekend maar ik vind dat deze stoffen me niet flatteren.

3 Opnieuw kaasen maken

Nou ik hoop dat jullie het verhaal niet te lang en te saai vinden worden want ik ga nog even door. In januari – toen het licht bij mij een beetje uitging- heb ik net als ieder jaar wel een keertje nieuwe kaarsen gemaakt van resten kaarsvet. Ik laat het hier nog even zien omdat ik deze keer yoghurtbekers en een verpakking van een toetje heb gebruikt als vorm. Hoe ik verder te werk ga zie je hier.

4. Reparaties

Ook kleine dingen zijn soms de moeite van het repareren waard. Weggooien kan altijd nog. De rits in de favoriete sporttrui van manlief was stuk. Door het vele wassen was de trekker van de runner verdwenen. Soms kun je losse runners kopen en die eraan vastmaken maar dat ging hier niet. Ik zag nog een miniem gaatje en daar heb ik sterke stopwol doorgehaald en vervolgens een runner gehaakt. Ziet er toch best netjes uit? Manlief is er heel blij mee dat hij de trui weer kan dragen. In dit soort sportstoffen een nieuwe rits zetten is heel lastig omdat het gauw laddert of kapot trekt.

Nog zo’n paar klungelkarweitjes zoals het inzetten van een nieuwe rits in mijn favoriete zwarte broek volgden. Ik heb altijd broekenritsen op voorraad. Ze zijn een beetje krom aan het uiteinde. Ik start vaak met naaiproces met zo’n klusje. Als het mislukt is het niet erg, want dan heb ik het geprobeerd. Al prutsend komen er dan andere naaiplannen in mij omhoog en dan ga ik echt aan de slag.

Het truitje op de middelste foto lag al maanden klaar om weg te gooien omdat het veel te wijd was, maar ik had er zolang aan gebreid dat ik het niet over mijn hart kon verkrijgen. Ineens had ik een ingeving. Ik heb er gewoon een model ingeregen en daarna doorgestikt. Na het afknippen van de overtollige stukken heb ik het afgewerkt met zigzag. Het is een onregelmatige dikke katoen en ik wilde geen schade aan mijn lockmachine riskeren.

Dan nog een trucje voor regenjasjes waar geen ophanglus aan zit. Deze waren bovendien van plastic om waterdicht te zijn, dus daar kon ik niks doorheen stikken. Bij de ene stikte ik het was/maatlabel dicht aan een kant en haalde er een lintje door. Bij de andere stikte ik een stuk stof vast aan het plasticlabel en haalde er een lintje door. Nou ligt er niks meer aan de grond te slingeren.

5. Rugzakje en tas upcycling/pimpen

Ook maakte ik twee tassen van een coupon batik en wat restmateriaal. De linkse is model gymtas en dat is handig voor van alles en nog wat. Het model vond ik bij de blog van Bloem oftewel Sigrid klik. Voor de rechtse gebruikte ik een bestaande tas van het Kruidvat – die ik zo lelijk vind met die rode reclame. Mijn werkwijze:

 • Ik vouwde stof om de tas heen tot een tunnel en stikte de stof aan elkaar. Je kunt kiezen waar je de naad wilt laten vallen.
 • Ik had nog wat stukjes stof en maakt daarvan een zak aan de voorkant. Ik verstevigde de zak met vlieseline aan de zakingang. De zak komt aan de buitenkant van de tas.
 • Daarna keerde ik de stof met de verkeerde kant buiten, vouwde de onderkanten tegen elkaar en stikte de naad vast.
 • Ik schoof de Kruidvattas in de stoffen tas (nog binnenste buiten) zodat de naad precies in het midden aan de onderkant kwam en vouwde de hoeken af zodat er een bodem ontstond.
 • Ik stikte de hoeken af en knipte de overtollige stof weg.
 • Daarna werd alles netjes gestreken.
 • Ik zocht banden voor de handvaten uit mijn voorraad en stikte deze hengels naar beneden vast aan de Kruidvattas op de gewenste plek.
 • Daarna vouwde ik de stoffentas om de kruidvattas en vouwde een flinke zoom ca. 3 cm met een inslag van 1 cm naar binnen en stikte deze door op de Kruidvattas en …. klaar is Kees. Ik ben dat van plan om nog vaker te gaan doen, want ik heb een ratjetoe aan boodschappentassen, die ook wat sleets beginnen te worden.

6. Recyclingprojecten

Verder had ik nog een drietal kledingstukken die ik wilde recyclen: een trenchcoat van mezelf, een kapotte stretchjeans en een fleecevest met rits en gat van een van de kinderen.

Al jarenlang had ik deze zomerjas. De stof vond ik heel leuk maar in de praktijk draag ik ’s zomers geen lange jas.

 • Ik zocht in mijn patronenmap naar een model voor een kort jasje dat leek op het model van mijn jas en nam het voorpand over.
 • Ik legde het voorpand gelijk aan het armsgat op de bestaande jas en zette het met spelden vast. Ik zorgde ervoor dat de onderkant gelijk liep met de ruitstof.
 • Ik koos 5 cm naadtoeslag en knipte de jas helemaal rondom op de betreffende hoogt af. Dat betekende dat ik dwars door zakken en achtersplit en voering moest knippen.
 • Ik paste toen het jasje aan om de lengte te beoordelen. Het kon nog iets korter want ik wilde de ceintuur gebruiken om de onderkant af te biezen.
 • Van een stuk voering dat over was maakte ik twee binnenzakken. Voor de methode zie mijn eerdere blog hierover. Ik liet in dit geval de bodem van de zakken gelijk vallen met de onderrand van het voorpand, zodat alles in één keer gestikt kon worden.
 • Ik reeg de voering en het jasje netjes op elkaar bij het achtersplit en de zakken en stikte deze vast. Daarna werkte ik de onderrand af met de lockmachine.
 • Vervolgens zette ik het ceintuur aan de onderkant netjes vast – eerst spelden en rijgen natuurlijk
 • Ik begon bij de rechterkant met de punt van de ceintuur en het rechter voorpand en knipte het op 1 cm voorbij het linkervoorpand af. Die cm stikte ik naar binnen.
 • Aan de onderkant zette ik een van de resterende knopen.
 • Tenslotte maakte ik de mouwen iets korter.

Hier kun je zien waar de zakken en split zaten maar ik vind dat wel grappig. Ik heb het al diverse keren aangehad.

Voor mijn achterneefje maakte ik uit het fleecevest en de kapotte jeans een truitje en een broekje van eenvoudig modellen die ik al eerder voor mijn kinderen had gemaakt. De bestaande rits liet ik gewoon zitten en verwerkte ik onder de zak en in de nieuwe kraag. Mijn nicht vond het een leuke verrassing en was er blij mee, want kleine jongens maken veel vies en kapot.

7. Proefmodel eenvoudige T-shirt uit boek ‘Naai je complete garderobe’ op maat van Tessa Evelegh

Nou we zijn bijna aan het einde hoor. Vorige week maakte ik snel een proefmodel van dit T-shirt van een restant voeringzijde. Ik paste het even snel over mijn fietskleding aan voor een foto. Ik wil al mijn shirts deze zomer zelf maken want ik heb nog wel wat stofvoorraad. Over de hals en wijdte ben ik wel tevreden maar de aangeknipte mouwen vallen niet mooi bij deze stof, die overigens ook vreselijk kreukt. Ik zal het proefmodel als topje dragen onder een jasje/vest/blouse.

De beschrijving en de maatvoering in het boek is uitstekend. Er wordt gewerkt met een aangeknipte naadtoeslag en dat vind ik niet prettig omdat ikzelf een verschillende naadtoeslagen hanteer voor zomen en naden. Ik ga het model nog een keer van andere stof maken om te kijken hoe het dan valt. Daarna zal ik de naadtoeslagen van het papieren patroon aanpassen zodat ik mijn gebruikelijk naadtoeslagen later kan aanknippen.

Zijn jullie er nog of heb je het eind van dit blog niet gehaald? Ik heb nog twee items genaaid maar die bewaar ik voor een andere keer want dat zijn ‘speciaaltjes’. Wat vinden jullie uit deze blog het meest geslaagde project?

14 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Wat een kunst wat je doet met die handschoenen, wat een beeldig jurkje. Ik bewonder jouw naaikunst!

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Bea. De handschoenen waren simpel maar het jurkje niet.

 2. Neeltje schreef:

  Jeetje, wat heb je veel gedaan zeg! Mijn complimenten! De jurk staat je geweldig! Mooi, zo’n prinsessenlijn. Het t-shirtmodel is leuk zeg, misschien ga ik mij daar ook eens aan wagen. En die boord aan de handschoenen, top gedaan! Lekker warm!

  1. djaktief schreef:

   Prinsesselijn flatteert 😂 achter de schermen en ondanks alle dips is dit toch een flinke oogst. Leuk dat je ook naait.

 3. Karel schreef:

  je bent een kunstenaar met de naaimachine
  m’n mem kon er ook wat van , ik dus niet 🙂

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Had je wel geluk mee Karel, met die mem van jou😂

   1. Karel schreef:

    ja mis haar vaak 🙂

 4. Knap dat je dat allemaal kunt!

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Iedereen kan iets.

 5. omabaard schreef:

  Ik ken eigenlijk niets van naaien. Maar ik zie hier wel dat jij echt talent hebt. Het kleedje met de groene zijkanten is mijn favoriet. Het staat je heel beeldig.
  En hoedje af dat je aandacht hebt voor recycling.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Recycling vind ik heel erg leuk en uitdagend.

 6. Helaas kan ik hier niet over meespreken, maar ik zie wel heel mooie resultaten!

 7. Toos schreef:

  Wat een productie draai jij, want het is niet alleen het maken, maar ook alles nauwkeurig beschrijven.
  Petje af, dat doe je goed.
  Ik vind het idee om van de trenchcoat een jasje te maken super bedacht.
  Het staat je goed.
  Jurken in de prinsessen lijn maakte ik vroeger ook, voor mijn moeder en ook voor mijzelf. Nu naai ik eigenlijk niet meer zoveel terwijl het altijd heel veel voldoening geeft. Fijn weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s