Medaillewandkleed

Wie hier al een tijdje meeleest weet dat ik een enthousiaste hardloopster was. Ik begon er op latere leeftijd mee maar kreeg de smaak zodanig te pakken dat ik meer dan 100 wedstrijdjes heb gelopen waaronder 12x een marathon. Er staat nog altijd een overzicht van de tijden hier op mijn blog. Toptijden liep ik niet, maar ik probeerde wel altijd mezelf te verbeteren. Na de marathon van Spijkenisse in december 2019 kreeg ik heupklachten waarvoor ik uiteindelijk een orthopeed raadpleegde. Er volgden foto’s, een MRI en een injectie vlak voordat de pandemie uitbrak. Een tijdje later kreeg ik knieklachten waarmee ik uiteindelijk opnieuw bij de orthopeed terecht kwam. In november van dat jaar kreeg ik definitief te horen dat ik niet meer mocht hardlopen i.v.m. knieartrose (uitgebreide uitleg in dit blog).

Kenmerkend is dat ik me vol energie heb gestort op wat ik nog wél kan en dat is fietsen. Wandelen levert nl. ook snel problemen op. Verder doe ik veel oefeningen en krachttraining in de sportschool. Ik ben zeer dankbaar voor wat het lopen me heeft gebracht aan training, zelfvertrouwen, kameraadschap, loopavonturen enz. en ik mis het nog iedere dag. Gedurende de lockdowns bij de afwezigheid van evenementen drong het verlies van mijn hardloopleven nog niet zo door, maar inmiddels mogen wedstrijden gelukkig weer doorgaan en ben ik positief jaloers op de de deelnemers.

Volgens andere inzichten zou hardlopen met artrose juist weer goed zijn. De fysiotherapeut van het Sport Medisch Adviescentrum waar ik eind vorig jaar onder behandeling was suggereerde dat het niet onmogelijk is maar dat er wel heel veel bij komt kijken. Ik schreef er hier over. Momenteel ben ik niet sterk/fit genoeg mentaal en fysiek om dit te proberen. De pijn in mijn bovenbeen – waarvoor ik destijds naar het SMA ging – is nl. teruggekomen. Inmiddels heb ik dit weer aardig onder controle maar het geeft aan dat de belastbaarheid van mijn lijf niet oneindig is. We zullen zien of hardlopen er nog ooit van komt. Ik reken er in ieder geval niet op.

In mijn werkkamer hangen alle medailles en die rammelen als ik er langs loop. Ik heb veel aan het lopen te danken en daarom vond ik dat ze toch een speciaal plekje verdienen. Er zijn allerlei medaillehangers te koop en er zijn ook diverse voorbeelden van diy-rekjes voor medailles met ruimte voor startnummers maar ik vond toch niet wat ik zocht. Ik wilde iets dat ‘meer omvattend’ was. Het is nl. zo dat je lang niet altijd een medaille krijgt omdat er evenementen zijn zonder finishbeloning of met alternatieven zoals lintjes of vaantjes, pet of shirt.

Ik heb dat allemaal geprobeerd samen te brengen op een wandkleed en dit is het resultaat. Ik heb het helemaal zelf verzonnen en nog nooit ergens anders zo gezien dus vandaar dat ik de foto even heb beschermd tegen het klakkeloos plaatsen bij en door anderen. Ik vind het overigens prima als mensen het ook willen namaken en zal er ook nog een uitleg over geven in een later blog maar het blijft wel mijn idee. Mijn zus hielp me met het veilig ophangen van het geheel.

Het medaillekleed hangt tussen twee ramen in mijn Atelier DJ en is daardoor wat lastig te fotograferen. Daarom hieronder nog even ingezoomd op de details:

 • Er hangen vaantjes van diverse wedstrijden aan en mijn enige beker voor 2e in leeftijdscategorie op de 10 km in 2017 staat eronder te schitteren.
 • Die gele en groene dingen zijn wedstrijdchips (Ipico en My Laps) voor de tijdsregistratie. Tegenwoordig zit dat onder je startnummer geplakt.
 • Het bekertje is opvouwbaar om zelf water te kunnen scheppen bij wedstrijden waar gelet wordt op duurzaamheid (geen plastic bekers). Ik kreeg het i.p.v. een medaile bij de Puinduinrun. Ik herinner me ineens dat ik daar ook een zonneklep van kreeg maar die hangt er nog niet bij.
 • De spons in de vorm van een loper kreeg ik onderweg bij de marathon van Leiden. Ik ben altijd blij met de sponzen onderweg tegen plakkerige en dikke handen en voor verfrissing. Ik liep 2x de hele en 2x de halve marathon in Leiden. En ik liep daar mijn snelste tijd ooit (4:13:39 in 2013).
 • Het kleed hangt aan een mooie tak als eerbetoon aan de vele lopen die ik op trails (onverhard door de bossen en velden etc.) deed.
 • Daarboven zit een paar oude hardloopschoenen van het merk en soort waar ik het meeste op heb gelopen : Ascics Nimbus. Dit was mijn 6e paar de Nimbus 13. Van alle schoenen hield ik nauwkeurig bij hoeveel ik erop liep ivm het verslijten en achteruitgaan van de demping. Er zitten sponsjes in van de Rotterdam marathon, die ik 4x liep.
 • Er hangt een hele dikke stapel startnummers aan van alle wedstrijden met de datum en de tijd aan de achterkant vermeld. Als ik naar de medaille kijk dan kan ik daar zo de tijd even bij zoeken. Er zijn dus veel meer startnummers dan medailles (54) en ik vond dat die startnummers er echt bij hoorden omdat ze me herinneren aan al mijn pogingen ervoor te gaan.

Alle medailles hebben een eigen verhaal: over de mensen die ik ontmoette, met wie ik op pad ging of wie me begeleidde, de weersomstandigheden, het parcours en de locatie, de wedstrijdsfeer, of het goed of slecht ging, het eten en drinken tijdens en vooraf en de trainingen die ik er voor deed. Ik ben er trots op dat ik het allemaal heb gedaan. Er is geen mooiste maar ze zijn allemaal bijzonder. Je kunt de verslagen lezen die onder mijn tag ‘wedstrijden staan. Ik ben blij dat ik het allemaal heb opgeschreven. Een volgend project is het maken van een fotoboek erover, want dat is tastbaarder dan blogs.

Op 10 april is de marathon van Rotterdam. Mijn zwager loopt mee en komt bij ons logeren. Ik hoop dat hij een goede tijd loopt en een fijne wedstrijd heeft. Ik ben positief jaloers op hem. Ik ga in ieder geval de wedstrijd op tv volgen en op de route bij het Havenspoorpad aanmoedigen.

48 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Affodil schreef:

  Originele manier om al die medailles in de kijker te zetten! En wat veel!!!

 2. rietepietz schreef:

  Heel bijzonder gedaan, met een mooie waardering voor alle plezier dat het lopen je bracht. De beker(tje)s die wij ooit wonnen met stijldansen komer er heel sneu vanaf in een kartonnen doosje.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Riet. Oppoetsen die herinneringen aan het dansen met jouw man en ze een ereplaats geven hoor. En/of schrijf er eens over op je blog.

   1. rietepietz schreef:

    Dat heb ik ooit wel eens gedaan maar zonder foto’s, het was klein spul hoor want we we waren nog niet aan de hogere segmenten toe toen we stopten. En het is ook al zó lang gelden allemaal.

    1. djaktief schreef:

     Een beker krijg je niet voor niks. Toch een leuke herinnering.

     1. rietepietz schreef:

      O zeker wel, maar ze waren piepklein hoor. Bij stijldansen telde je destijds pas echt mee wanneer je A of hoofdklasser was. en dat werd je pas na eerst 3x winnen bij de nieuwelingen, dan 3x in de D.klasse, de C klasse en wij waren pas bij de B klasse die we nog 3x moesten winnen om A.klasser te worden 😉 Het was een leuke tijd maar we stopten toen ik zwanger was en ik kreeg er dus iets moois voor terug.

     2. djaktief schreef:

      De hoofdprijs dus….je zwangerschap. Je was al dichtbij de A.

     3. rietepietz schreef:

      Zeker weten!

 3. Toos schreef:

  Oh, dit is écht origineel , wat mooi !
  Elke keer wanneer je hier naar kijkt heb je er vast ook de beelden weer bij. Een mooi kleed vol herinneringen, knap ontworpen en uitgevoerd. En ik zag net dat je op je volgende blog weer een uitgebreide uitleg geeft, subliem.

  1. djaktief schreef:

   Jij begrijpt het helemaal Toos. Dit is iets waar ik me aan optrek. Om hardloopherinneringen én om het ontwerp en de uitvoering van het wandkleed. Dankjewel voor je empathische reactie en complimenten.

 4. Neeltje schreef:

  Een wand vol herinneringen! Mooi!

  1. djaktief schreef:

   Ja ik ben er blij mee. Dankjewel

 5. Heel origineel, dit trofeeëndeken. Terecht iets om super trots op te zijn.

  1. djaktief schreef:

   Mooie manier van zeggen bedankt

 6. Mrs. T. schreef:

  Super orignieel! Fijne herinneringen daar ga je zuinig mee om en dat doe je.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Het voelt als een mooie afronding op deze manier. Mijn sportiviteit en creativiteit in een project samen.

 7. jokeloopt schreef:

  Leuk en herkenbaar om te lezen! Ik heb ook een sponzenmannetje van Leiden bewaard.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Joke. Grappig dat jij dat ook deed zo’n spons bewaren.

   1. jokeloopt schreef:

    Ik ben trouwens ook benieuwd hoe je dit in elkaar hebt gezet. Knap werk!

    1. djaktief schreef:

     Binnenkort blog ik erover

 8. Dat is een mooie manier om de versierselen bij je prestaties in het oog en in het hart te houden. Het patroon van de kleurige lintjes doet het hem. Ik heb zelf eens een medaille gehaald, met een paar rondjes schaatsen op de Oostenrijkse Weissensee. Het dooide, in de feesttent wilde het Shantykoor niet echt op gang komen en ik deed er geloof ik drie weken over. Maar ik ben er trots op, al is één medaille te weinig voor zo’n mooi wandkleed.

  1. djaktief schreef:

   Toch ook een bijzondere herinnering jouw schaatsmedaille. Een buitenlandse medaille. Ik heb er ook een van schaatsen en nog een stel van wandel- en fietsvierdaagses maar die zitten gewoon op een prikbord.

 9. Matroos Beek schreef:

  Schitterend idee en magnifiek gemaakt. Grote bewondering voor je sportieve en creatieve creaties!

  1. djaktief schreef:

   Ben er ook trots op en dat ben ik niet zo gauw. Dankjewel voor je uitbundige bevestiging.

 10. veronique schreef:

  Bijzonder leuk idee om je medailles zo in zicht te houden en er van te genieten. Mooie herinneringen.

 11. Je kan vooral erg trots zijn op jezelf, wat een mooie prestaties! Die beperkingen zijn inderdaad niet fijn (mijn heup moet er gewoon uit 😩), maar jij bent zo’n positief persoon… respect hoor!

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel voor je lieve reactie. Sterkte met je heupoperatie. Bij mij zit het daar (nog) niet en ik kan nog veel. De afgelopen maanden was ik erg down. Ik probeer eruit te komen ook dmv schrijven over wat ik deed en maakte. Met kleine stapjes weer omhoog.

 12. MyriamC schreef:

  Wat heb je veel medailles bij elkaar gelopen. Je hebt er een mooi herinneringskleed van gemaakt.

  1. djaktief schreef:

   Dankje Myriam. Het is in een periode van iets meer dan 10 jaar. Het hardlopen heeft me ook geholpen bij de verwerking van dingen. Het gaf me een doel om naartoe te werken.

   1. MyriamC schreef:

    Daar kan ik ergens wel in komen.

 13. omabaard schreef:

  Prachtig kunstwerk heb je gemaakt van je bloed, zweet en tranen. Echt om te koesteren. En je mag er méér dan fier op zijn!!
  Mijn zonen lopen ook, de oudste loopt ook soms een marathon. Ik hoorde al vaker dat het niet goed is voor de knieën, vruchteloos probeer ik het hem af te raden, maar het blijkt een ‘soort verslaving’, waar ik dan anderzijds ook best fier op ben. In stilte dan😉

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Lieve. Dit is mijn manier van koesteren inderdaad en ik heb vooral veel gezweet met hardlopen.

   Hardlopen is niet slecht voor de knieën. Ik ben gevallen en te snel weer gaan lopen. Dat heeft meegespeeld en vroeger was ik veel te zwaar. Ook nu heb ik nog wat overgewicht. Daarmee hardlopen geeft ook risico’s. Niet hardlopen of sporten geeft meer risico’s voor de gezondheid.

   1. omabaard schreef:

    Jammer dat een val je hobby in de weg stond. Maar je vond een uitweg via het fietsen. Jij denkt goed oplossingsgericht.
    Met ‘dank’ aan een spierenprobleem kan ik niet echt soorten. Maar flink doorstappen bij het wandelen doe ik wel.

    1. djaktief schreef:

     De val heeft meegespeeld maar ook overgewicht en overbelasting. Blij geniet van je wandelingen en fietstochten. Ik ga ook weer de deur uit.

 14. Karel schreef:

  dat heb je heel mooi gemaakt , en blijven de mooie herinneringen goed in beeld
  puinduin viel mij op , dus las ik over je lopen daar , en zocht op google ff op hoe en wat ze aan die naam kwamen

  1. djaktief schreef:

   Bedankt. Als ik me slecht voel kijk ik even naar mijn wandkleed. Daar bij de Puinduin en Het Hemels Gewelf is het leuk wandelen

 15. Menck schreef:

  Hardlopen beoefen ik enkel als ik uitermate dringend naar het toilet moet. Voor de rest is er geen sportmens aan me verloren gegaan.
  Veel bewondering voor wat je hebt gepresteerd, beste Dorothé!

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Menck. Jij sport in je beroep met al dat buitenwerk.

 16. Lianne Feijt schreef:

  Wat gaaf! Ik ben jaloers op jouw creativiteit!

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel voor je compliment. Jij kunt weer andere dingen.

 17. Monique schreef:

  Echt heel erg leuk gemaakt, wat een werk.

  1. djaktief schreef:

   Merci. Het was een flinke klus 54 knoopsgaten maar daarover blog ik nog een keer apart.

 18. Jacqueline schreef:

  Aaaah wat geweldig gemaakt! Zelf hier ook vorige week de diagnoses gekregen, slijtage knie dus niet meer hardlopen. Ben zelf atletiektrainer dus het valt zwaar, maar er zijn ergere dingen moet ik denken.
  Ik ben nog niet zover dat ik dit zou kunnen doen maar wat een geweldig en mooi idee!!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt, ja het is een zwaar gelag zo’n diagnose. Er zijn ergere dingen maar toch maakt dat het niet makkelijker. Toitoi met het vinden van je weg.

 19. sabinehaarlem schreef:

  Wat een gaaf idee en gezicht!
  Ik heb artrose in mijn enkels en om pijn te verminderen is het belangrijk ze te blijven belasten. Maar ik heb ook artrose in mijn onderrug en dat gaat niet samen met belasting. Volgens fysio nr 3 was ik maar een lastig geval. Waarvan akte. Ouder worden sucks 🙃

  1. djaktief schreef:

   Bedankt. Blijven bewegen is noodzakelijk om het kraakbeen goed te houden. Sterkte met het zoeken en vinden van je weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s