Tijd

‘Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten’ dat bleek dit weekend maar weer eens. Gelukkig hadden jullie goed geduimd en berichtjes naar de weergoden gezonden zodat de klus van de bankenreparatie (zie vorig blog) helemaal droog kon worden uitgevoerd.

Voor de 5e aflevering van de fotochallenge van Anne moest een foto over tijd worden gemaakt. Nou had ik niet veel tijd want behalve mijn zus zou ook de broer van manlief (deelnemer Rotterdam marathon) hier logeren. Ik deed een berg boodschappen waaronder twee pakken kant-en-klaar cakemeel (momenteel kun je nergens gewoon bloem of zelfrijzend bakmeel kopen) zodat we tijdens de kluspauzes wat lekkers zouden hebben.

Op het pak stond 3 minuten mixen op de hoogste stand maar als je daarmee bezig bent dan duren die drie minuten ongelooflijk lang. Om de tijd te doden heb ik toen een foto gemaakt van de kookwekker. Daarna moest de cake nog 70 minuten in de voorverwarmde oven. Ik heb de tijd niet echt kunnen fotograferen natuurlijk maar wel wat de tijd heeft gedaan: het rijzen en garen van de cake in de oven. Ik kan je zeggen dat de cake heerlijk was en de eerste klusdag tot en met de kruimel op ging. De tweede klusdag heb ik maar een nieuwe gebakken.

Ik heb zelf niet erg hard hoeven klussen en louter hand- en spandiensten verricht waaronder een paar keer op en neer naar de bouwmarkt voor aanvullende materialen en ieders natje en droogje verzorgen.

We hadden een week de badkamerwasbak niet kunnen gebruiken omdat het onverwachts toch nog lekte bij de wandaansluiting, die eigenlijk vanaf de bouw niet goed in de muur was gezet. Zuslief is timmerman en geen loodgieter maar heeft het toch voor elkaar gekregen. Wat een genot om niet meer in de keuken je tanden te hoeven poetsen.

Vorige week hadden we de scheve en losliggende planken en de onderliggende ondersteuning met vereende krachten verwijderd. Hieronder twee foto’s van de oude bevestiging (uitstekende schroeven en losliggende en niet aansluitende planken).

Mijn zus had een flinke klus aan het op maat zagen van de hardhouten balken. Daar krijg je spierballen van. Daarna konden de steunbalken op hoogte geklemd worden om te meten hoe het met de planken zou uitvallen. Als je een bestaande situatie renoveert dan komen er altijd wat extra uitdagingen bij kijken. Zo konden op sommige plekken geen slotbouten worden geplaatst maar moesten er ‘fretten’ worden gezet. Je leert nog eens wat qua materialen en terminologie. De RVS-schroeven konden in een aantal gevallen niet door dezelfde gaten worden gezet omdat de banken nu mooi aansluitend in de hoekpunt werden gelegd.

Na het meetwerk werden de boorgaten aangegeven (aantikken = weer zo’n term) en toen kon zuslief binnen aan de slag met het boren van de gaten voor de slotbouten. Dat ging steeds in gedeeltes omdat er rook van de hete boor af kwam.

Ondertussen deed ik zelf ook nog een klusje door de rolhor weer bruikbaar te maken. Hiervoor maakte ik de richels schoon en sprayde WD40. Het horgordijn is net zo oud als de woning (17 jaar) en vertoonde inmiddels een kleine scheur. Met behulp van ijzergaren heb ik twee ‘hechtingen’ = gemaakt waardoor er geen druk meer op staat. Misschien een ideetje als jullie ook eens zoiets hebben. Hij kan nu nog wel een langere tijd mee en dat voor het milieu en de portemonnee. Op de foto ziet het er een beetje smerig uit maar de boodschap is duidelijk denk ik. Ik zal binnenkort verder poetsen en de ramen zemen.

Mijn zus was dus bezig met de banken en van de paalrestanten maakte ze twee steunen voor de onderste wiebelende traptrede. De ombouw en de trap is destijds door een tuinbedrijf gemaakt maar achteraf gezien is het werk in diverse opzichten niet optimaal uitgevoerd. Met deze renovatie kan het weer jaren mee en houden we onze kleding en voeten heel. Laat het tuin- en terrasseizoen maar beginnen.

Daarna was het tijd voor ‘pannenbier’ en wat lekkers om te knabbelen want ook de tweede cake was schoon op. Tussen al het klussen door hebben we ook heel fijn bijgepraat en uitgewisseld over van alles. Ik heb maar één zus, maar dat is een bijzondere.

Ondertussen hadden we op de app van NN Marathon gezien dat Arjens broer was gefinisht in een mooie tijd maar iets onder zijn verwachting. Volgens zijn eigen zeggen ‘bleek voor de 5e keer dat de marathon 6 km te lang was en dat ze het stuk over Zuid er beter vanaf kunnen laten, omdat het pas begint als je de brug over gaat.’

In verband met het klussen had ik hem slechts kort aangemoedigd bij het Havenspoorpad maar manlief was nog wel naar het Kralingse Bos geweest als supporter bij km 33. Het blijft lastig om zelf niet meer te kunnen hardlopen. De marathon van Rotterdam liep ik 4 keer in 2010, 2012, 2015 en 2017. Ik gun iedereen zijn/haar hardloopgeluk maar ben er wel positief jaloers op. Van de bijzondere resultaten dit jaar van Abdi Nageeye en Nienke Brinkman kon ik echt genieten. Manlief en ik hebben ’s avonds na het eten op het puntje van de stoel de opname van de wedstrijdrapportage bekeken.

36 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Ziet er allemaal top uit! Handig van die klussers in de familie!

 2. Matroos Beek schreef:

  De handigheid zit beslist in de familie. Mooi werk!

  1. djaktief schreef:

   Ja ik ben er erg blij mee.

 3. Ik blijf hangen op de cake, ziet er heeeeeeerlijk uit.
  Ik begrijp dat allemaal niet zo goed, ook hier vind je nergens nog bloem, ook geen gewone.
  Wat gaan die mensen daar allemaal mee doen dan? Binnen 1,5 jaar zitten er allemaal kleine zwarte beestjes in… 🧐

  1. djaktief schreef:

   De cakes waren beide lekker. Boerencake van de Lidl is onze favoriet nu.

 4. MyriamC schreef:

  Twee handige harriëtes dus.
  Gek hè, dat er nergens nog bloem te vinden is. Hetzelfde staat er ook te gebeuren voor olie. Ik denk dat ik morgen maar eens ergens een 5-liter blik olijfolie ga proberen te scoren. We zijn nogal grootverbruikers.

 5. KnutzEls schreef:

  Kijk eens bij een Turkse winkel of een toko. Daar is nog wel bloem te koop, anders bij een molen. De tuin ziet er weer fraai uit. Blijven duimen dus voor lekker weer.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je tip

 6. Karel schreef:

  jullie zijn flink bezig geweest , buiten en in de keuken mmmm
  klussen geklaard en lekker gegeten nadien , kijk goed werk

  hoe kan het nou dat een marathon 6 km te lang is , met de huidige meet methoden ?

  1. djaktief schreef:

   Mijn zwager bedoelt te zeggen dat hij 6 km voor de finish instort.

   1. Karel schreef:

    aha zo , ja ik dacht al ze kunnen toch wel goed meten
    jammer dat je zwager die 6 km niet kon afmaken

    1. djaktief schreef:

     Hij heeft de marathon wel afgemaakt maar het uitlopen was niet fijn meer en zijn tempo was ingezakt. Dat gebeurt vaak bij het 35 km-punt.

     1. Karel schreef:

      nou ik vind het kna dat ie hem heeft uit gelopen
      dat ie een mindere tijd heeft als misschien gedacht , en minder makkelijk als voorheen
      zal vast een reden hebben , het blijft een prestatie

     2. djaktief schreef:

      Zeker weten

 7. jokeloopt schreef:

  Prachtig zo’n zussenband! En ik heb ook erg genoten van de volledige uitzending van de Rotterdam marathon (inclusief voor- en nabeschouwing). Wat een topdag voor de Nederlanders!

  1. djaktief schreef:

   Die Nienke was echt ongelooflijk sterk op haar 2e marathon.

 8. omabaard schreef:

  Jullie hebben een ontzettend leuk terras aan het water. Wat een heerlijke plek, zeker nu alles weer extra stevig is. Een zus als timmervrouw, superhandig.

  1. omabaard schreef:

   En een zus als beste vriendin, dat moet een zalig gevoel geven.

 9. djaktief schreef:

  We wonen heel fijn en ik bof met mijn zus. We hebben een goede band, anders dan vriendschap.

 10. Wat een knap project, dat terras. Wonen aan het water moet heerlijk zijn!

  1. djaktief schreef:

   Inderdaad: wij wonen aan een sloot achter de grote plas en kunnen met kano of schaatsen direct het water/ijs op. Ook de watervogels zijn grappig. De muggen nemen we voor lief.

 11. Er is duidelijk weer hard gewerkt daar.
  En het resultaat is ernaar!

  1. djaktief schreef:

   Ja het was een druk weekend en het inspireert tot meer.

 12. saturnein schreef:

  Leuk hoe je de foto challenge weer kan integreren in een blogpost!

  1. djaktief schreef:

   Ik doe mijn best maar ik beloof niks voor de rest

 13. rietepietz schreef:

  Lekker geklust dus met je zus. Maar eh…. wij eten brood voor lunch, jullie dus cake. want iedere dag er een hele cake doorheen jagen is best veel. Maar het geeft blijkbaar heel veel energie . 😉 Ik zit natuurlijk maar te dollen, want een beetje verwennen mag natuurlijk wel als er zo hard gewerkt wordt.

  1. djaktief schreef:

   Hier zijn ook nog twee mannen in huis die de nodige plakken cake wegwerken 😂

   1. rietepietz schreef:

    O dat helpt natuurlijk enorm. 😉

 14. Toos schreef:

  Wat een leuke plek om te wonen en wat een mooi huis.
  Heerlijk zo direct aan het water.

  1. djaktief schreef:

   Ja we zijn bevoorrecht. We wonen aan een sloot die aan een plas uitkomt.

 15. Affodil schreef:

  WOW, zo’n zus erbij is ook best handig!

  1. djaktief schreef:

   Het is bijzonder dat ze dat voor ons doet.

   1. Affodil schreef:

    Zeker weten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s