Minifietsvakantie Tilburg

Onlangs liet ik al weten dat we onze trouwdag hebben gevierd. We deden dat met een citytrip naar Tilburg. Het is niet de gebruikelijke vorm van citytrip waar je heen vliegt, treint of rijdt maar onze ging op de fiets. We kozen voor Tilburg omdat manlief er goed bekend is en omdat deze afstand goed te fietsen is in één dag. Op onze fietsvakantie vorig jaar trokken we steeds verder maar daardoor hadden we vaak wat te weinig tijd om echt rond te kijken of ons te verdiepen in wat onze verblijfplaatsen te bieden hadden.

Onze B&B heette Kloosterzicht en lag tegenover het trappistenklooster Koningshoeve in Berkel-Enschot net buiten de stad. We waren nogal moe toen we aankwamen want we hadden de hele weg de wind tegen gehad. Manlief had een mooie route uitgestippeld. We reden eerst door de Heinenoord tunnel richting ’s Gravendeel waar een klein bakkertje zit dat nog zelf bakt. Daar kochten we broodjes en lekkers voor onderweg. Bij de Kiltunnel was het oppassen geblazen want er was maar één tunnelbuis beschikbaar voor twee richtingen fietsverkeer. Bij het bergop fietsen de tunnel uit was ik zo gefocust op de klim dat ik had gemist dat Arjen al was afgeslagen volgens de omleiding langs de Dordtse Kil maar gelukkig raakten we elkaar niet echt kwijt. Het liep een beetje rommelig want ik zag een dixie die ik nog even wilde benutten en het was ook tijd voor een tussenstop met koffie en lekkers. Op dit soort lange fietstochten met bagage moet ik echt iedere 15 km drinken en om de twee uur wat eten want anders krijg ik hongerklop en als ik dat eenmaal heb dan zakt de kracht in mijn benen weg.

Koffiepauze aan de Dordtse Kil
met zicht op ’s Gravendeel met watertoren
(blog januari klik)

We fietsten door en staken het Hollands Diep over via de Moerdijkbrug. Het was er druk maar we hadden minder last van het lawaai dan toen we er de vorige keer aan de andere kant overheen fietsten. Daarna bogen we met het water mee richting Lage Zwaluwe. We reden onderaan een eindeloze dijk en besloten er ondanks de felle tegenwind maar overheen te gaan rijden want dan zagen we tenminste wat van de Biesbosch aan de overzijde. De vele schapen waren erg leuk om te zien.

In Drimmelen sloegen we af om het Wilhelminakanaal te volgen dat tot in Tilburg loopt. Dat volgen van het water is een hobby van ons geworden. In Drimmelen zagen we leuke oude huisjes en een oud schoolgebouw. Bij Oosterhout was het even puzzelen met de weg want daar is een soort superrotonde met een grote bromtol erop (kunstenaar Piet Hohmann) en we waren toen even afgeleid om er een foto van te maken. We reden over een sluisje in het Markkanaal. Er blijkt ook nog een riviertje de Mark te zijn. Het betekent ‘grens’ of ‘moeras’ maar wij vonden het een grappige naam omdat we een neef hebben die zo heet. Na Oosterhout kwamen we pas echt langs het Wilhelminakanaal te fietsen. We gingen er een paar keer overheen omdat de fietsroute zo werd geleid. Er was geen scheepvaart maar wel onderhoud aan het kanaal. We waren ook verbaasd over de containerlosplaats voorbij de Burgemeester Letscherbrug. Het leuke van fietsen vinden wij dat je van alles ziet en dat je je daarover kunt verbazen. We hebben uitgebreid staan kijken naar hoe de damwand werd verstevigd en en foto’s gemaakt van de graffity onder de brug in Dongen. Omdat het zo hard woei hadden we in een bos onze middagpauze gehouden zodat we beschut maar niet echt lekker zaten op een boom. Later pauzeerden we op een bankje vlakbij prachtige bremstruiken en een minitentje dat langs de kade stond. Hieronder wat plaatjes van de rit:

Toen we aankwamen moesten we nog wel boodschappen doen. De dichtstbijzijnde supermarkt was in Moergestel, waar we gelijk insloegen voor 2 maaltijden en 3x ontbijt. De weg naar Moergestel was erg druk en hobbelig en daarom gingen we door het bos terug. Het werd een avontuurtje over een onverharde bosroute die door onze kinderen in de appgroep direct als ‘papapaadje’ werd geklasseerd en het leverde nog 10 extra fietskilometers op.

De volgende dag reden we met een ommetje langs Biest-Houtakker en Goirle naar Tilburg. We zijn daar toen de kinderen klein waren veel op vakantie geweest en Arjen heeft er een tijd als student gewoond. We gingen in Tilburg niet doelgericht op pad maar lieten ons verrassen door wat er op ons pad kwam. Dat lukte heel goed in de Spoorzone waar oude gebouwen een nieuwe bestemming hebben gekregen. Het is nog lang niet allemaal klaar maar wij vonden het er goed toeven. We nuttigden eerst wat in wat voorheen ‘gebouw 46′ heette: de polygonale loods met de draaischijf ervoor. Daarna wandelden we langs diverse andere hallen en zagen we de bibliotheek. Daar kon je vrij in en uitlopen. Het bleek voorheen de locomotiefhal geweest te zijn. Het zag er prachtig uit met die industriële vormen en dan daar dan de bibliotheekboeken en diverse ruimtes voor allerlei doeleinden tussen. In de bibliotheek hingen ook nog wat foto’s van vroeger. Verderop was een festival aan de gang. Daar konden en wilden we niet naar binnen. In en aan de gebouwen daartussen werd nog heel hard gewerkt. Het was een beetje rommelig maar wij houden wel van ongepolijste ontdekkingen. Meer achtergrondinformatie hier over de voormalige gebouwen.

Aan het eind van de middag reden we terug om eten te gaan koken en uitrusten in onze B&B. We kregen er ook nog kort en gezellig familiebezoek. De volgende dag gingen voordat we naar de stad reden eerst even kijken bij het trappistenklooster. Ze deden goede zaken daar op het terras op zondag want het zat stampvol. Ik stak nog een kaarsje voor mijn moeder op bij Maria.

We hadden gelezen dat er veel mooie murals in Tilburg zouden zijn. De dag tevoren waren we er al een paar tegen gekomen. Er was een route beschikbaar klik en wij hebben die d.m.v. bike-walk-bike afgelegd met een extra uitstap naar het Spoorpark. Ik herkende de diverse schilderstijlen van de graffitikunstenaars zoals van JansdeMan, I am Eelco en Super A van projecten in Rotterdam. Natuurlijk zijn ze niet allemaal even mooi maar in de meeste gevallen kikkert de buurt ervan op. Wij konden niet alle murals zien i.v.m. het festival dat er was.

Verder heb ik nog wat meer kunst toegevoegd. Op een hekwerk was een kleine koordanser te zien. Ik ontdekte dat pas toen het hekwerk bewoog. On line is niets over de kunstenaar te vinden. Verder nog wat straatpoëzie van 2 Tilburgse stadsdichtrs Jasper Mikkers en Nick J. Swarth en een spannende open ijzeren torenspits van een kerk, die verder ook een raadsel bleef. We gaan zeker nog eens terug naar Tilburg want voor het musem De Pont (waar die spiegelende wolken waren) en het textielmuseum (dat natuurlijk helemaal niet stoffig is) hadden we nog geen tijd.

Een aparte plaats verdienen 2 foto’s hieronder van het prachtige beeld ter nagedachtenis aan de Joodse Helga Deen. Het beeld is gemaakt door Margot Homan en heet Verbondenheid. Inmiddels heb ik me er een klein beetje in verdiept en het dagboek van Helga Deen ‘Dit is om nooit te vergeten’ aangevraagd op de bibliotheek. Dat komt wel weer eens in een boekenblog.

Na de serieuze kunst over naar deze vrij lange fotoreeks geworden voor liefhebbers ervan. Wat is jullie favoriete mural? Ik vond de boekenkast het meest geslaagd.

In Tilburg kun je natuurlijk ook gewoon winkelen, een ijsje eten en een terrasje pakken. Ik kon de kleine winkeltjes niet zo goed vinden. De grote ketens interesseren me niet zo. Voor tips hou ik me aanbevolen als ik nog eens terug ga. We kwamen nog terecht in een winkelcentrum dat was gevestigd in de de voormalige dekenfabriek AaBee want we hadden nieuwe oplaadbare batterijen nodig voor de gps omdat deze ‘laadmoe’ waren geworden. Het waren gewone winkels maar de sfeer was toch heel bijzonder door de industriële uitstraling. Manlief die Tilburg van vroeger kent vond het allemaal enorm opgeknapt maar winkelen is niet zijn dada sowieso.

Ja en deze blog gaat maar door en door want we bezochten ook nog het Spoorpark waar we de Kempentoren beklommen. Je hebt er een prachtig uitzicht maar het wiebelt wel een beetje. Die dag stond er ook een flinke wind. Ik was helemaal weg van het kunstwerk de rits vanuit mijn liefde voor naaiwerk en moest daar natuurlijk op de foto.

Na deze wederom volle dag pikten we een terrasje en gingen uit eten om onze 27e trouwdag te vieren. De foto plaatste ik al in een eerder blog maar ze hoort toch echt in dit geheel want daarom gingen we er een weekend samen op uit immers.

De volgende dag reden we terug naar huis. De weersvoorspelling was niet zo goed. Al na een uur begon het flink te regenen. We pauzeerden kort onder een boom voor de koffie en trapten stevig door. We reden een andere route als de heenweg want manlief wil nooit 2x dezelfde weg fietsen. We gingen langs Loon op Zand en Waalwijk tegen de wind in en kregen op het Halvezolenpad de wind wat gunstiger. We namen de brug Bergse Maas bij Keizersveer/Hank. Al voor de brug kregen we de wind pal tegen en dat duurde de hele dijk langs de Biesbosch tot Werkendam. Op die dijk kwamen steeds groepjes fietsers langs die onwennig reden en die ook niet zo blij waren met het weer, maar zij hadden de wind nog in de rug. Waarschijnlijk was het een groepsreis of excursie of zoiets. We lunchten in Werkendam op een bankje aan de haven in de regen want het was maandag en er was nergens iets open maar gelukkig hadden we genoeg warme koffie in onze twee thermosflessen. Gewoon blijven lachen is het beste wat je kunt doen. Het veer bij Kop van ’t Land liet ook nog op zich wachten en maar alles was gauw vergeten toen we na eenmaal thuis waren met warm bad en wasmachine paraat. Het waren vier bijzondere dagen samen.

41 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Karel schreef:

  ik heb met veel plezier deze mooie beschrijving in woord en beeld ter ere van jullie 27ste huwelijks dag , gevierd op de fiets , maar ook veel uitjes
  zag veel dat ik dacht , hé zou ik ook wel willen zien of doen , ben geen museum man , maar spoorpark en stoffen fabriek zou ik zo binnen lopen
  kwam ook een stukje bekend terrein tegen in de toch vreemde naam “Halvezolenpad ” ik wandelde er op , tijdens het ontdekken van Brabant

  1. djaktief schreef:

   De musea daar zijn we nog niet aan toegekomen.

   1. Karel schreef:

    nee jullie programma was al gevuld genoeg

 2. Matroos Beek schreef:

  Proficiat met jullie huwelijksverjaardag! Wat hebben jullie er iets moois van vermaakt. Heerlijk zo’n fietsvakantie!

   1. djaktief schreef:

    Het was fijn behalve de tegenwind en de regen.

 3. nathalie schreef:

  Wat een mooie uitstap hebben jullie gemaakt. Het lijkt inderdaad alsof er veel meer te zien is als je fietst. Ik geniet mee van je verslagjes.

  1. djaktief schreef:

   Leuk dat je positief bent.

 4. KnutzEls schreef:

  Mooie aanleiding voor een leuk tripje.

 5. Dit logje is bijna een boek geworden 🙂 . Proficiat met de 27ste huwelijksverjaardag !!! De veelvoud aan foto’s laten de lezer meegenieten van een schitterende tocht.

  1. djaktief schreef:

   Zelf vond ik het ook een lang verhaal maar we hebben echt zoveel gezien. De blog schrijf ik voor mezelf want ik wil het onthouden. Bedankt voor je felicitaties

 6. omabaard schreef:

  Een huwelijksverjaardag op de fiets vieren. Kan het mooier?
  Die van ons is op 30 december, dan is het vaak wat te ‘fris’ op de fiets 😉
  Veel boeiende informatie en een pracht aan foto’s. Wie weet ooit? Ik onthoud het!

  1. djaktief schreef:

   Tilburg vond ik echt een aanrader. Je hoeft niet op de fiets natuurlijk.

   1. omabaard schreef:

    Dat ligt niet hier zo ver vandaan. Goede tip.

    1. Neeltje schreef:

     Tot ziens dan maar! 😀

 7. MyriamC schreef:

  Een citytrip op de fiets. Waarom niet? Tilburg is een leuke stad, zou van ons uit ook best te fietsen zijn. Jammer van de wind en de regen, maar het weer kan je nu eenmaal niet zelf kiezen.

  1. djaktief schreef:

   Wij deden al eerder een citytrip naar Gorinchem op de fiets. Dat was ook leuk behalve de terugweg toen ik buikgriep o.i.d. kreeg. Voor korte vakanties kun je in fietstassen genoeg meenemen. Bij langere fietsvakanties moet je echt puzzelen met je bagage.

   1. MyriamC schreef:

    Langer dan één of twee nachtjes zie ik niet zitten met de bagage in fietstassen. Maar er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om bagage te laten nabrengen. Dat hopen wij deze zomer te doen aan de Bodensee.

 8. Mooie verslag met vooral veel fraaie foto’s van kunst, architectuur en prachtige muurschilderingen.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Jan. Ik gooi alles in één blog en geniet van de grote hoop. Ben jaloers op jouw gestructureerde en overzichtelijke fotoblogs.

   1. Ik heb het al bijna 17 jaar zo gedaan, en dat bevalt nog steeds goed.

    1. djaktief schreef:

     Dat is een lange tijd. Ik blog in (september geloof ik) 11 jaar

 9. Eerst en vooral een dikke proficiat met jullie huwelijksverjaardag! Fijn dat je zo’n uitgebreid verslag deed, mooie foto’s ook.
  Wist je dat het riviertje de Mark achter ons huis stroomt? We betalen er zelfs jaarlijks belasting voor, echt waar!

  1. djaktief schreef:

   Wat leuk weetje van ‘de Mark’ en bedankt voor je wensen en complimenten.

 10. Neeltje schreef:

  Wat leuk om hier te lezen hoe leuk het hier is!

  1. djaktief schreef:

   Jij hebt dus iedere dag vakantie daar in Tilburg 😉

   1. Neeltje schreef:

    Ja! Leuk hè! 😀

 11. Mrs. T. schreef:

  Wat een heerlijk blog. Ja, de spoorzone is geweldig en de lochal betoverend. Mooie murals en die ‘rits’ is echt superleuk.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel voor je compliment. Ik was bang dat het een te uitgebreid verhaal zou zijn maar er is zoveel leuks

 12. rietepietz schreef:

  Een heel volle trip, best wel een eind fietsen, zeker in de regen. Er zitten wel prachtige murals tussen, ik kan eigenlijk niet kiezen al is die boekenkast inderdaad wel een juweeltje.

  1. djaktief schreef:

   De murals zorgden echt voor een verbetering van de omgeving. Die boekenkast is echt tof. Dat schaap en die kinderstoel waren ook erg fraai.

 13. Gefeliciteerd met jullie 27 jarig huwelijksjubileum. Wat een mooie fietstocht en wat een plezier om te zien dat Tilburg, een stad die ik nog goed van vroeger ken, zo mooi is opgeknapt.

 14. djaktief schreef:

  Dankjewel Veronique….we worden oud maar genieten nog wel van alles.

 15. Jetskefotografie schreef:

  Mooi om te zien hoe lange tochten jullie maken en hoeveel moois jullie onderweg tegenkomen. Dit was een mooie manier om de trouwdag te vieren.

  1. djaktief schreef:

   We hebben ervan genoten.

 16. Toos schreef:

  Dat was weer genieten, eerst jullie zelf met de fietstocht en daarna voor iedereen die hier je blog kwamen lezen. Wederom een prachtig verslag.
  Wat een prachtige muurschilderingen en bij zo’n kunstwerk als “de Rits” zou ik ook op de foto willen.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel voor je leuke compliment. We delen de fiets- en de naaigenen 😂

 17. saturnein schreef:

  Mooi verslag!
  Zo’n hongerklop, da’s niet mis hè. Probeer ik ook altijd te vermijden.
  Mijn zus lag met de Hoop doet leven in Tilburg, ziet er daar inderdaad mooi en gezellig uit.

  1. djaktief schreef:

   Merci Anne. Ik volg dat op Instagram. Ze lagen in de Piushaven en zijn door het Wilhelminakanaal gevaren waar wij langs gefietst zijn.

   1. saturnein schreef:

    Jij kent het daar veel beter dan ik 🙂

 18. Affodil schreef:

  Weer een heerlijk verslag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s