Boekentic-tag

Deze vragenlijst is gemaakt door Liesbeth en ik heb al de invulling ervan gezien bij Triltaal, Tiny en Regenboogvlinder

1. Hoeveel boeken wil je dit jaar lezen? Heb je daar een planning of uitdaging voor?

Het gaat mijn niet om het aantal boeken dat ik lees. Iemand vertelde op Instagram over de het aantal boeken dat hij las voor de Hebban Challenge. Toen ben ik eens gaan tellen in mijn lijstje van geleende boeken bij de bibliotheek en waaruit bleek dat ik makkelijk 100 boeken per jaar lees. Nogmaals het is geen doel op zich. Het kost me totaal geen moeite om te lezen, maar het ontspant me juist. Sinds januari 2020 schrijf ik maandelijks een boekenblog over wat ik heb gelezen. Eerst was dat heel uitgebreid, maar nu veel korter omdat het teveel tijd kost. Ik hou nu bij wat ik lees in een Excelletje en ook op Hebban. Daar heb ik de app van op mijn telefoon gezet en als ik dan het ISBN-nummer scan staat het meteen in mijn lijstje als ik dat zou willen lezen. Ik check daar vaak de recensies of het wat voor mij is.

Wat ik schrijf over lezen staat allemaal bij het onderwerp en de tag lezen mocht je geïnteresseerd zijn. Al eerder vulde ik blogstokjes over boeken in: leesgewoonten en books that made me.

2. Welk boek zou je graag weer voor het eerst lezen?

Dat is een boek van de boeddhistische monnik Haemin Sunim ‘Dingen die je alleen ziet al je er de tijd voor neemt’ omdat het me zoveel rust en vrede bracht. Dat zou ik weer willen ervaren.

3. Welk boek vind jij super maar veel anderen niet?

De boeken van de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector vind ik subliem. Ze schrijft aangrijpend, filosofisch en emotioneel over alles wat ze meemaakt in relaties, met haar gezondheids- en geldproblemen, het huishouden en over het schrijven zelf. De schrijfster schreef over haarzelf: ‘Ik ben zo mysterieus dat ik mezelf niet begrijp.’ Je moet haar boeken wel heel langzaam en in kleine brokjes lezen zoals je zou genieten van een diner in een sterrenrestaurant. Titels: ‘De ontdekking van de wereld – Kronieken’. ‘Het uur van de ster’ en recentelijk is ‘Mijn lievelingen’ uitgegeven. Ik heb de biografie over haar gelezen en daar heb ik meer dan een jaar over gedaan (zie hier).

4. Kan je leven zonder bibliotheek?

Nee echt liever niet. Vroeger als kind en puber was ik lid van de schippersbibliotheek, later van de openbare bibliotheek aan de wal. Nu heb ik het abonnement ‘Compleet’ voor € 5,– per maand waarbij ik 15 titels thuis mag hebben. Ik kom minimaal 2x per week bij de bibliotheek om reserveringen op te halen, boeken terug te brengen en rond te snuffelen en tijdschriften te lezen.

Daarnaast leen ik boeken van buurvrouwen en vriendinnen en ruil ik boeken uit de minibiebs die ik tegen kom.

5. Welke boekverfilming is beter dan het boek?

Weet ik eigenlijk niet. Ik kijk sowieso eigenlijk niet veel films, tv of Netflix. Ik ben meer een boekenmens.

6. Wat is het gekste wat je ooit in een boek bent tegengekomen?

Hooguit een boekenlegger of een leenbriefje heb ik in boeken gevonden.

7. Welk boek (of boeken) wilde je heel graag hebben maar staat alsnog ongelezen in je kast?

Ik heb geen boeken in de kast die van mij zijn die ik niet heb gelezen eigenlijk. Er is wel een drietal boeken die ik heb gekocht nadat ik ze van de bibliotheek had geleend om er daarna meer mee te gaan doen, maar het gekke is dat dat niet lukt sinds ik ze in huis heb:

 • ‘Grip, Het geheim van slim werken’ van Rick Pastoor
 • ‘Leef meer, denk minder’ van Pia Callesen
 • ‘Durf te leven!’ van Rafeael Santandrue

8. Dit boek of deze boeken hadden geen vervolg moeten krijgen?

Geen idee. Ik ben maar één van de vele lezers en smaken verschillen enorm. Vroeger moest ik alle boeken uitlezen waarin ik begon maar dat heb ik opgegeven. Sinds ik de zes kruisjes voorbij ben besef ik dat mijn langste tijd in het aardse erop zit en dat ik de tijd die me nog rest maar het beter met iets plezierigs kan invullen.

9. Favoriete boekwinkel en waarom?

Ik hou van hele grote boekwinkels zoals Donner in Rotterdam of Waanders in Zwolle. Vroeger kwam ik ook in Nijmegen graag bij Dekker van de Vegt maar die is verhuisd en veranderd. Het belangrijkste is dat ik er rond kan dwalen en dat ze veel verschillende afdelingen hebben. De huidig Donner vind ik minder fijn sinds ze verhuisd zijn. Als ik in een onbekende plaats ben zal ik al gauw een boekhandel instappen om eens rond te kijken. Ik koop echter maar heel weinig boeken omdat ik ze toch maar 1x lees. Als ik boeken koop dan fiets ik wel naar een winkel omdat ik tegen al die bestelbusjes ben. Verder koop ik wel eens boeken bij de kringloop. Die geef ik dan weer door via de minibiebs in de buurt.

10. Je hebt nog 100 ongelezen boeken in de kast staan, hoe bepaal je welke je gaat lezen?

Vrijwel alles in mijn kast heb ik gelezen zoals ik hierboven al schreef. Soms herlees ik iets omdat ik er via iets of iemand anders mee ben geconfronteerd. Bij de ongelezen biebboeken kies ik voor het boek dat me het meest aanspreekt. Soms speelt ook een rol dat ik een gereserveerd boek dat populair is niet kan verlengen. Je kunt niet altijd bepalen wanneer je een boek binnen krijgt.

11. Welk boek van je boekenlijst voor school herinner je?

Heb je even? Op de havo moesten we 40 boeken lezen en op het vwo 64 omdat ik 3 vreemde talen had oftewel het zogenaamde pretpakket. Ik heb heel veel van die boeken nog in de kast staan, waarvan ik sommige later (antiquarische) heb aangeschaft. Ik vind het heel jammer dat ik mijn lijstjes van toen niet heb bewaard. Ik weet nog wel sommige titels voor Frans ‘Au bonheur des dames’ van Zola, ‘Les miserables’ van Hugo en ‘Madame Bovary’ van Stendhal en Duits ‘Günter Walraff’ en ‘der Blechtrommel’ van Gras. Mijn mondeling Duits ging over de verschillen tussen de film en het boek en dat had ik zo uitgekiend want ik wist dat de leraar je daarop probeerde te pakken. Verder kende ik ‘De Mariken van Nimwegen’ bijna uit mijn hoofd omdat ik zeker wist dat de pater Dominicaan waarvan wij Nederlands kregen dit stuk jaarlijks speelde en hier in ieder geval iets over zou vragen.

Tot slot een foto van enkele van de boeken uit mijn kast die ik voor mijn twee eindexamens las.

12. Heb je nog boeken uit je jeugd?

Ja ik heb nog een paar in mijn kast zie de foto hieronder. De witte ruggen zijn van ‘De jeugd vliegt uit’ van Jan de Vries. De foto is wat donker omdat het al laat is.

13. Wat doet je afknappen op een boek?

Fysiek geweld en moord. Ik kan er niet meer tegen en zal daarom geen thrillers meer lezen. Vroeger las ik graag boeken van Nicci French maar op een gegeven moment is er iets in mijn geknapt.

14 Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Veel boeken hebben me inzichten gegeven waardoor ik beter met mijn depressiviteit leerde omgaan zoals ‘Redenen om te blijven leven’ van Matt Haig waarin me duidelijk werd dat dingen die de ene dag wel helpen de andere dag funest kunnen zijn. ‘Zuchten’ van Diederik Stapel over herbeginnen met je leven en ‘Tem je geest’ van Ruby Wax over mindfulness hebben me veel geholpen. Ook de twee boeken die ik noemde onder punt 7 ‘Leef meer, denk minder’ van Pia Callesen en ‘Durf te leven!’ van Rafeael Santandrue hebben gezorgd dat ik minder pieker en blijf hangen in de depressieve gevoelens. En niet te vergeten de makkelijke toegankelijke boeken van Jelle Hermus ‘Steeds leuker’ en “Leven met de wind mee’ hebben me ertoe aangezet om kleine haalbare stappen te zetten die ik wel kan in het dagelijks leven.

15. Leen je je boeken uit en zo niet hoe vertel je dat?

Mijn boeken leen ik liever niet uit en dat zeg ik gewoon. Heel soms leen ik wel een boek uit aan iemand die ik zeer frequent zie en waarvan ik ook boeken leen, maar omdat ik vrijwel geen nieuwe boeken heb vinden mensen mijn boeken niet interessant genoeg om te lenen denk ik.

16. Wat is het meest opvallende boek/titel in je boekenkast of in je bezit?

Dat er eigenlijk niks opvallends aan is, behalve dat het een bonte verzameling is van mijn mans en mijn boeken. Onder een plank detectives staan een rij boeken over Augustinus en Taizé, dan een plank reisgidsen gevolgd door een plank zelfhulpboeken. Ik heb vrijwel alle boeken van Godfried Bomans, Heinrich Böll, Isabel Allende en de dagboeken van Anaïs Nin en Etty Hillesum. Er zijn heel veel boeken over het weer, openbaar vervoer, geografie, kunst van René Maigritte tot Toetanchamon.

Nu ik de foto hieronder plaats zie ik eigenlijk dat het meest opvallende is dat er veel alcohol in onze boekenkast staat. Destijds was dat wel een bewuste keuze toen we deze kast voor ons huwelijk van beide ouderparen kregen. De foto is al van even geleden, maar het is te donker om nu een nieuwe te maken.

Nou dit lijstje heeft me weer aan het bloggen gekregen. Wie weet voelt iemand anders zich nog uitgenodigd om het in te vullen. Maar voor mij is het nu is het tijd om naar bed te gaan. Uiteraard met een boek en mijn man natuurlijk. Welterusten.

45 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Karel schreef:

  ik lees sinds ik met pensioen ben steeds minder
  jij kan trainen en een slokje nemen in je eigen bibliotheek 🙂
  veel lees plezier

  1. djaktief schreef:

   Ik train mezelf juist om van de slokjes af te blijven.

   1. Karel schreef:

    heel verstandig

 2. omabaard schreef:

  Ik zie dat jij ongeveer een boek leest om de drie dagen. Dat is echt wel veel, daar slaag ik niet in. Maar jij kijkt weinig tv, lees ik. Dus de avonden heb je voor je boeken. Ik heb hier wel een paar titels genoteerd voor tegen ik nog eens naar de bib ga. Dank je wel.

  1. djaktief schreef:

   Lees vooral wat je leuk vindt. Ik lees verschillende boeken door elkaar dus soms doe ik over een dun boek veel langer dan over een dikke pil.

   1. omabaard schreef:

    Een roman lees ik na elkaar. Maar een inspirerend boek om bij te leren, lees ik in stukken tussendoor om het tijd te geven om te verteren.

 3. Affodil schreef:

  Ik maak al een paar jaar geen plannen meer i.v.m. lezen. Ik ben al blij als ik zo heel af en toe eens een boek uit krijg. Ik forceer het ook niet meer, want ik merk dat er toch niets van blijft hangen. Zelfs de handleiding van mijn fototoestel gaat aan mij voorbij. Dus volg ik workshops en probeer in de praktijk nog wat bij te leren … Maar ik mis het wel heel erg!

  1. djaktief schreef:

   Ik onthou ook niet alles wat ik lees hoor. Het is een fijn tijdverdrijf waarbij mijn hersenen met iets bezig zijn en ik geen negatieve gedachten kan hebben. Van handleidingen maak ik vaak spiekbriefjes met de belangrijkste punten erop trouwens.

 4. KnutzEls schreef:

  Ik lees graag en bij vlagen ook best veel. Maar ik houd het niet bij. Maak van elk boek een foto en soms schrijf ik er over in mijn blog.

  1. djaktief schreef:

   Al veel van jouw boekentips op je blog heb ik aangevraagd bij de bieb en met plezier gelezen.

 5. saturnein schreef:

  Heb deze ook bijgehouden om eens te doen. Maar dat duurt nog wel even.
  Ik zet mijn Goodreads challenge elk jaar op 26 boeken. Dat haal ik meestal makkelijk, als het om boeken gaat, ben ik niet te vinden voor een echte uitdaging. Ik hou mijn gelezen boeken eigenlijk vooral bij op Goodreads omdat ik soms niet meer weet wat ik al gelezen heb, en ik liever geen dubbels aanschaf 🙂

  1. djaktief schreef:

   Goodreads is groter dan Hebban en volgens mij niet alleen voor Nederlandse boeken. Ik hou Hebban bij voor dezelfde reden als jij. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de tips uit je blogs over feel good boeken. Ik ben benieuwd hoe jij het stokje tzt gaat invullen.

 6. Mijn ‘ervaring met’ en ‘mening over boekenlezen’ heb ik al enkele keren geventileerd. Blij voor jou dat je er een mooie uitlaatklep in ziet. Volhouden dan maar!

  1. djaktief schreef:

   Wel vriendelijk dat je toch reageert. Lezen is voor mij een ‘inlaadklep’ eigenlijk.

 7. Toos schreef:

  Het boek hiernaast op de foto lijkt me wel wat.
  Zal eens kijken of het in de bieb is, bedankt.

  1. djaktief schreef:

   Ik kan niet zien hoe het blog bij jou wordt weergegeven. Ik denk dat je het boek van Haemin Sunim bedoelt. Ik kreeg het van iemand die het voor me uit een minibieb vond.

 8. MyriamC schreef:

  Vroeger kon ik me echt verliezen in een boek. Ik hoorde of zag niks meer en ik las ook heel veel. Sinds enkele jaren kan ik mij heel moeilijk concentreren tenzij het een heel, heel goed verhaal is. En die zijn er precies niet meer.
  Op vraag 8 zou ik trouwens hetzelfde antwoord geven. Niet goed? Wegleggen dan maar. En die stapel (figuurlijk, want ik lees op een e-reader) wordt alsmaar groter.

  1. djaktief schreef:

   Als ik via scherm lees is mijn concentratie veel slechter dan bij lezen op papier. Ook als ik veel tijdschriften en blogs lees neemt de leesvaardigheid bij mij af. Ik weet niet welk genre je vroeger las. Misschien nog eens een boek van toen herlezen? Maar niets hoeft. Lezen is een leuke bijzaak. Het is fijn dat je er zo weinig voor nodig hebt.

   1. MyriamC schreef:

    Ik was fan van psychologische thrillers. Nog steeds eigenlijk. Die houden mijn aandacht het beste vast.

    1. djaktief schreef:

     Die kun je niet herlezen want dan weet je al hoe het afloopt.

     1. MyriamC schreef:

      Toch … en dan merk ik pas als ik het bijna uit heb dat ik het al gelezen heb. 😊

 9. alicesfreedom schreef:

  We hebben dezelfde smaak van boeken, heerlijk is dat. ‘k Heb genoten van dit logje 🙂

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je compliment. Eind van de maand is er weer een boekenblogje. Wie weet zit er nog wat van je gading tussen.

 10. tinyblogt schreef:

  Oh! Jij hebt ook nog Floortje Bloem staan, wat grappig. Ik wou dat ik zoveel kon lezen als jij, maar ’t is bij mij in periodes, ik voel dat er weer een lees-periode zit aan te komen, ‘k heb er in elk geval veel zin in!

  1. djaktief schreef:

   Geniet van je leesperiodes. Hier staat ook nog ‘De moeder van David S.’ en ‘Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel’ in de kast. Ik denk dat ik die op vakantie eens ga herlezen.

 11. Matroos Beek schreef:

  13 is voor mij ook herkenbaar. Bij teveel gruwel haak ik af, ook in films.

  1. djaktief schreef:

   Ik brei dan bij films en vraag aan manlief of het enge al over is 😂

 12. Zoals je weet, ben ik niet meer zo’n lezer. Wel heb ik laatste de beide kleinzoons ieder een voorkeursboek uit mijn jeugdjaren gegeven.

  1. djaktief schreef:

   Dat is een leuke geste. Ik ben benieuwd naar wat jouw favoriete jeugdboeken waren.

   1. ‘Reis door de nacht’ van Anne de Vries en ‘Beekman & Beekman’ van Toon Kortooms.

    1. djaktief schreef:

     Dankjewel. Die van Toon Kortooms daar heb ik zo heel erg om gelachen. Die Reis etc. staat nog op mijn lijstje klassiekers om ooit te lezen.

 13. Mrs. T. schreef:

  Leuk om jouw lijstje te lezen. ‘Dingen die je alleen ziet al je er de tijd voor neemt’ gaat op mijn lijstje. Al is dat al erg lang …
  Mooie foto van je boekenkast.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Dat boek is er ook een om cadeau te geven trouwens. Er staan bijna 500 boeken op mijn leeslijstje en het groeit nog steeds. Soms gooi ik er ook wel eens wat van af omdat een titel tegenviel van dezelfde auteur. Ik weet al gauw of iets echt in mijn leesstraatje past.

 14. Neeltje schreef:

  Mooie lijst! Genoten van je antwoorden.

  1. djaktief schreef:

   Dat is leuk om te horen. Bedankt.

 15. Regenboogvlinder schreef:

  Wat een mooie invulling van dit stokje! Heb ervan genoten!
  Sommige antwoorden zijn ook herkenbaar en dat is zo leuk!
  ik wens je nog heel veel leesplezier in je leven!
  Moest een beetje lachen bij de foto en jouw commentaar over de alcohol 🤭🦋

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Jouw boekenblog was ook leuk. Wij namen van alle vakanties een fles mee en zo zijn we aan onze verzameling jajum gekomen.

   1. Regenboogvlinder schreef:

    Leuke uitleg over je alcoholverzameling!

 16. Samaja schreef:

  Wat een leuke boekenkast! Ik lees ook graag, maar ik kom totaal niet aan 100 boeken per jaar. Wauw zeg!

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Als je maar plezier hebt in het lezen zelf, een getal is maar een getal.

 17. nathalie schreef:

  Leuke blog, ik neem een paar tips mee. Ik hou heel erg van lezen. Ik hoef geen doel te halen maar ik hou bij wat ik gelezen heb in een klein schriftje, en ik constateer dat ik elk jaar toch aan een 30-tal boeken raak, of meer. Ik lees elke avond in mijn bed, en op vakantie ook veel overdag. Lezen tijdens de week beneden in de woonkamer vind ik moeilijk, ben rap afgeleid door tv of radio, of gewoon gebabbel van mijn huisgenoten. Boekentips hou ik bij in een to do lijstje, voor ik naar de bib vertrek check ik wat er van mijn lijstje beschikbaar is en dan ga ik die boeken gewoon ophalen.

  1. djaktief schreef:

   Leuk dat je ook zo van lezen genieten kunt.

 18. Liesbethblogt schreef:

  Tegen de bestelbusjes, heerlijke opmerking en ben het met je eens. De boeken die je voor school las, zo leuk dat je die nog hebt. Bedankt voor het invullen van mijn tag, ik heb niet echt in de gaten gehad dat ‘ie gedeeld werd (heeft lang geduurd ook) maar heb je nu iig doorgelinkt onderaan de blogpost.

  1. djaktief schreef:

   Volgens mij is de tag door verschillende bloggers overgenomen. Dus jij bedankt voor de inspiratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s