Van die dingen

Al een hele tijd had ik problemen met mijn gehoorapparaat. Het is normaal dat je niet alle dagen even goed hoort want de omstandigheden kunnen totaal verschillend zijn. Of ik bijvoorbeeld verkouden ben of veel last heb van tinnitus speelt ook een belangrijke rol bij verstaan. Het was alleen rechts, maar omdat mijn apparaten samenwerken had ik er ook last van als ik zodanig ging zitten dat het linkeroor in de beste positie zat. Op een avond toen onze middelste langs kwam voor een gezellig avondje kon ik hem nauwelijks verstaan. Ik probeerde alle trucs met schoonmaken, droogdoos, bluetooth checken, opnieuw verbinden met bluetooth, andere batterijen en opnieuw connectie maken met de app maar niks werkte. Het was ook vreemd dat er links wel en rechts geen connectie gemaakt kon worden. Na zoeken op internet bleek dat de bijbehorende app vernieuwd was en dat daar soms verbindingsproblemen uit voortkwamen. Ik was bang dat er iets kapot was en ging naar het dagelijkse servicespreekuur van mijn audicien.

Zoek de verschillen 😉

Na het overhandigen van de apparaten zei hij ‘deze is niet van ons’…… Ik keek nog eens goed naar de apparaten en ontdekte dat ik twee verschillende apparaten gebruikte nl. links mijn gewone en rechts mijn reserve. Na mijn verbazing daarover kwam ik al gauw tot de conclusie dat er wat mis gegaan was tien dagen daarvoor. Ik was toen gaan kanoën met Arjen en daarvoor doe ik altijd mijn reserveapparaten in. Gehoorapparaten kunnen niet tegen water en er is natuurlijk altijd een risico dat ik omsla met de kano. Ik hoor zo slecht dat niet meer zonder gehoorapparaten kan communiceren op het water en daarom gebruik ik dan de oude waarvan ik het volume dan opschroef. Ik ben reuze blij en opgelucht dat het probleem is opgelost.

Er ging nog meer mis en wel met naaiwerk. Voor de zomer wilde ik graag 3 T-shirts naaien. Ik koos voor dit model dat ik al eens eerder heb gemaakt. Het viel een beetje ruim en daarom besloot ik het patroon te verkleinen door het dubbel te vouwen en er 2 cm uit te halen per pand. Het is gebruikelijk dat er 4 cm verschil zit tussen de maten. Je haalt het niet bij de zijnaden weg maar op een denkbeeldig lijn die ‘recht van draad’ in de lengte van het patroon loopt. Later toen ik het T-shirt geregen had en paste bleek ik er maar net in te kunnen. Ik had nl. over het hoofd gezien dat je het papieren patroon op dubbele stof legt waardoor het 8 cm smaller uitviel. Als noodoplossing heb ik bij het naaien van de stof met de lockmachine niets afgesneden zodat ik er gelukkig toch nog inpaste.

Maar er was ook nog een ander euvel. Ik had bewust gekozen voor dit model met aangeknipte mouw zodat ik dan niet zo hoefde te puzzelen om de streepjes mooi door te laten lopen. Ik verwachte dat ik het op de schoudernaad ook mooi zou kunnen laten aansluiten. Helaas pindakaas klopte da voor geen kant. Bij nader inzien is dat ook wel logisch omdat het voorpand minder hoog doorloopt op de schouder dan het achterpand. Het achterpand is wat breder en hoger om bewegingsruimte te geven aan de de schouder. Dus leer van mijn ervaring dat je voor streepjes/ruitjesstof liever niet kiest voor aangeknipte mouwen.

Ik had helaas toen ook al het twee T-shirt – ander model maar ook met aangeknipte mouwen – geknipt zodat ik nu twee exemplaren heb met mooie streepjes aan de voorkant maar niet op de schoudernaad. Dat 2e shirt had ik al eens eerder gemaakt van niet rekbare stof als jurk. De afwerking daarvan was met beleg in plaats van met een boordje. Dat bleek met rekbare stof toch problemen te geven. Het beleg piepte iedere keer naar buiten ondanks dat ik het had platgestikt. Ik wilde het met de coverstitch doorstikken maar daarbij ontstonden de hele tijd rimpels. Uiteindelijk heb ik het met een gestikte zigzag afgewerkt. Ook dat verliep niet helemaal vlekkeloos. Precies middenvoor kreeg ik een zichtbaar klein plooitje. Op de foto is het niet goed te zien maar in het echt is het duidelijk in beeld als foutje in het stiksel.

Ik zou nu niet meer zo gauw een T-shirt met beleg maken omdat je dat moeilijk kunt doorstikken. Het heeft waarschijnlijk te maken met het verstevigen van het beleg, waardoor de bovenkant wel rekt en de onderkant niet. Ik gebruikte trouwens rekbare versteviging maar die is toch minder flexibel dan gehoopt.

Ik maakte nog een ander T-shirt maar daarover blog ik een later. Ik zit nl. sinds woensdag in de rommel omdat ik het parket van de keuken aan het schuren en lakken ben. Hierdoor staat veel keukenapparatuur elders in de kamer. We koken momenteel buiten op campinggas en wassen af in een teiltje. Ook daarover kan ik nog een hoop vertellen maar ik ben moe en voor vanavond staat nog – uitgesteld in verband met de warmte – een opbouwtraining hardlopen op het programma.

Vervelen doe ik me geenszins maar dat zal bij jullie wel niet anders zijn 😉

21 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ik zit al te denken… een aangeknipte mouw???? 😂
  Ik laat het mooi aan jou over hoor, je doet dat goed!!

 2. Neeltje schreef:

  Ik vind het er leuk uitzien! Niks meer aan doen! En gelukkig het euvel met je gehoorapparaatjes verholpen.

 3. jokeloopt schreef:

  Mooie shirts, staat je leuk die kleurrijke streepjes!

  1. djaktief schreef:

   Ik ben moeder van een regenboogzoon dus dit shirt is speciaal voor mij en hem.

 4. KnutzEls schreef:

  Het valt jou op, een ander ziet het niet. En ze staan je heel leuk.

 5. Karel schreef:

  belangrijkste is dat het euvel met de gehoorapparaten is opgelost
  voortaan t shirst maken zonder streepjes 😁
  het is dat je uitleg gaf , ik en velen hadden het niet gezien 🙂

 6. Matroos Beek schreef:

  Hartstikke goed gestikt. Mooie shirtjes. Het gaat mijn petje te boven. Ooit ondernam ik een poging om een bloes te naaien. Ik kreeg de mouwen er niet eens in. Ze zaten binnenste buiten aan de binnenkant of zoiets. 😳 En scheef!

 7. Dat liep gelukkig met een sisser af met je gehoorapparaat.

 8. zijvanhiernaastendaarnaast schreef:

  Ik vind je shirts erg mooi. Ik laat nog wel eens een stofje liggen omdat ik dan denk, dat gaat m niet worden met het motief/streep/ruit.

 9. Het verschil tussen die hoorapparaten is zo goed als onzichtbaar (toch voor een leek als ik – blij dat het probleem opgelost is.

 10. veronique schreef:

  die shirts staat je geweldig en als je niet had verteld over het voor- en achterpand had ik het nooit geweten. Wat fijn dat je je regenboogzoon op deze leuke manier steunt.
  Gelukkig is het probleem met he gehoorapparaten opgelost, blunder van de week. Anekdote om te vertellen op verjaardagen,

 11. marieclaire schreef:

  Toch kun je wel zien dat het eerste bloesje te krap zit over de buste, als ik zo vrij mag zijn om op te merken. Om deze reden zou ik het zelf niet dragen. Zegt de perfectionist.

  1. djaktief schreef:

   Ik hoop dat het T-shirt nog wat uitlubbert. Ik draag het wel. Als ik dit model weer maak zal ik er zeker op de maatvoering letten die ik deze keer verkeerd had getekend. Ik schrijf bewust over foutjes zodat anderen van mijn ervaringen kunnen leren.

 12. Mrs. T. schreef:

  Mooie shirts! Heerlijk, precies zoals je ze wilt.

  Mijn ouders hebben inmiddels allebei een gehoorapparaat. Gelukkig maar, want het was eigenlijk erg vervelend aan het worden om daar te zijn omdat met name mijn vader zo hard praatte omdat hij anderen niet hoorde. Hij miste heel veel en ging dwars door anderen heen.

  1. djaktief schreef:

   Fijn dat ze gehoorapparaten hebben. Het is een hele aanpassing voor ze waarschijnlijk. Goede afstelling door audicien is belangrijk. Daarvoor moet je soms een paar keer terug. Er kan heel veel maar het blijft een lastige handicap.

 13. Regenboogvlinder schreef:

  Hartstikke leuk! Ik heb vroeger ook wel genaaid, maar eigenlijk nooit voor mezelf. Nu heb ik geen naaimachine meer, dus ga er ook niet meer aan beginnen, hoewel het wel kriebelt als ik dit van jou lees. Maar ja, dat heb ik met zoveel dingen en ik ben maar steeds aan het keuzes maken. De laatste tijd las ik ook weer minder bij mijn favo bloggers… zomaar…
  Ik heb 3 simpele jurkjes (rood, zwart en dblauw) gekocht bij BPrix voor € 7,99 per stuk met aangeknipte mouwtjes, heerlijk luchtig en lekker ruimvallend. Daar kan ik denk ik zelf niet voor naaien! Een leuk logje dit! 🦋

  1. djaktief schreef:

   Van jouw commentaar word ik vrolijk. Dat van die keuzes maken herken ik. Mijn T-shirts kosten minder dan € 5,– per stuk als je de naaimachine en de arbeidstijd niet meerekent.

   1. Regenboogvlinder schreef:

    Nou dat is goed voor je hè, vrolijk zijn/worden!
    Nou, dat zijn echt koopjes dan! En met plezier gemaakt, dus ook nog eens eer van je werk! Top!

 14. Affodil schreef:

  Ow, jullie “kamperen” dus ook nu de keuken een beurt krijgt! Kan ik ook boeken over schrijven, van toen we in Kruibeke de verbouwing deden. We hadden toen enorm geluk met de zomer, want we hebben 3 maanden kunnen bbq-en. Nadien is de bbq verdwenen en nooit vervangen. Ik kan geen bbq meer ruiken of zien!

 15. Toos schreef:

  Ik las bij een van je reacties dat jij moeder bent van een regenboogzoon, heb het opgezocht want dat kende ik niet, maar ik vind het zo’n mooie benaming.
  Mooie shirts heb je gemaakt, je bent echt een bezige bij.

  1. djaktief schreef:

   Regenboogkind wordt in verschillende betekenissen gebruikt. Mijn middelste is homo. Verder heb ik uit 5 zwangerschappen 3 kinderen gebaard. Gezonde kinderen die na een miskraam etc. worden geboren worden ook regenboogkinderen genoemd. Deze naam wordt ook nog in andere betekenissen gebruikt. Voor mijn oudste en voor mijn jongste had ik late miskramen. Eigenlijk zijn al mijn zonen dus regenboogkinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s