Van die dingen vervolg

Vanochtend was ik bijtijds op en zat ik al om 07:45 uur op de fiets om samen met manlief een rondje te fietsen. Ik had niet de rust om te blijven liggen om bij te slapen van de spanning van afgelopen tijd. Dat heeft ook te maken met de spanning voor de komende tijd oftewel onze vakantie in Noorwegen. Alles wat afwijkt van het normale is beangstigend omdat ik er geen controle over heb. Vroeger zou ik het een uitdaging hebben gevonden maar nu zie ik er alleen maar tegenop. Mijn man en kinderen snappen me wel. Ze weten dat ik er alles aan doe om te blijven functioneren. Als er iets is kan ik op ze terugvallen.

Het is lastig om te begrijpen mentale moeilijkheden. Ik ga dingen aan zoals het maken van sportkleding hetgeen ik vreselijk moeilijk vond met die glibberstof en dat Engelse boek. Zoals het opknappen van onze kano’s waarbij ik geplaagd werd door onzekerheid over de onbekende verf- en plamuur en de lastige weersomstandigheden met veel zon waardoor ik niet kon zien wat ik als gehad had en met regen waardoor ik binnen moest werken. Zoals het schuren en lakken van het parket en de keuze voor de middelen waarmee. En dan die after schoonmaak party van als dat vreselijke schuurstof. Het missen van de keuken voor bijna een week vond ik niet zo erg. We kookten buiten op camping gas en wasten af in een teiltje met water uit de waterkoker afkomstig uit de buitenkraan.

Ik voel me niet goed, maar eenmaal bezig gaat het wel en nadien ben ik happy dat ik iets heb gedaan en heb afgemaakt. Maar steeds blijven er leeuwen en beren op mijn weg naar de toekomst komen waarvoor ik alle moed in mij verzamel om erlangs te durven lopen. Iedere dag opnieuw hetzelfde liedje. Momenteel komen er kilo’s bij omdat ik meer eet om kracht te verzamelen en mezelf te verzoeten/verzoenen met wat ik wil doen of moet doen.

Het zal wel goed komen in Noorwegen als ik er eenmaal ben. Vier dagen reizen voordat we op de eerste pleisterplaats komen. We boekten deze vakantie lang voordat het oorlog werd en de prijzen explodeerden en Noorwegen is sowieso geen goedkoop vakantieland. Wat blijft er van het vakantiegevoel over als het allemaal zo duur is? En onze oude auto met 380.000 km op de teller zal die ons en onze spullen veilig heen en weer brengen?

Vandaag na dat fietsen lukte het me niet om echt op gang te komen en te doen wat ik me had voorgenomen. Ik snap nu dat dat een soort ontlading is van de spanning. Wel bakte ik poffertjes voor jongste voor de gezelligheid en ging ik met de kano op pad met een buurvrouw. Ik probeer vooral te letten op wat wel is gelukt (fietsen, kanoën, poffertjes bakken, diverse telefoontjes en bloggen).

Het is eigenlijk steeds een soort spannen van de boog, schieten op het doel wat er dan is gesteld en dan moet die trillende snaar tot rust komen en herstellen van de (in)spanning en kracht die het heeft gekost. Bijkomen en uitrusten zou beter zijn dan eten. Mezelf minder opleggen zou ook minder kracht kosten. Ze zeggen dat je geen koe in de kont moet kijken.

Nee ik ben niet zielig… nee ik heb geen echte problemen… ja ik heb veel om dankbaar voor te zijn… ja er zijn mensen die het veel slechter treffen….

Maar ik moest het gewoon even kwijt. Ik ga maar weer eens mijn bed opzoeken.

Uit de Volkskrant van 1 juli 2022

21 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Heel fijn dat je je zo gesteund voelt!

 2. Mijn like hierboven is bedoeld om je te laten weten dat ik je berichten met belangstelling en waardering lees. Het moet niet gemakkelijk voor je zijn, je bestaan op dit moment. Gelukkig heb je vertrouwde mensen in je nabijheid op wie je kunt terugvallen als het nodig is. De dingen toch maar aangaan, al is het moeilijk, dat lijkt toch het beste. Ik hoop dat de vakantie in Noorwegen niet alleen ‘meevalt’ maar dat je er oprecht plezier aan beleeft.

 3. omabaard schreef:

  Enerzijds begrijp ik je angst voor het onzekere en onbekende, anderzijds neem je (desondanks) veel hooi op je vork. Voor mij zou dit eerder verlammend werken vrees ik.
  Moet je altijd bezig blijven? Kan ‘niets moet’ zorgen voor rust en ontspanning?
  Noorwegen is een prachtig land, wij waren er 15 jaar geleden en nog hou ik er indrukwekkende herinneringen aan over. De natuur in al zijn ruw- en puurheid helpt je hopelijk om terug wat vertrouwen te krijgen.

 4. Karel schreef:

  moeilijk allemaal om als buitenstaander te bevatten
  ik hoop dat jullie een heel fijne vakantie hebben , en wie weet lost het mooie land Noorwegen wat problemen op
  suc6 en een heel fijne vakantie

 5. Ik wens je heel veel sterkte en ik hoop dat jullie een fantastische vakantie hebben in Noorwegen.

 6. volkstuinvanbemar schreef:

  Moeilijke periode voor je.Je kunt jezelf van alles aanpraten of aandoen maar dat het geestelijk niet uitmaakt, is moeilijk. Het brein werkt soms heel raar. Ik zit op het moment ook niet lekker in mijn vel voor heel andere redenen. Ik kan er niet over schrijven, dus vind het knap dat jij dit wel doet. Ik hoop dat alles weer terug op zijn plek valt in de vakantie! Sterkte……….

  1. djaktief schreef:

   Ik probeer het schrijvend kwijt te raken. Doordat ik schrijf leer ik er meer over en daardoor verandert er mentaal ook weer een en ander. Ik push je niet maar wens jou ook sterkte.

 7. Dat je dit gevoel op zo’n manier van je af kunt schrijven is een belangrijke eerste stap. Ik wens jullie een prachtige reis naar Noorwegen.

 8. MyriamC schreef:

  Angst voor het onbekende, ik weet ook wat het is. Ik benoem het ook gewoon en dan is er al een stukje angst weg omdat ik het gedeeld heb. Sinds mijn ziekte kan ik het ook beter loslaten en denk ik meer ‘ik zie het wel als het zover is’.
  Geniet van jullie vakantie en laat de zorgen thuis (ik weet dat dat niet kan, maar ik wens het je wel toe).

 9. Rob Alberts schreef:

  Bemoedigende groet,

 10. tinyblogt schreef:

  Jezelf verzoenen/verzoeten… vind ik mooi gezegd en treffend. Ik worstel ook vaak met die beren en leeuwen op de weg die ik altijd uitvergroot maar in werkelijkheid blijken het dan schattige poesjes te zijn of zo. Heel benieuwd naar jullie reis naar Noorwegen!

 11. Matroos Beek schreef:

  Ik begrijp je wel, want ik heb met episoden ook last van een soort light-versie van wat je hier beschrijft. Dat is momenteel het geval. Angst beheerst soms mijn leven, vooral met het ouder worden. Uitgerekend in de vakanties heb ik daar meest last van.
  Weet dat je niet alleen bent met je angsten, zorgen en ongemakken. Je was altijd heel actief en vooral sportief. Als je lichaam je dan wat in de steek begint te laten, wat normaal is op onze leeftijd, dan is dat moeilijk om te dragen. Ik ben, en ik denk dat dat ook voor jou geldt, het vertrouwen in mijn lichaam een beetje kwijt.

  1. djaktief schreef:

   Mijn ster/like is een bemoediging naar jou toe. Solidariteit, openheid en steun in mentale zaken kan positief effect hebben op ons zelfbeeld en de werkelijkheid zoals we die ervaren. Mij helpt schrijven en me durven te laten zien zoals ik ben. We zijn goed zoals we zijn. Sterkte Matroos.

 12. zijvanhiernaastendaarnaast schreef:

  Dikke knuffel, kan ik je nog verblijden met book a zines? Ik heb er ontzettend veel en de bieb zit vol.

  1. djaktief schreef:

   Lief van je maar bedankt.

 13. veronique schreef:

  als je straks in Noorwegen bent en kennis maakt met de mooie en prachtige natuur, de schitterende fjorden, de rust, daarvan knap je op. En mocht je in Oslo komen dan is het Vegelandpark (gratis) een echte aanrader. Veel plezier in Noorwegen.

 14. Regenboogvlinder schreef:

  Tjonge… wat kun jij alles at je voelt goed beschrijven. Ik ken dat gevoel absoluut niet. Nooit gehad en ik hoop het ook nooit te krijgen. En ik hoop dat jij straks na je vakantie een soort van herboren terugkomt.
  Noorwegen, we maakten er een rondreis in 2018. Wat een geweldig land. We werden er allebei meteen verliefd op. Gaan jullie ook een rondreis maken of gaan jullie fietsen? Ben zo benieuwd. Hoop dat er over zult bloggen!
  Sterkte en succes met de voorbereidingen alvast! 🦋

  1. djaktief schreef:

   Naar aanleiding van je vragen heb ik een blog over Noorwegen geschreven. Ik sta er nog steeds ambivalent tegenover.

   1. Regenboogvlinder schreef:

    Dat is leuk, ik ga het lezen hoor!

 15. Samaja schreef:

  Lijkt me best pittig allemaal. Ik hoop dat de mooie natuur in Noorwegen je wat rust mag brengen.

 16. Affodil schreef:

  Er is geen enkele wet die bepaalt vanaf welk niveau je eens je hart mag luchten. Ik word ziek van dat Amerikaans opbod zoals we dat noemen. Ik heb meer pech dan jij, Neen, ík heb méér pech!!! Pfff …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s