Voortschrijdend inzicht

Dat klinkt hè zo’n titel maar verwacht er niet teveel van want dan valt de inhoud misschien tegen. Dat is overigens al een voortschrijdend inzicht dat ik in de loop der jaren heb gekregen. Nu even over die van de afgelopen tijd:

BLOGGEN

Op een of andere manier kan ik me er niet goed toe zetten de laatste tijd. Natuurlijk heb ik het druk maar wie heeft het nou niet druk. Ik gun me niet de tijd om op te schrijven. Blijkbaar vind ik het niet belangrijk genoeg om mijn handel en wandel vast te leggen. Is het een soort imposter syndroom? Wat stelt wat ik meemaak nou eigenlijk voor? Het stoppen met delen op Social Media heeft rust gebracht. Ik scrol nog wel bijna dagelijks een keer door de berichten van anderen maar reageer zelden. Misschien holt het ook mijn drang om te bloggen uit? Waarom wil ik schrijven over wat ik doe, maak en meemaak? Zo interessant is het niet. Ik merk dat ik sowieso minder interesse heb in dingen on line te lezen. Ik volg nog wel veel blogs omdat ik de bloggers mag maar het boeit me niet zo allemaal. Ik lees liever boeken en schep meer genoegen in het leven zelf en ook in contacten één op één liefst niet virtueel. Stoppen met bloggen gaat me te ver. Maar dat ik het anders wil staat als een paal boven water.

HARDLOPEN

Daar was ik weer mee begonnen dit jaar in maart en het lukte me het hele opbouwschema af te werken en zelfs deel te nemen aan een miniwedstrijd. Daarna ging ik nog steeds voorzichtig verder maar ik voelde wel pijn in mijn heupen en af en toe een steek in mijn linker scheenbeen. Ik was zo wijs om me opnieuw te melden bij de fysiotherapeut van het Sport Medisch Adviescentrum. De man heeft me vorig najaar precies de goede oefeningen gegeven om te kunnen sporten met mijn artrose knieën. Nu hoorde hij mijn klachten aan en op de behandeltafel diagnosticeerde hij dat het geen slijtage maar overbelasting was. Hij adviseerde me voorlopig niet meer dan 6 km te rennen. Het daaropvolgende consult gaf hij me 8 oefeningen die ik het best 3x per week kan uitvoeren om effect te sorteren. Ik had eerlijk verteld dat ik – toen ik erop ging letten – eigenlijk de eerste kilometer al last kreeg van mijn scheen en dat ik binnen drie kilometer mijn heupen voelde. Daarop zei wijze fysiotherapeut dat zolang je doorgaat met de overbelasting er geen kans is op genezing en dat ik moest overwegen om tijdelijk met hardlopen te stoppen. Dat heb ik gedaan 2 weken en me gericht op de oefeningen. De eerste de beste keer dat ik ze in de sportschool deed kreeg ik op het eind bij het stretchen een ongelooflijke huilbui. Inmiddels heb ik me de oefeningen eigen gemaakt en ben ik er zo goed mogelijk mee aan de slag gegaan. Er is een oefening bij die als ik die 3 keer gedaan heb me gelijk een dijk van een opvlieger geeft. Gelukkig merk ik vooruitgang. Inmiddels heb ik weer 2 keer hardgelopen zonder pijn. Het kunnen blijven hardlopen in de toekomst is me te waardevol om risico’s te nemen. De oefeningen doe ik zo goed als het die dag gaat. Ik zal ze een keer in een apart blog op een rijtje zetten. Ik heb er foto’s van gemaakt om mezelf te motiveren.

PLANNING

Sinds 12 september werk ik met een lijstje waarop ik per dag invul wat ik ‘moet’ doen om meer grip te krijgen op mijn leven. Ik heb er veel van geleerd:

 • dat ik het heerlijk vind om dingen af te strepen
 • dat ik minder vergeet
 • dat ik meer gedaan krijg
 • dat ik veel meer wil dan dat er in een dag past
 • dat ik het moeilijk vind om een weekplanning te maken
 • dat ik keuzes maken sowieso moeilijk vind
 • dat ik tot bepaalde dingen die ik me voorneem toch niet kom ook al staan ze op mijn lijstje
 • dat het lijstje nooit leeg zal zijn
 • dat ik sport, huishouden en boodschappen beter verdeel over de week
 • dat ik geen beter mens ben als ik mijn lijstje voor de dag heb afgewerkt
 • dat ik tevreden mag zijn ook al heb ik niks van mijn lijstje klaar gekregen
 • dat het lijstje slechts een hulpmiddel is en geen wet

Ik blijf het wel gebruiken maar losser. De dingen die ik echt uitstel dat heeft een reden. Daar moet ik eens echt over nadenken en een plan van aanpak voor maken. Bij andere bloggers zie ik soms dingen waarvan ik denk…. dat zou me kunnen motiveren om ‘dat en dat’ eindelijk te doen.

BESPAREN

We zijn er allemaal wel een beetje mee bezig in deze tijd want het geld groeit ons nu eenmaal niet op de rug. Sinds de aanval van Rusland op Oekraïne in februari van dit jaar is er veel veranderd in het dagelijks leven door de tekorten van allerlei producten en de prijsstijgingen van energie en ook die producten. Ik vind het confronterend die lege schappen in de winkel en die prijzen. Wij kunnen het wel betalen maar ik ben nog bewuster van wat ik koop. Dat doen veel mensen want de aanbiedingen in de winkel zijn vaak al na 1 of 2 dagen uitverkocht. Wij hebben gelukkig al jaren zonnepanelen en een warmtepomp.

 • De kachel staat op 18,5 ° overdag en ’s avonds een graad hoger. Ik doe dan alle gordijnen dicht voordat de kachel aanspringt. Wij hebben vloerverwarming daarom ’s nachts op 17,5 ° want verder terugzetten is dan niet rendabel.
 • Al jaren hebben we een dranger op de deur beneden zodat die nooit open blijft staan.
 • We verwarmen alleen de badkamer en de werkkamers van manlief, zoonlief en mijn atelier.
 • Een gordijn in de hal beneden bij de voordeur wil ik nog maken.
 • Geen dagelijkse douche maar goed gepland met sport en activiteiten en afgewisseld met wassen aan de wastafel. Een keer per week geniet ik van een bad. De rest van het gezin heeft ook het douche/badgedrag aangepast.
 • Water voor de pasta wordt eerst in de waterkoker.
 • De oven wordt niet voorverwarmd maar direct gebruikt. Controle aan het eind op resultaat en gaarheid.
 • De slowcoocker wordt in het weekend of met een losse timer ’s nachts gebruikt.
 • Er worden grotere hoeveelheden van hetzelfde in een keer gekookt en in porties ingevroren.
 • De was is verminderd door sport- en gewone kleding beter te combineren en nog eens aan te trekken.
 • De droger draait nog maar 1x per week in het weekend voor alle handdoeken.

Afijn er zijn nog allerlei kleine dingen die we doen. Ik was altijd al zuinig van aard en goed in hergebruik en dat komt nu goed van pas. Geleerd van mijn ouders die de oorlog hebben meegemaakt (19 en 17 jaar destijds). En soms dan doen we bewust iets anders en daar genieten we dan extra van. Veel dingen blijven gratis trouwens. Ik weet niet meer hoe ik aan dit plaatje kom maar het is te mooi om niet te delen. Kunnen jullie de lijst nog wat aanvullen. Daar wordt een mens vrolijk van toch.

Wat ik van dit blog moet denken weet ik niet. Maar er staat weer wat on line. Hoog tijd om te gaan slapen.

35 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Karel schreef:

  een mooi inzicht las ik hier , ook voortschrijdend met het besparen op de uitgaven
  doen wat je goed dunkt is altijd goed , doen wat moet en de rest doet er minder toe
  slaap wel

  1. djaktief schreef:

   Ik sliep lekker Karel. Jouw inzichten zijn ook niet mis.

 2. omabaard schreef:

  Soms heb ook ik twijfels bij het bloggen, andere keren heb ik er weer zin in. Ik laat het dus voor wat het is en neem geen besluit. Wat komt, dat komt gewoon.

  Bewondering hier voor je, ondanks alles, sportieve doorzetting. Hier komt er bitter weinig van, ik moet dringend weer wat meer ‘snelwandelen’ doen, maar tijd ontbreekt. Goed teken dan zeker?

  Ik besef steeds meer hoe wij in luxe mochten leven. Ik let er dus steeds meer op dat ik de verwennerij niet evident ga vinden en ik probeer te consuminderen.

  1. djaktief schreef:

   Het steunt me dat ik niet de enige ben met twijfels.

   1. omabaard schreef:

    Geen mens zonder twijfel. Alleen komt de één ervoor uit en zwijgt de ander erover.

    1. djaktief schreef:

     Dat is ook weer een mooi inzicht.

 3. Menck schreef:

  Ik vind mezelf zo’n onbeduidend persoon dat ik maar weinig drang meer voel om mijn banale leefwereld te delen middels mijn blog. Dientengevolge doe ik vaker beroep op mijn – gelukkig nog immer ongebreidelde – fantasie om zo nu en dan eens een pennenvrucht aan het scherm toe te vertrouwen.

  Voorts heerst er een steeds groter wordende apathie voor wat het bloggen betreft, vind ik. Mijn feedreader valt welhaast in slaap. Ook de vele reacties van weleer blijven uit en/of zijn minder bevlogen.
  De nieuwe garde houdt van kort en snel. Instagram, TikTok en consorten zwaaien heden de plak, zeker bij de wat jongere sociale-mediagebruiker. Heelder lappen tekst lezen is niet langer aan hen besteed.

  Deze evolutie betreur ik ten zeerste. De oppervlakkigheid regeert almaar stringenter en enige diepgang is soms ver te zoeken.
  Mijn blogfrequentie staat onder andere om die redenen op een laag pitje. Moge na de zeven magere jaren weer de zeven vette volgen.

  1. djaktief schreef:

   Ben wel blij dat je zo uitgebreid reageert Menck. Ik lees jouw blogs graag en vooral de lange zinnen met de woorden die die niet zo vaak in de spotlights staan.

 4. Goed bezig met je ‘to do’ lijstje. Altijd een goed gevoel als je dingen kunst afstrepen, dat schept ruimte. Zelf heb ik zo’n lijstje niet echt nodig, want ik ‘hoef’ maar weinig. Er liggen alleen nog wat dingen die ik met een zekere regelmaat uitstel. Maar ook dat komt goed.

  Het laatste waar ik vrijwillig mee stop, is bloggen, denk ik. Het bepaalt nog steeds voor een belangrijk deel mijn dagritme en het blijft me ertoe aanzetten om geregeld naar buiten te gaan.

  1. djaktief schreef:

   Heerlijk toch. Ik lees/bekijk je blogs graag. Alleen heb ik niet altijd tijd of woorden om te reageren.

   1. Reacties zijn volkomen facultatief bij mij. 🙂

    1. djaktief schreef:

     Goed om te weten dan voel ik me niet schuldig als ik er een tijdje niet toe kom. Ik lees je wel altijd.

 5. volkstuinvanbemar schreef:

  Ook al is het een worsteling, toch de moeite waard om te lezen! Ik bewonder die lijstjes wel, ik heb het ook altijd druk en laat dingen versloffen tot het opeens te gek wordt. Bloggen is voor mij ontspanning, maar het is geen must. Blogs lezen sla ik soms wel eens over als ik tijdgebrek heb. Voor jou moet dat ook leuk blijven…..Social media doe ik niet aan, bloggen is mijn enige online contact met anderen. Hoe dan ook, ik lees je blogs graag…

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor het lezen en reageren Margriet.

 6. Ik kan me er ook niet toe aanzetten, weet ook niet goed waarom, het is ook allemaal wat moeilijk geweest met de gezondheid in ons gezin… ach ja, er zit ook niemand op te wachten natuurlijk.

  1. djaktief schreef:

   En soms ineens heb je dan blogdrang en dan herbegin je weer. Ik hoop wel weer eens van je te lezen hoor. Toitoi met de gezondheid. Ik hoop dat je inmiddels verder bent met de keuzes die je daar moest maken.

   1. Ik blog er mss wel eens over 😂😂😂

    1. djaktief schreef:

     Ik wacht in spanning af maar doe vooral wat goed voelt voor jouzelf.

     1. Ik krijg wel weer prompt een glimlach op mijn gezicht als ik met jou babbel 😄.

     2. djaktief schreef:

      Mooi zo. Misschien lachen we nog eens echt naar elkaar als Riet die blogmeeting in Antwerpen voor elkaar krijgt.

   2. Neeltje schreef:

    Prettige inzichten, ik haal er ook weer tips en tops uit. En dat groene lijstje is super!

    1. djaktief schreef:

     Zo leren we van elkaar.

     1. Neeltje schreef:

      Zo is dat, is zo leuk van het bloggen.

 7. rietepietz schreef:

  Met het blog is helemaal niet mis. En met soms wel en soms geen zin hebben om te bloggen is ook niets mis als je zo’n druk leven hebt.
  Wat fijn om te lezen dat er toch geen sprake van slijtage is en de kans bestaat dat je ooit het hardlopen weer zonder een beperking zult kunnen doen. Ik vraag me me zelden of of wat ik schrijf voor andere interessant is, maar ik vind het gewoon fijn om een soort dagboek in logvorm bij te houden en dat doe ik dus ook in hoofdzaak omdat ik het prettig vind. Omdat ik al zolang een vrij vast e lezersgroep heb is ook een beetje een manier van leven geworden, een soort familie die ik de laatste 2 jaar deels ook persoonlijk heb leren kennen, een geweldige aanvulling. Doe gewoon waar je behoefte aan hebt waar het bloggen betreft.

  1. djaktief schreef:

   Er is wel slijtage in mijn linkerknie dus hardlopen blijft beperkt.

   Door jouw levenservaring en wijsheid, niet gehinderd door complexen sta jij vrij in het blogleven. Bij mij zijn daar allerlei mentale dingen die in de weg liggen en die ik al bloggend probeer op te ruimen.

   1. rietepietz schreef:

    O dat is jammer, maar gelukkig is dus nog wel zicht op bescheiden hardloop plezier. Zolang dat goed voelt blijven ruimen, maar nooit tegen heug en meug .

 8. Samaja schreef:

  Ik herken wat je schrijft over het bloggen. Het lijkt nu echt wel een beetje dood te gaan. Veel bloggers die ik volgde hebben er de brui aan gegeven, de inhoud gaat steeds meer naar Instagram. Ik ben daar altijd lastig over, want ik lees niet graag grotere stukken tekst daar… Zelf schrijf ik graag en ik kan op mijn blog mijn ei kwijt. Ik heb nog steeds een leuk aantal volgers. Maar ook bij mij stropt de inspiratie regelmatig of vraag ik me af wie er ins hemelsnaam op mijn woorden zit te wachten. Maar toch he, toch blijf ik het doen, ik wil de handdoek nog niet in de ring gooien.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel voor je eerlijke reactie. Ik hou de handdoek vast dan.

 9. saturnein schreef:

  (ik kom een beetje achter maar wil toch nog reageren)
  Interessant, de besparingsmaatregelen. Nog zo’n klein tipje: ik las ergens dat je het water van de gekookte pasta kan laten staan in de pan tot het afgekoeld is. Zo gebruik je de restwarmte van het hete water niet verloren.
  Mijn moeder heeft de oorlog ook nog vrij bewust meegemaakt. Mijn man zijn moeder niet. Ik merk echt heel duidelijk het verschil in opvoeding op het vlak van “spaarzaam zijn”.

  1. djaktief schreef:

   Dat doe ik met rijst altijd. Met pasta minder omdat het dan gaat kleven en niet meer al dante is. Bij spaghetti is dat niet fijn maar bij macaroni, penne of fusilli maakt het minder uit.

   Wat ook helpt is kampeerervaring. Daar word je ook vindingrijk van.

 10. Toos schreef:

  Een mooi, niet duurder lijste, genieten van simpele dingen.
  Ik heb nog wel een tip voor je, kook je wel eens stoofpeertjes, nou wij zijn er dol op. Ze moesten altijd héél lang op het gas, maar nu zet ik ze op, laat ze tien minuten doorkoken, daarna van het vuur af, in een badlaken wikkelen en wegzetten onder een dekbed, slaapzak of kussens dat is maar net wat je wil en na een uur of vijf zes zijn ze perfect.. Het kan best zijn dat ze al eerder klaar zijn, maar ik schil en kook ze meestal tussen de middag en dan zet ik ze weg en kijk ik er niet meer naar om,tot het avondeten. Ze zijn dan ook mooi van kleur en het kost heel wat minder gas.

  1. djaktief schreef:

   Ik kook zo tijdens het kamperen. Ik heb het nu in huis nog niet gedaan. Ik zal het eens uitproberen met rode kool.

 11. Affodil schreef:

  Dat van dat bloggen komt me zo bekend voor! Ik ben nu zo’n 40 berichtjes aan het bij-lezen.
  Zelf kom ik nauwelijks tot schrijven, maar dat is een bewuste keuze, omdat ik van mezelf voel dat ik het zeuren in me heb. Zo af en toe overvalt me dat, dan leg ik – zoals we dat hier zeggen – op alle slakken zout. Daar wil ik mijn lezers nu niet mee lastigvallen.

  Die lijstjes ben ik voorbij. Ik leef, sinds ik met pensioen ben, meer aan de dag. En wat blijft liggen, loopt niet weg. Alleen dingen die zeker tegen een bepaalde datum moeten gebeuren duid ik aan in mijn agenda. Zoals de kwartaal-medicatie voor Jeppe (Bravecto en ontworming).

  In dat andere lijstje, van die energiebesparingstips, herken ik er ook wel een aantal. De meeste zijn al jaren ingeburgerd. Dat gordijn aan de voordeur is er dit jaar gekomen en – gek genoeg – net in de zomer. De zon zit van – pak ‘m beet – een uur of tien tot vier uur op de voorgevel. De voordeur heeft wel wat glas en daar warmt het dan erg op. Die warmte trekt naar de slaapkamer en dan doen we geen oog dicht. Maar ook nu bewijst die flap stof goede diensten, natuurlijk. In beide seizoenen is het verschil opvallend!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je reactie en vooral dat je nog steeds leest.

   Qua bloggen probeer ik een positieve bijdrage te leveren. Er is al genoeg van de rest.

   De lijstjes zijn een hulpmiddel voor mij. Ik merk ook dat ik nu ik weer meer in evenwicht kom ze los kan laten.

   Leuk jouw ervaringen te horen over dat gordijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s