Handleiding/tutorial medaillewandkleed

Het echte idee voor een medaillewandkleed kreeg ik toen de naaimachine voor onderhoud had weggebracht en ik daarna weer automatisch grote knoopsgaten kon maken. Ik had al eerder gezocht naar leuke voorbeelden van medaillehangers maar niks passends gevonden. Toch heb ik de knoopsgatautomaat van mijn naaimachine niet gebruikt maar voor de handmatige variant gekozen, omdat je daar nog een klein beetje kunt bijsturen als het niet precies goed uitkomt.

Ik maakte eerst een proefexemplaar van een oude hoes omdat ik wilde uitproberen hoe de medailles zouden hangen en of het kleed niet zou inzakken. Ik verstevigde het met wat dikker vlieseline dat ik nog op voorraad had. Ook probeerde ik uit hoe de lussen om de tak zouden vallen en hoe groot het wandkleed het beste kon worden op voor de betreffende plek.

Verder ging ik aan de slag met mijn lijst van gelopen wedstrijden en de bijbehorende medailles. Ik telde en kwam tot 54 medailles die ik wilde ophangen. Ik koos ervoor om dat chronologisch te doen want ik wilde niet dat de ene belangrijker voelde dan de andere. Alle ervaringen waren uniek en hebben bijgedragen aan mijn hardloopleven. Ik had niet van alle wedstrijden een medaille. Daarom waren de startnummers ook van belang. Ik heb flink zitten puzzelen om tot de goede indeling te komen.

Werkwijze:

 • Kies voor een stevige niet rekbare stof. Ik koos voor jeans. Vouw de stof dubbel in de lengte met de goede kanten op elkaar.
 • Verstevig één kant met dik vlieseline. Je kunt ook de hele lap stof met dun vlieseline verstevigen en dan dubbelvouwen.
 • Knip lusrepen van 4 cm breed en ca. 50 cm lang. Ik sloeg ze aan beide kanten 1 cm naar binnen en stikte ze in de lengte. Later knipte ik ze door om ze om ze om de tak te kunnen knopen. Een tak is onregelmatig en zo kun je variëren in lengte.
 • Verdeel de bovenkant van het de stof in 5 delen en leg de repen/lussen naar de binnenkant en zet ze goed vast met spelden. Daarna de zijnaad en de ondernaad spelden. Daarvan laat je ca. 15 cm open om de stof te kunnen keren.
 • Stik de bovennaad, de zijnaad en de ondernaad, waarbij je dus een opening laat.
 • Dun de hoeken uit door ze schuin af te knippen vlak boven het stiksel en keer de goede stofkant naar buiten.
 • Strijk de naden goed uit en maak een sierstiksel rond om het hele kleed op 1 cm van de kant. Hierdoor wordt ook de onderkant dicht gestikt.
 • Bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt aan de onderzijde voor de startnummers. Ik wilde ze ook op de stof hebben.
 • De breedte van het kleed was hierna bij mij 146 cm. Ik had gezien dat mijn medailles het mooiste uitkwamen als ik er 6 op een rij legde. De linten van de medailles variëren in breedte. Ik zorgde voor een beetje ruimte en koos voor knoopsgaten van 4 cm lengte. Het was een flinke rekenklus voordat ik de knoopsgaten met krijtpotlood op de stof kon tekenen. Ik gebruikte twee kleuren en gaf ook duidelijk het begin en einde van het knoopsgat aan met een dwarsstreepje.
 • Toen kon ik beginnen aan de megaklus van 54 knoopsgaten maken. Ik had tevoren goed nagedacht over het garen, de naalden en de spoeltjes. Je maakt nl. ontzettend veel kleine steekjes door dikke stof en daarvan slijt de naald snel. Ik gebruikte 3 jeansnaalden en had diverse spoeltjes garen tevoren opgewonden. Ik koos voor een wegvallende kleur omdat een foutje bij een afstekende kleur zou kunnen opvallen. Het geheel zou toch al kleurig genoeg worden door de medailles zelf.
 • Bij het proefexemplaar had ik diverse instellingen voor knoopsgaten op mijn naaimachine uitgeprobeerd. Ik koos voor handmatig knoopsgat, dat bij mijn Pfaff Expression 2.0 met de voet 5M wordt gemaakt. Zie hier een grote foto of op de foto hieronder.
 • Ik maakte steeds 6 knoopsgaten achter elkaar en nam dan een pauze. Haastwerk geeft vaak fouten en knoopsgaten kun je bijna niet uithalen omdat de steekjes zo klein zijn.
  • Omdat de stof zo zwaar is, is het lastig deze recht onder de machine te houden. Ik maakte gebruik van knijpers om de stof zo te kunnen vouwen dat het gemakkelijk onder de machine door kon.
  • Eerst werkte ik vanaf de onderzijde en halverwege heb ik het kleed gedraaid en vanaf de bovenzijde gewerkt. Uiteraard steeds aan de bovenkant van de stof waar de krijtmarkeringen stonden.
  • In de pauzes na een rij controleer je gelijk even of er nog genoeg garen op de spoel zit.
  • Na een aantal rijen zette ik een nieuwe naald in. Ik gebruikte er drie want ik wilde geen mislukking riskeren.
 • Daarna borstelde ik de krijtresten weg. De laatste restjes krijt verdwenen met een sponsje met een beetje water.
 • Toen moesten al die 54 knoopsgaten worden geopend met een tornmesje. De beginneling adviseer ik om een speld aan de andere kant van het knoopsgat te steken tegen uitschieten. Zelf hoef ik niet meer zo te werken. Ik steek een tornmesje precies tussen het stiksel en snij 1 cm in. Dan steek ik aan de overzijde precies tussen het stiksel in en vouw het knoopsgat dubbel zodat die ene cm open ligt en snij de rest van het knoopsgat tot daar door. Rafeltjes heb ik laten zitten omdat die toch niet zouden opvallen.
 • Tot slot stikte ik twee elastieken koorden vast op de plaats waar ik de startnummers wilde hangen. Niet alle startnummers waren even breed of hadden de gaten op de juist plaats. Ik loste dat op door sommige te verlengen of te verstevigen met duct tape en dat te perforeren.
 • Daarna begon het ophangwerk. Ik werkte van boven naar beneden omdat de medaillelinten elkaar anders in de weg zaten. De medaille werden met een veiligheidsspeld door het lint aan de achterkant op het wandkleed vastgezet. De speld zie je niet aan de voorkant omdat die onder het lint valt. Sommige linten waren lastiger vast te maken door de V-vorm van het lint. Deze zette ik wat lager vast, waarbij de speld wegviel achter de medaille.
 • Daarna legde ik het kleed plat op de grond om het elastiekkoord één voor één door de startnummers te halen. Dat was best een klus. De twee koordeinden werden door één koorstopper gehaald.

Hieronder zie je het wandkleed op de deur hangen. Ik had de lussen pas later doorgeknipt toen was gebleken dat het kleed ander niet mooi en gelijkmatig aan de tak zou komen te hangen. En dan voeg ik nog een paar detailfoto’s van de aandachtspunten die ik hierboven noemde.

Mijn handige zus kwam eraan te pas om het wandkleed op te hangen want in mijn eentje kon ik dat niet overzien en veilig uitvoeren. Het zit met stevige haken aan de muur en ik gebruikte oude veters uit hardloopschoenen om de tak eraan te binden. De hardloopschoenen kon ik er toen makkelijk bovenop laten rusten zonder extra bevestiging. Tot slot hing ik de diverse andere hardloopmemorabilia aan het wandkleed. Vandaag heb ik ook de zonneklep weer teruggevonden die ik als wedstrijdbeloning kreeg. Ik gebruik die nog wel eens als ik we met de kano’s op pad gaan.

Nou ik ben heel benieuwd of iemand hem ook gaat maken. In dat geval ben ik heel benieuwd. Laat je het me weten via de reacties of via djaktief apenstaartje gmail punt com? De foto’s van het gehele wandkleed en de hardloopgeschiedenis staan in de voorgaande blog klik

19 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Karel schreef:

  al zou ik nog medailles hebben , dan nog begon ik hier niet aan pppfffttt
  mooi idee die tak te gebruiken en de veters van de schoenen

  1. djaktief schreef:

   Dat hoeft ook helemaal niet Karel. Mijn vraag was meer aan makers of ze hun creaties zouden delen.

   1. Karel schreef:

    ja dat zou ik dan wel gedaan hebben 🙂

 2. omabaard schreef:

  Heel grote bewondering hier voor jouw creativiteit, geduld, ideeën en resultaat. Die tak maakt het prachtig af.
  Mij lukt dit nooit, ik ga geen poging wagen, en heb ook geen enkele medaille ooit verdiend….

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je compliment. Het was geen vraag aan jou maar meer een oproep om te delen als iemand ooit zoiets maakt. Verder verdiend een mens eigenlijk wel vaker een medaille voor heel andere dingen dan hardlopen.

   1. omabaard schreef:

    Ik heb het alvast gedeeld met een vriendin die veel interesse heeft.

 3. Ik ga hem niet maken voor mijn enige medaille (ik was overigens vergeten te melden dat ik er ook een mooie Urkunde bij kreeg 🙂 ), maar ik vind het interessant te lezen wat er allemaal bij komt kijken en hoe je het aangepakt hebt. Uit je beschrijving reist de vakvrouw op, gepokt en gemazeld, vooral ook met tips als: gebruik genoeg naalden, stop na een aantal knoopsgaten om fouten te voorkomen, let erop dat je voldoende garen van een bepaalde kleur hebt, etc. Dit zijn de aanwijzingen die de kans op een geslaagd product zeer verhogen!

  1. djaktief schreef:

   Leuk dat het proces je interesseert. Ik schrijf dat dus voor de vele onbekende makers die er zijn. Blogs worden overal gedeeld en gepind op creatieve sites zoals Pinterest en in Facebooknaaigroepen zonder dat je het weet. Leuk je Urkunde. Ik heb van een aantal wedstrijden zonder medaille ook oorkonden gekregen. Soms krijg je medaille en oorkonde zelfs en soms helemaal niks behalve een startnummer.

 4. Matroos Beek schreef:

  Een titanenwerk, neen ik ga er niet aan beginnen. Trouwens ik heb geen medailles. Bewonderende groet.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Bea, zo was de vraag niet bedoeld. Zie ook de antwoorden hierboven. Gelukkig hoefde ik geen lange strijd tegen de reuzen te voeren zoals Zeus.

   1. Matroos Beek schreef:

    Ach zo!
    Ja, ik zou er beslist ook een verzameling van maken op mijn eigen manier!

 5. Monique schreef:

  Super leuk gedaan maar ik laat ze wel aan me draadje hangen, het zijn er teveel.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Monique, ja jij loopt al veel langer dan ik en er komen er nog steeds bij. Bij mij is dit de oogst van ca. 10 jaar en vervolg is vrijwel onmogelijk.

 6. veronique schreef:

  Veel werk geweest maar het resultaat mag er zijn. Ik ga het je niet nadoen.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Veronique. Ieder heeft zijn eigen hobby’s.

 7. Neeltje schreef:

  Hier ligt ergens 1 medaille, daar zal ik maar niet zo’n wandkleed voor maken. 😀

  1. djaktief schreef:

   Snap ik natuurlijk. De vraag was meer bedoeld voor de mensen die mijn blog vinden als ze zoeken op ‘medaillehanger zelf maken’. Er zijn mensen die van alles maken en voorbeelden zoeken.

   1. Neeltje schreef:

    Ja, snap ik. Ik maakte een grapje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s