Gek Rotterdam vervolg

P1150964_1

Waar je in Rotterdam ook rondkijkt ergens in de buurt is altijd wel een bouwsteiger of een hoop zand te vinden, want we bouwen wat af in Rotterdam. Het leukste vind ik van die verrassende projecten waarbij iets ouds een nieuwe bestemming krijgt.

P1150979_1 P1150970_1

Na een bezoekje aan het EMC heb ik altijd behoefte om de zinnen te verzetten en mijn hoofd te vullen met nieuwe dingen als een soort vitamine tegen de lastige onvermijdelijke dingen zoals nog een keertje opereren. Zo fietste ik met manlief na de ziekenhuiscontrole vorige maand naar de luchtsingel. Het is op een steenworp afstand van het Hofplein waar ik komende zondag met vele duizenden weer sta te wachten op Lee Towers voor het startschot van de marathon van Rotterdam. Ze hebben daar een hele grote houten brug van 390 meter lengte gebouwd die dwars door een vergeten en verwaarloosd gebied loopt en het oude Station Hofplein verbindt met de DakAkker en Park Pompenburg. Onder de bogen van het station zitten nu al trendy zaakjes en horeca en op de DakAkker wordt aan stadslandbouw gedaan en Park Pompenburg krijgt ook nog een make over. Ik vond het heel grappig om hier rond te lopen en te kijken in dit voor mij totaal onbekende stukje van Rotterdam. Ik zal de Rotterdam Running Crew eens tippen voor de lokatie ;-). De DakAkker is ook te bezoeken, dus dat ga ik ook nog eens doen. Daar steek ik vast nog e.e.a. op voor het moestuinieren.

P1150973_1 P1150971_1

P1150967_1 P1150966_1

Bijzonder is ook dat je je naam kunt laten vastleggen op een van de planken of brugdelen. Als je daar interesse in hebt moet je hier eens klikken. Verder wilde ik ook nog even melden dat in de flat aan het Weena waar een stuk van de luchtsingel begint nog hele leuke bedrijven zitten namelijk Groos – een warenhuis met Rotterdamse kwaliteitsproducten- en Urban Guides – fietsverhuur en architectuurrondleidingen – om echt de ins en outs van Rotterdam te leren kennen.

P1150965_1

Voor mij was het die dag hoog tijd om een patatje bij Pomms te gaan eten. Ik vind ze echt superlekker die biologische frieten daar vlak voor de Bijenkorf. Vervolgens wandelde ik naar de Witte de With straat naar het gebouw dat twee musea herbergt WdW Contemporary Art en TenT. Bij binnenkomst kreeg ik allerlei boekjes en uitleg mee en dwaalde door het gebouw waar steeds weer wat nieuws te zien is zoals deze mixed media sculpturen en schilderijen van Woody van Amen en Hidde van Schie. Ik lees zo af en toe een bordje voor wat achtergrondinformatie maar eigenlijk probeer ik gewoon zelf te kijken naar wat de kunst me doet. De sculpuren trokken aan me door hun kleurveelzijdigheid en de schilderijen  door de verwarrende vormen waarbij ik me steeds afvroeg wat ik nou eigenlijk zag.

P1150985_1 P1150984_1

 P1150988_1 P1150990_1

Er was ook een overzichtstentoonstelling ‘Shift en Drift’ van Rotterdamse kunstenaars die volgens een O&O-regeling lekker gekke dingen hebben gedaan zoals de luchten op oude schilderijen vergelijken met luchten zoals ze in de natuur voorkomen. Daardoor krijg je informatie over de het weer van vroeger, maar ook met de oude de foto-afdruktechniek werd weer ervaring opgedaan. Verder was er een winkeltje met allemaal producten  waarop steeds verschillende landschappen te zien waren. Als ik nu in de supermarkt loop moet ik in mezelf lachen om de clichés van de vercommercialiseerde landschappen op de verpakkingen.

P1150992_1

P1150998_1 P1150995_1 P1150997_1

Verder dwalend omhoog in het gebouw werd ik verrast door de Strobank en door de elektriciteits/verbindingskabels van Nina Canell maar blijkbaar was mijn hoofd al goed genoeg gevuld want de informatie die ik vond kan ik nu niet meer goed reproduceren. Het stro had iets met economie en handel te maken en de kabels met hoe onze verbindingen nu lopen. Het lijkt alsof we in een WiFi-wereld leven, maar daarvoor zitten wel grote netwerken in de grond met hun veelkleurige draadjes om veelkleurige mensen met elkaar in contact te brengen.

P1160001_1

P1160007_1 P1160006_1  P1160004_1

Verrassend was ook de kamer ‘Karakter Is Lot’ met de horoscoop die Piet Mondriaan in 1911 liet maken. Iedere dag op een bepaald tijdstip – tussen 14:15 en 14:30 – wordt  de horoscoop  optimaal belicht. De sokkel met de horoscoop wordt geloof ik ook verplaatst naarmate het seizoen vordert, maar dat kan ik ook verkeerd begrepen hebben. Ook de precieze bedoeling van de installatie bleef me bij nader inzien onduidelijk.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het was dus gewoon hoog tijd om terug naar huis te fietsen naar alle gewone dagelijkse simpele bezigheden zoals wassen, koken, schoonmaken etc. Doen jullie dat ook wel eens zo op pad naar iets om je hersens en zintuigen aan het werk te zetten? Of kijken jullie alleen naar kunst die je mooi is of mooi wordt gevonden? Kijken jullie dat blanco of willen jullie ook echt het naadje van de kous weten?  Verder hou ik me aanbevolen voor tips voor gekke dingen/plekken om te bezoeken in Rotterdam of elders.

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Dank je Dorothé voor die mooie stadsrondleiding van Rotterdam. Moet er toch maar eens naar toe.

 2. Barbara schreef:

  Veel van wat je nu genoemd hebt, kende ik nog niet. De moeite waard om ook eens te gaan kijken. Dat deel van R’dam (Hofplein) ken ik van heel vroeger. Het is helemaal veranderd. Ik heb daar wel eens de trein gepakt naar Den Haag volgens mij. De trein noemden ze toen ook het boemeltreintje (?) Een rechtstreekse snelle verbinding met Den Haag.
  En dan ga ik ijdel doen: mijn naam op zo’n plank zetten! ; )
  Groetjes!

 3. KnutzEls schreef:

  De luchtsingel intrigeert me en daar wil ik binnenkort toch eens heen. Zondag a.s. lijkt me niet zo’n goed plan, maar later in het jaar zeker.
  Ik ga ook wel eens zo maar de stad in en een museum in. Kunst hoeft niet mooi te zijn, maar het moet me wel iets doen. Kijk je soms weer met een frisse kijk op de alledaagse dingen. Toi toi toi!!

 4. Tiny Raijmakers schreef:

  Maak er zondag een marathon feestje van. Heel veel succes gewenst!

 5. Ada schreef:

  Ik kom regelmatig in de stad, want ik vind het heerlijk om er door te slenteren gewoon een heerlijke stad. Maar die hoek eigenlijk nooit maar ik zal er toch eens heen moeten want het ziet er leuk uit !

  Heel veel succes Zondag ! Het gaat je lukken !

 6. Mrs. T. schreef:

  Bedankt voor al je tips. Ik heb inmiddels een veel te lange lijst voor de twee dagen dat wij er zullen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s