Waar ga je voor (in 2019)

*niet ons huis*

Het is een beetje laat om nog over goede voornemens te beginnen als zelfs blue monday (3e maandag januari) al voorbij is maar toch denk ik regelmatig bij mezelf. Wat wil je nou? Wat vind jij nou belangrijk? Waar loop jij warm voor? Wat is voor jou waardevol? Waar maak jij je druk om? Wat is je (sorry voor het jeukwoord) passie? Ik schrijf het maar eens een keertje gewoon op.

Deze blog staat al vier dagen in concept omdat ik een allesomvattend stuk wil schrijven maar omdat dat toch niet gaat lukken kijk ik het nog een keertje door en gooi ik hem het www op want ik heb al best een tijd niks van me laten horen.

Mensen zeggen tegen me dat ik een (weer een jeuk woord) mensenmens ben maar dat raakt toch wel de kern. Voor mijn man en gezin ben ik er en dat heeft als consequentie dat ik er voor andere dingen soms niet ben. Ik schrijf weinig over de kinderen want hun leven behoort hen toe en niet jullie bloglezers. Ik schrijf er dus weinig over maar het zorgen voor ons gezin kost nog steeds veel tijd en energie. Ze komen graag thuis en nemen dan hebben ze van alles bij zich letterlijk en figuurlijk. Ik vind het bijzonder dat ze onze mening vragen en leuk om nog wat dingen te kunnen doen. Ja natuurlijk laat ik ze los en duw ze over de rand van het nest om de wereld in te vliegen

Maar ook met vrienden en familie probeer ik echt een band te houden en mee te leven alhoewel seniorenmomentjes me wel parten spelen af en toe. Ik kan de verschillende studies, vakanties, banen en verjaardagen niet allemaal bijbenen en ik vergeet nog wel eens een kaartje of berichtje te sturen op het moment suprême.

Op Social Media probeer ik het aantal mensen dat ik volg laag te houden want alleen dan kan ik echt contact houden. De meesten hebben één social-media-kanaal dat favoriet is en dat hou ik dan aan. Ik probeer ook mensen die ik ken van blog en social media in het echt te leren kennen. Zo heb ik deze week al hardgelopen met Hedwig in Huizen. Ik hoop dat de tijd het toelaat dat er nog meer van dat soort loopjes zullen volgen. Toch is het niet te voorkomen dat je banden met mensen soms dunne draadjes worden en dat je zelfs die loslaat. Het is een illusie dat je met iedereen contact kunt blijven houden. Voor mezelf doet frequentie er niet toe maar als ik met iemand ben of iets doe dan doe ik het wel van ganser harte. Je moet keuzes maken en op het ene moment is dit belangrijker en op het andere moment dat.

Ik dwaal een beetje af want ik wilde het nog over veel meer dingen hebben nl. over:

De wereld verbeteren begint bij jezelf. Al een hele tijd let ik goed op het scheiden van huisvuil maar nu ben ik ook gestart met het letten op klein plastic. Ik heb in de keuken 2 extra bakjes geplaatst voor die flessendoppen en sluitstrips en dat soort dingen die ik normaal in het restafval gooi. Natuurlijk zijn er mensen die zeggen dat het niet uitmaakt omdat later toch alles weer op een hoop gegooid wordt maar dat is bij de Gemeente Barendrecht niet het geval. Je hebt hier nl. Afval Loont waar je zelfs geld krijgt voor het gescheiden aanleveren van afval. Klik hier op de veelgestelde vragen als je er meer over wilt weten. Ik denk dat ik op jaarbasis toch wel een vuilniszak met van die kleine plastics zal verzamelen. Alles wat gerecycled kan worden is meegenomen. Verder ben ik begonnen met de plastic broodzakken nog een keertje extra te gebruiken in de diepvries voordat ik ze weggooi. Op jaarbasis zijn dat toch minimaal 150 zakjes die ik niet hoef te kopen en die ook dus niet geproduceerd hoeven te worden. In de supermarkt gebruik ik al herbruikbare netjes voor los fruit en groenten in plaats van zakjes.

Ook heb ik tegenwoordig standaard een dopper bij me maar ik wil ook een beker gaan gebruiken voor warme dranken onderweg want iedere wegwerpbeker minder is er een toch. Lees er hier meer over als het je ook aanspreekt.

Zoals zoveel mensen let ik na de feestdagen van december weer wat meer op mijn voeding. Ik gooi zelden eten weg. Laatst ontdekte ik dat de smeerkaas bedorven was, maar zoiets overkomt mij niet vaak. Ik koop gezond en niet teveel in, alhoewel dat soms lastig is met de wisselende gezinssamenstelling (studenten in het weekend thuis). Maar ik heb een paar nieuwe trucjes op het programma. Een dag per week eet ik nu soep. Daar kun je alles in kwijt wat je over hebt en ook als je niks over hebt dan kun je het makkelijk maken van een paar ingrediënten. Ik doe ongeveer 1x per week boodschappen en ik koop nu gewoon voor een dag te weinig in. De soep maak ik dan een dag voordat ik hem wil eten tegelijkertijd met het koken van de normale maaltijd. Zo scheelt het me een kookdag en ik gebruik mijn voorraad en/of restjes mooi op. Natuurlijk let ik er wel op dat er nog iets van vitamine in zit of bij is in de vorm van rauwkost/salade. Met een broodje of geroosterde boterham erbij heb je een volwaardige maaltijd. In het paginamenu kun je klikken op recepten en zien wat ik zoal op het menu heb staan.

Verder heb ik een nieuwe truc tegen lekkere trek. Ik heb pindakaas, stroop en jam in ere hersteld. Net als in veel huishoudens zijn kapjes van het brood niet erg geliefd. Maar ik bewaar ze in de vriezer zodat ze vers blijven en als ik dan om vier uur zin in zoet krijg dan ontdooi ik er een en smeer er een lekker laag op. Natuurlijk zijn dat calorieën maar je bent veel minder geneigd om meer te nemen dan dat je van koekjes etc. doet. Koek en snoep koop ik sowieso weinig. Drop en chocolade is wel in huis maar verder alleen Liga’s en als er bezoek komt dan bak ik daarvoor wat. Ook in het weekend mag ik graag wat bakken. Ik lig een beetje achter met het bijwerken van mijn kookboek maar binnenkort ga ik er eens mee aan de slag en dan komt daar ook weer een blogje ‘uit de keuken van Dorothé‘ on line.

Begin januari heb ik met mijn jobcoach gespard over de dingen die ik goed kan (organiseren, faciliteren) en wat mijn passie is creatief bezig zijn in contact met mensen). Steeds mezelf opladen om te solliciteren naar banen die ik wel kan maar niet echt leuk vindt heeft nog niet tot succes op de arbeidsmarkt geleid. Mijn hart ligt toch bij zelf kleding maken, kleding recyclen, kleding pimpen en dit delen met en leren aan anderen.

Ondertussen ben ik er al heel hard meer aan de slag gegaan want er komt veel bij kijken. Ik ga daarover nog wel een andere blog schrijven maar neem alvast een kijkje op de pagina van mijn Atelier DJ hier. Ik hoop dat jullie een beetje reclame voor me maken. Als je tips hebt over ondernemerszaken of op naaigebied dan hoor ik ze graag.

Nou hardlopen daar ga ik natuurlijk mee door. Sterker nog….. over tien minuten moet ik ontbijten want ik ga straks de Puinduinrun lopen in Den Haag. Schrijven over lopen kost me minder moeite dus daarover komt vast snel weer een berichtje.

Eigenlijk ben ik wel benieuwd of jullie nog specifiek dingen hebben waar je echt voor gaat en dan niet in de zin van goede voornemens maar dingen die je eigenlijk altijd gewoon doet omdat je ze belangrijk vindt.

Pieppieppiep zegt mijn telefoon: tijd voor het ontbijt….

15 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Eigenlijk ben je heel goed op weg in je ecologisch denken. Velen mogen een voorbeeld aan je nemen… Ook bij ons wordt alles gescheiden. Niet de flessendopjes, want die laten we op de plastic flessen en zorgen ervoor dat alles compact ineengedrukt blijft in onze PMD-zak.
  Dat zoeken op de jobmarkt is hevig, zeker als je geen dertig meer bent. Bewondering voor het feit dat je blijft volhouden!

  1. djaktief schreef:

   Goed bezig Thomas.

   Eigenlijk ben ik niet meer actief aan het solliciteren maar ik richt me nu op het doorstarten van mijn Atelier DJ. Dat vraagt alle tijd nu.

 2. Affodil schreef:

  Hier ten onzent wordt ook afval gescheiden bij het leven. De dopjes van de kleine plastic flesjes gaan ook in een bakje. De grote flessen houden hun hoed op wegens terug naar de recycle-automaat en die heeft moeite met bloothoofdige petflessen, heb ik al gemerkt.

  Dat van die broodkapjes is goed gevonden, maar dat gaat hier niet lukken, vrees ik. Ten eerste zou hier de revolutie uitbreken als ik geen koekjes meer in huis heb en ten tweede is dat – sinds ik met KH-beperkt begon – zowat de enige toegift die ik voor mezelf doe.

  En verder neem ik je vraag mee naar een volgende blogje. Even denken wat daar zoal in thuishoort.

  En succes met je naai-atelier!

  1. djaktief schreef:

   Dankje voor de wensen. Best spannend. Ik kijk uit naar je blog.

 3. Matroos Beek schreef:

  Ook hier wordt consequent gesorteerd. Enkel de dopjes sorteren we niet apart. Hier zijn nooit koekjes in huis. Ik bak wel regelmatig een taart met zo min mogelijk kh.
  Manlief en ik hebben ons voorgenomen om ons minder op te jagen of druk te maken. Ook eten we ons niet meer zo vol. We stoppen bij een verzadiginsgevoel van 80%.
  Ik wens je veel succes met je naaiatelier. Helemaal jouw ding, dat moet goed komen!

  1. djaktief schreef:

   Wat goed om je minder druk te maken en te haasten. Ik merk dat door keuzes te maken de druk sterk verminderd.

 4. Mrs. Brubeck schreef:

  Ik herken me zo in je eerste stuk, dat is mss ook de reden waarom ik onbewust tot je blog aangetrokken wordt.
  Je doelen zijn mooi en bewonderenswaardig!
  Liefs

  1. djaktief schreef:

   Volgens mij zijn wij erge (ik bedoel eigenlijk sterke) familiemensen jij en ik. Ik lees dat ook in jouw blogs.

   1. Mrs. Brubeck schreef:

    Ik ben er zeker van! 🙃

 5. Mrs. T. schreef:

  Goed bezig. Die zakjes heb ik ook. Gebruik ze ook voor brood en zo. Alle kleine beetjes helpen nietwaar?

  1. djaktief schreef:

   Fijn dat er meer mensen zijn die een steentje (zakje) bijdragen

 6. Menck schreef:

  Sorteren, recycleren en consuminderen: het zijn uiterst belangrijke leefpunten voor mijn madam en ik. Nu moet er nog dringend een wet worden gedecreteerd die een algemeen plasticverbod in grootwarenhuizen stipuleert.

 7. Peter De Groof schreef:

  Heel mooie blog Dorothe! Dat het soms even duurt voor je – eindelijk – op publiceren klikt, herken ik wel … 🙂 fijn dat je in alle openheid deelt wat er goed gaat versus waar je soms worstelt. Laat maar weten of ik je eens kan/mag helpen met de promotie van je Atelier he ?? Groetjes, Peter

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je aanbod. Ik laat het je weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s